Vágólapra másolva!

A futball egészségesebb a kocogásnál

A rendszeres futballozás egészségesebb az ugyancsak rendszeres kocogásnál - állítja egy dán tanulmány.

Mint Peter Krustrup, a koppenhágai egyetem sportorvosa kifejtette, ez a megállapítás egy három hónapon át végzett kísérletsorozat "nagyon is meglepő eredményeinek egyike". Kiderült ugyanis, hogy azokon az olyan hobbifutballistákon elvégzett orvosi vizsgálatok, akik hetenként kétszer-háromszor tréningeztek, sokkal jobb eredménnyel jártak, mint az ugyancsak hobbikocogókon elvégzett vizsgálatok.

Krustrup egy szakértői csoport élén negyed éven át részt vett 14 hobbifutballista és ugyanennyi hobbi kocogó heti két-három tréningjén. A vizsgálati időszak elteltével azután megállapították, hogy a futballozók átlagosan 3,5 kilót fogytak és két kilónyival gyarapodott izomzatuk. A kocogók ezzel szemben csak két kilónyi zsírt adtak le és izomzatuk semmit nem gyarapodott. A futballozók más fitneszértékei is jobbak voltak mint a kocogóké.

A dán tudós mindenek előtt azzal magyarázta ezeket a különbségeket, hogy a futballozók "felváltva mennek, futnak és sprintelnek". Emellett jelentőséggel bír a labdarúgás játékos jellege is: "a futballozókat lebilincseli a játék és közben észre sem veszik, hogy mennyire száguld a szívük".