Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen találnák ki, hogy a német Bundesliga egyesületei közül melyik gárda költötte a nyáron a legtöbb pénzt új focistákra a Bayern München mögött. Nos, a válasz a VfL Wolfsburg, amely évek óta a helyi Volkswagen gyárra támaszkodva igyekszik erősíteni, komolyabb eredmény nélkül. A mostani szezon előtt a klubnál Felix Magath teljhatalmat kapott, egy személyben vezetőedző és sportigazgató lett, feladata pedig az, hogy pár éven belül élcsapatot faragjon a gárdából.

A wolfsburgi egyesület még 1997-ben jutott fel az élvonalba, és második idényében hatodik lett a bajnokságban, kijutva a nemzetközi porondra (az UEFA-kupában ezt követően a Debrecennel is megmérkőztek), ám ezt a remek eredményt azóta sem tudta megismételni a klub. Pedig a városban található autókonszern anyagi támogatásával a VfL a 2000-es évek elején igazi sztárokat is a csapathoz tudott csábítani (gondoljunk csak Stefan Effenbergre vagy Andrés d'Alessandróra), és rendre az első hatba kerülést tűzte ki célul, amit azonban sohasem sikerült elérni. Sőt, a legutóbbi két pontvadászatban a wolfsburgiak egyaránt a 15. helyen végeztek, 2006-ban pedig az utolsó fordulóban menekültek meg a kieséstől.

A legutóbbi idényben már korábban sikerült bebiztosítani az élvonalbeli tagságot, de sejteni lehetett, hogy a nyáron nagy változások lesznek a klubnál - hiszen az már tavasszal eldőlt, hogy a szakvezető, Klaus Augenthaler szerződését nem hosszabbítják meg. Miközben még tartott az új tréner keresése, a Wolfsburg eladta két legjobb csatárát, Mike Hankét és Diego Klimowiczot, ami szintén arra utalt, hogy nagytakarítást fognak végezni a kereten belül - ám ehhez mindenekelőtt a szakvezető személyét kellett eldönteni. A hírek szerint Felix Magath először még nemet mondott a wolfsburgiaknak, május 31-én azonban mégis aláírta a szerződését a Farkasokhoz - a kontraktus azonban nem akármilyen volt. A korábban a Bayern Münchennel két év alatt kétszer duplázó szakember ugyanis nem csak a vezetőedzői teendőket vette át, hanem ő lett a klub szakmai igazgatója is, vagyis tulajdonképpen teljhatalmat kapott. Ez a szakmai felállás elsősorban Angliában dívik, ahol az edzők általában egy személyben felelősök a játékoskeret kialakításért, az igazolásokért, a szerződéshosszabbításokért, és persze az első csapat szereplésért. Európában, és így Németországban is viszont az a jellemző, hogy az egyesületeknek van egy vezetőedzője és egy szakmai igazgatója, akik optimális esetben együttműködve tevékenykednek - nem kevés példa akad azonban arra is, amikor konfliktus alakul ki közöttük.

A Wolfsburgnál ez utóbbi jelenleg nem lehetséges, hiszen Magath dönt szinte mindenről (még az utánpótlás is az ő hatáskörébe tartozik), és a szakembert a Volkswagen is maximálisan támogatja. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az autókonszern egyik vezetője, Martin Winterkorn jól ismeri Magathot: korábban ugyanis az Audinál dolgozott, és ilyen minőségében ott volt a Bayern München vezetőségében is, amióta pedig a Volkswagen vezetőségi tagja, azóta a Wolfsburgnál tölt be hasonló állást. A szakvezető tehát szabad kezet kapott, és ennek megfelelően szinte teljesen kicserélte a játékoskeretet: a nyáron 13 futballista távozott, és ugyanennyi érkezett a csapathoz. Az eligazolók közül Hanke és Klimowicz eladása még nem Magath döntése volt, de ő volt az, aki nem tartott igényt a korábban alapembernek számító Kevin Hoflandra, Miroslav Karhanra, Hans Sarpeire és Juan Carlos Menseguezre.

Ami az új igazolásokat illeti, a legdrágább közülük az FC Portótól megvett középhátvéd, Ricardo Costa volt, akire Magath abszolút vezéregyéniségként számított, és csapatkapitánynak is kinevezte. Vele azonban nem volt szerencséje a wolfsburgiaknak, mert a négymillió euróért megvett védő a szezon első tétmérkőzésén, a Würzburger FV elleni kupameccsen térdszalag-szakadást szenvedett, és fél évre kidőlt a sorból. A Wolfsburgnak így villámgyorsan szüksége volt egy új középhátvédre, és a múlt héten meg is vették a cseh U20-as válogatott focistáját, Jan Simuneket a Sparta Prahától 3,5 millió euróért.

Forrás: EPA

Szintén Csehországból, az FK Teplicétől jött a bosnyák csatár, Edin Dzeko, akiért 2,5 millió eurót fizettek, az Energie Cottbus két román labdarúgója, Vlad Munteanu és Sergiu Radu pedig összesen 4,5 millió eurót kóstált. Ehhez képest meglepően olcsó volt a brazil középpályás, Josué, aki pedig a nyáron tagja volt a Copa Américát nyert selecaónak: ő csak másfélmillióba került. Simunekhez hasonlóan az ő leigazolása sem volt eredetileg tervbe véve, ám a védekező középpályás pozíciójában alapembernek számító, paraguayi Santana szintén megsérült, így újabb focistát kellett venni erre a posztra.

Eddig így 13 labdarúgó érkezett a nyáron a wolfsburgiakhoz, akikért összesen 19,8 millió eurót fizettek ki - ennél többet a Bundesliga csapatai közül csak a Bayern München költött a holtszezonban. Magathnak értelemszerűen teljesen új csapatot kellett építeni, az első fordulóban az Arminia Bielefeld ellen hat új szerzemény volt ott a kezdők között - a csapat ki is kapott hazai pályán. A második játéknapon viszont idegenben verte az MSV Duisburgot, így két forduló után három ponttal állt a tabellán. A jelenlegi szezonra alighanem csak annyi a klub célja, hogy stabilizálja a helyzetét a középmezőnyben, de két-három ével belül alighanem ismét szeretnének kilépni a nemzetközi porondra. A drukkerek mindenesetre nagyon bíznak Magathban, hiszen a szezon előtt közel tízezer bérletet adtak el, ami új rekord a Wolfsburgnál, a tréner pedig bizonyíthatja, hogy képes hozni az eredményeket, ha nem szólnak bele a munkájába. Állítása szerint ugyanis a Bayern Münchennél nem éppen ez volt a helyzet...