Vágólapra másolva!
A futball igazi ünnepe lehetett volna az európai Szuperkupa-döntő, amelyen a BL-győztes Milan és az UEFA-kupa-címvédő Sevilla nagyszerű mérkőzést vívott egymással, de Antonio Puerta halála miatt az ünnep helyett az emlékezésről szólt a találkozó. A társukért kettőzött erővel hajtó andalúzok az első félidő után még vezettek, de a szünet után a Milan fordított, és végül 3-1-es győzelmével ötödször hódította el a trófeát.

európai Szuperkupa-döntő:
Milan - Sevilla 3-1 (0-1)
Monaco, II. Lajos-stadion
v.: Plautz (osztrák)
Milan: Dida - Oddo, Kaladze, Nesta, Jankulovski - Pirlo, Ambrosini, Gattuso (Emerson, 73.) - Kaká, Seedorf (Brocchi, 89.) - F. Inzaghi (Gilardino, 88.).
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Escudé (Luis Fabiano, 83.), Marti (Kerzsakov, 65.), Dragutinovic - Jesús Navas, Poulsen, S. Keita, Duda (Maresca, 75.), Renato - Kanouté.
gól: F. Inzaghi (55.), Jankulovski (62.), Kaká (87.), illetve Renato (14.)
sárga lap: Gattuso (7.), Duda (68.), Poulsen (70.)

Normál esetben az európai kupanagyüzem beindulása és az előző idény legjobbjainak díjazása kapcsán amolyan futballünnepként funkcionál a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa-győztes monacói találkozója.

Idén az ünnepet a gyász váltja fel, miután kedden, 22 éves korában elhunyt Antonio Puerta, a Sevilla játékosa. Bár az is felmerült, hogy a mérkőzést nem rendezik meg, a müncheni olimpia óta tudjuk, hogy a show-nak folytatódnia kell, így a két gárda elutazott a nagyhercegségbe, de az egyértelmű volt, hogy ezúttal a presztízs háttérbe szorul Puerta emléke mögött.

Voltak, akik úgy okoskodtak, hogy jobb is, hogy lejátsszák a meccset, mert így emlékeznek a leginkább méltó módon Puertára, de akármennyire profi játékosokról beszélünk, borzasztó érzés úgy készülni egy mérkőzésre, hogy az öltözőben üresen marad annak a társnak a helye, aki egy hete még életerősnek és egészségesnek tűnt.

Ami a kezdőcsapatokat illeti: a Milannál Dida sérülése okozott kisebb felfordulást, a brazil kapus ugyanis a vállát fájlalta a csütörtöki edzés után, de végül vállalta a játékot. Carlo Ancelotti maradt a tavasszal már bevállt formációnál, a négy védő előtt három védekező középpályás, Pirlo, Ambrosini és Gattuso kapott helyet, előttük pedig Kaká és Seedorf feladata volt a támadások szervezése, Inzaghié pedig a befejezés.

A Sevillánál Daniel Alves sorsa eldőlt, a brazil jobbhátvéd marad az andalúzoknál, ennek megfelelően ott volt a kezdőben. A spanyolok mestere is az egycsatáros taktikára szavazott, Kanouté volt egyedül elől.

A szokásoknak megfelelően egyperces gyászszünet előzte meg a mérkőzést, és mindkét csapat mezére felkerült Puerta neve. A Sevilla előtt adódott az első lehetőség, Oddo hibázott a saját kapuja előtt, így Renato lőhetett 16 méterről, de jobbos lökete elkerülte a jobb sarkot. Helyzettel válaszolt a Milan, Seedorf ugratta ki Inzaghit, aki Poulsent befűzte egy csellel, de mielőtt lőtt volna Kaká megelőzte, a brazil azonban a jobb kapufát találta el.

A 14. percben Duda tekert be szögletet balról, Dida nem tudta, hogy kimozduljon -e a hosszú oldalra érkező labdára, a bizonytalankodását pedig Renato használta ki, aki úgy fejelt a Milan kapujába, hogy a felugró Oddo lábán megpattanó labda becsapta az elvetődő Didát (0-1). A gól után a Sevilla-játékosok az égre mutató ujjal Puertának "üzentek".

