Vágólapra másolva!
Az európai Szuperkupa az UEFA elképzelései szerint a sportág ünnepének számít, azonban idén sajnos nem az lesz a legfontosabb, hogy a BL vagy az UEFA-kupa győztese nyeri meg a trófeát. Antonio Puerta tragikus halála miatt a Sevilla FC és az AC Milan találkozóját szomorú hangulatban játsszák majd, és a spanyolok nagyon fogadkoznak, hogy fiatalon elhunyt focistájuk emlékének adózva megvédik a címet.

Ez már csak azért is különleges eredmény lenne, mert ez eddig mindössze egyetlen klubnak sikerült: az AC Milannak 1990-ben. Az Ajax Amsterdam ugyan 1972-ben és 1973-ban is megnyerte a trófeát, de az első kiírást még az UEFA áldása nélkül rendezték meg - az egész Szuperkupa ötlete csak azért merült fel, mert az 1972-es KEK-győztes Rangers FC éppen akkor ünnepelte centenáriumát, és ennek örömére meghívta a friss BEK-győztes Ajax Amsterdamot. Magát a Szuperkupa kifejezést a holland De Telegraaf nevű lap találta ki, és a dolog annyira megtetszett az Európai Labdarúgó-szövetségnek, hogy felkarolta a dolgot, így a következő évtől kezdve a trófeát már az UEFA adta oda. A kupa sorsáról 1998 óta dönt egyetlen mérkőzés (bár korábban is előfordult, hogy a résztvevők megegyezése alapján csak egy találkozó alapján hirdettek győztest), és a helyszín is azóta Monte-Carlo.

A mostani két résztvevő közül természetesen a Milan játszhatott több alkalommal az európai Szuperkupáért: a rossonerók rögtön az első hivatalos kiírásban ott voltak, de akkor az Ajax Amsterdam jobbnak bizonyult. A milánóiak ezen kívül csak egyszer bukták el a Szuperkupát, mégpedig 1993-ban, a többi négy döntőbe jutásuk esetén viszont begyűjtötték a trófeát - márpedig ez rekordnak számít, hiszen ilyen sokszor senki sem nyerte el a kupát. A gárda utoljára 2003-ban diadalmaskodott, mégpedig BL-győztesként az FC Porto ellen: akkor Andrij Sevcsenko szerezte a mindent eldöntő találatot. Ő ugyan már nem a Milan focistája, de a négy évvel ezelőtt pályára lépett együttesből hatan most is ott lehetnek a kezdő tizenegyben, és a kispadon is ugyanaz a szakvezető ül Carlo Ancelotti személyében.

A rossonerók vezetőedzője szinte teljesen ugyanazzal a kerettel dolgozhat, mint az előző szezonban, a májusi BL-döntőhöz képest csak két új játékos áll a rendelkezésre: Ronaldo és Émerson. A két brazil azonban alighanem csak a kispadon kap majd helyet, így aztán a sérült Paolo Maldini (a csapatkapitányt a védelem tengelyében Kaha Kaladze pótolja) kivételével ugyanazt a kezdő tizenegyet küldheti a pályára, mint Athénban a Liverpool FC ellen.

A Sevilla most másodszor játszhat az európai Szuperkupáért, és az andalúzok tavaly első nekifutásra el is hódították a trófeát. Eddig hat alkalommal volt példa arra, hogy egy csapat kétszer egymás után is eljusson ideáig, de címvédésre csak egyszer került sor: 1990-ben éppen a Milan volt erre képes. A sevillaiak most nagyon fogadkoznak, hogy a napokban elhunyt Antonio Puerta emlékének adózva megnyerik a Szuperkupát. Elnökük, José María del Nido azt nyilatkozta: "A Sevilla FC mostantól kezdve mindig 12 emberrel fog játszani, mert Puerta lélekben állandóan velünk lesz".

Forrás: EPA

Nagy kérdés persze, hogy a tragikus eseményt a focisták miként tudják feldolgozni, a hírek szerint néhány labdarúgót nagyon megviseltek az események. Éppen ezért várható kezdő tizenegyet is nehéz lenne megnevezni, de az mindenképpen említésre méltó, hogy a keretben ott van Daniel Alves is, aki pedig a BL-selejtezőkben nem akart pályára lépni annak érdekében, hogy könnyebb legyen más csapathoz igazolnia. Azt persze még mindig nem lehet kizárni, hogy elhagyja a klubot (az átigazolási időszak augusztus 31. éjfélig tart), de ha játszana a Milan ellen, az jelezné: biztosan marad.