Vágólapra másolva!
A Zambiai Labdarúgó Szövetség (FAZ) korábbi döntését felülvizsgálva mégsem a francia Noel Tosit, hanem Bicskei Bertalant nevezte ki a futballválogatott szövetségi kapitányának.

A Times of Zambia keddi írása szerint az ország futballszövetsége múlt pénteken döntött arról, hogy a korábban Malajziában edzősködő Bicskei Bertalan legyen a nemzeti csapat trénere.

Az afrikai ország futballvezetői a decemberben kezdődő 2010-es vb-selejtezők miatt kerestek új kapitányt a válogatott élére.

A FAZ már két hete bejelentette, hogy Noel Tosi lesz az edző, és hároméves szerződést ír alá, ám a közvélemény ellenségesen fogadta a francia szakvezető érkezését.

Ekkor jött - ismét - képbe Bicskei Bertalan, akiről a zambiai sajtóban azt írták: remek az önéletrajza, edzőnek sem utolsó, és kiváló "tanári képességekkel" rendelkezik, a zambiai csapatnak pedig most éppen erre lenne szüksége.

Az afrikai ország nemzeti csapata, amelynek Chipolopolo a beceneve, a kilencvenes évek elején a fekete kontinens labdarúgásának élvonalába tartozott. A gárda 1990-ben harmadik lett az Afrika-kupán, és jó esélye volt arra, hogy története során először kijusson a világbajnokságra is, ám 1993 áprilisában az együttest a Szenegál elleni vb-selejtezőre szállító repülőgép Gabon partjainál lezuhant, és szinte a teljes válogatott keret a katasztrófa áldozata lett.

A minden idők legjobb zambiai focistájának tartott Kalusha Bwalya csak azért maradt életben, mert ő akkoriban a PSV Eindhovenben légióskodott, és csak egy nappal később csatlakozott volna az együtteshez. Az ő vezérletével egy évvel később az újjáépített gárda egészen a döntőig jutott a kontinensviadalon, ahol ugyan vereséget szenvedett Nigériától, ám az ezüstérem így is hatalmas sikernek számított.

Bwalya egyébként egészen a közelmúltig szerepelt a nemzeti tizenegyben, a 2006-os vb-selejtezőkön már játékos-edzőként, vagyis a szövetségi kapitányi címet is ő töltötte be, de tavaly februárban lemondott posztjáról, mivel a FIFA Technikai Bizottságának a tagja lett. Helyére ideiglenesen a volt válogatott kapust, Patrick Phirit nevezték ki, és a zambiai szövetség tavaly novemberben döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a szövetségi kapitányi posztra. Erre aztán a hírek szerint összesen 41-en jelentkeztek, és a kandidálókból egy ötös listát állítottak össze. Ebben a névsorban a nigériai Stephen Keshi, a brazil Edson Silva, az angol Colwyn Rowe és James Duffy, illetve a magyar Bicskei Bertalan szerepelt.

A legnagyobb esélyesnek tartott Keshi azonban megunta a zambiaiak tétlenségét, és inkább elfogadta a togóiak ajánlatát, hasonlóan az angol Rowe-hoz, ő Botswana szövetségi kapitánya lett.