Forrás: MTI

Előtérben a bosszankodó milánóiak, háttérben a sevillai örömkupac

A 19. percben Kanouté vállalkozott bátran, de lövése pocsékra sikeredett, mégis majdnem jó lett a becsúszó Dudának, aki centikkel maradt le. Kicsit kijjebb jött a Milan, és így tudott kontrázni a Sevilla, Daniel Alves passzába Gattuso pont úgy csúszott bele, hogy Kanouténak lett jó, aki Didát kicselezte, de a középen érkező Renato mögé adta a labdát, a gólszerző azonban így is kapura lőtt, és Nesta nagy mentése kellett ahhoz, hogy ne növelje előnyét az UEFA-kupa címvédője.

Ziccert rontott a Milan az első félóra végén, Pirlo szögletét Nesta csúsztatta meg a rövid oldalon, középen pedig a bevetődő Seedorf az ötösről bólintott a léc fölé. Három perccel később ritkán látható jelenetnek lehettünk szemtanúi, a 16-oson belüli szituációk nagymestere, Inzaghi 19 méterről tüzelt kapura, de Palop biztosan fogta a labdát a jobb saroknál.

Aztán mindkét oldalon egy-egy beadás okozott riadalmat, Ambrosini centerezése után Jankulovski elengedte a labdát, amit viszont Inzaghi egy védő szorításában már nem tudott kapura tenni, a spanyolok pedig Duda szöglete után reklamáltak kezezést Jankulovskinál. A nagy kedvvel játszó Kanouté parádés levétele után saját magát hozta helyzetbe a félidő hajrájában, de a lövés már erősen felejthetőre sikerült, a túloldalon Pirlo óriási passzánál Ambrosini már lendítette a lábát, amikor Poulsen becsúszva mentett előle.

A két perces ráadás végén a Milan kigurigázta a hispán védelmet, és Inzaghi a bal alsóba gurított, de mivel lesről tette, így maradt az 1-0-s Sevilla-előny a szünetre. A szünetben rendkívül sportszerű jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők: a Milan ultrái - azaz a Curva Sud - egy Antonio Puertára emlékező transzparenst ajándékoztak az andalúz szurkolóknak, akik válaszként percekig az olasz gárda nevét skandálták.

A fordulás után tíz percet kellett várni az első helyzetre, ami egyből gólt eredményezett, Gattuso verekedte ki a labdát a jobb oldalon, aztán tanári módon adott be, és Inzaghi közelről a hálóba fejelt (1-1).

A középkezdés után szinte egyből visszavehette volna a vezetést a Sevilla, Kanouté lőtte keresztbe a labdát a Milan kapuja előtt, Duda pedig ugyanúgy pár lépéssel maradt le, mint az első félidőben. A 60. percben Keita és Gattuso ugrott fel fejelni, a mali középpályás könyökkel eltalálta a milánóit, akinek felrepedt a szemöldöke. Amíg a Milan motorját az oldalvonal mellett ápolták, a piros-feketék tíz emberrel fordítottak, Pirlo 40 méteres indítását Jankulovski pazarul lőtte el kapásból, és Palop szomorúan konstatálta, hogy a labda a bal alsóban kötött ki (2-1).

Forrás: MTI

Kakára egész meccsen nagyon figyeltek, de egy tizenegyest így is kiharcolt

A 82. percben szöglet után alakított ki helyzetet a Sevilla, de Keita öt méterről csúnyán föléfejelt, igaz, Jankulovski eléggé szorongatta. A spanyolok védelme fellazult és ezt kihasználta a BL-győztes, Kaká húzott el Dragutinovic mellett, aki buktatta a 16-oson belül, a büntetőt a sértett végezte el, és bár Palop hárított, a kipattanót a brazil karmester az üresen tátongó kapuba fejelte (3-1). A tizenegyes után Palopot ápolni kellett, a lassításból látszott, hogy Kaká lövése az arcán találta el, a Milan gólszerzője pedig megható gesztusként a mezének hátulján Puerta nevét mutogatta.

Az utolsó percekben még mindent megpróbált a Sevilla, Daniel Alves beadása után Kerzsakov fejese elment keresztbe, Maresca még az alapvonalnál beleért, de a kapufa külső részét találta el. Az osztrák Konrad Plautz a 93. percben fújt hármat a sípjába, a Milan ötödik alkalommal hódította el a Szuperkupát, de mind a két csapatot csak dicsérni lehet, mert izgalmas, élvezetes találkozót vívtak. A futball valódi ünnepe lehetett volna ez az este, ha nem nyomja rá a bélyegét a hangulatra egy tehetséges 22 éves játékos tragikus halála...