Vágólapra másolva!
Első két bajnokija megnyerése után az Everton FC a harmadik játéknapon elszenvedte első vereségét a Premier League-ben az idény során, de a liverpooli egyesület drukkerei így sem lehetnek elégedetlenek csapatuk rajtjával. David Moyes mester kezdő tizenegye e három mérkőzés közül kettőn ugyanaz volt, és a harmadikon is csak egy helyen változott, de a jelek szerint a tréner hamarosan már bővebb keretből válogatathat, hiszen két új szerzemény is érkezhet a csapathoz.

Az Everton FC eredményeit nem nagyon szokták kiemelni Magyarországon a sportsajtóban, pedig a liverpooli egyesület az elmúlt években rendre jobban szerepelt, mint azt a játékoskeretének erőssége alapján sejteni lehetett volna. A 2005-os negyedik helyet követően ugyan a 2005-2006-os szezonban csak 11. lett az együttes a Premier League-ben, de a legutóbbi pontvadászatban egészen a hatodik pozícióig nyomult előre - miközben David Moyes gárdájából hiányoztak az igazi nagy sztárok.

Az Everton fő ereje a csapategységben rejlett, ami elsősorban a szakvezető képességeit dicsérte, a tréner ugyanakkor maga is tisztában volt azzal: ha továbbra is ott akar maradni a közvetlen élmezőny mögött, akkor a nyáron erősítenie kell a keretén.

Ehhez képest sokáig egyetlen új szerzemény sem érkezett az egyesülethez, igaz, távozóról sem lehetett beszélni, sőt, a klub igyekezett megtartani értékeit. Ennek megfelelően a csapat játékosai sorra hosszabbították meg a szerződéseiket: a sort a veterán védő, Alan Stubbs nyitotta, aki még egy esztendőre kötelezte el magát, akárcsak a szintén rendkívül rutinos ír középpályás, Lee Carsley.

Ennél sokkal fontosabb volt azonban az a tény, hogy június végén két kulcsfigura, Tim Cahill és Mikel Arteta is új, hosszú távú kontraktust írt alá. A két támadó középpályásnak egyaránt hatalmas szerepe volt az Everton remeklésében, és ennek megfelelően volt is irántuk érdeklődés más csapatoktól, ám mind a ketten a maradás mellett döntöttek, és további öt idényre elkötelezték magukat az egyesülethez.

Ezután már valóban az erősítésen volt a sor, de ez meglehetősen lassan ment, és az új igazolások személye sem hozta különösebben lázba a fanatikusokat - akik ezzel együtt maximálisan bíztak a tréner döntéseiben. Azt első új szerzemény kiléte tökéletesen illett az Evertonról az utóbbi időben kialakított képbe, a liverpooliak ugyanis a Sheffield United középpályását, Phil Jagielkát vették meg hatmillió euróért: egy olyan futballistát, aki sokoldalúsága révén több poszton is bevethető (az előző idényben emlékezetes módon még a kapuban is állt az Arsenal FC ellen, és megúszta bekapott gól nélkül!), és nem jelent problémát a számára, ha a kispadon kell ülnie.

A dél-afrikai Steven Pienaar megszerzése már meglepőbb volt, igaz, ő csak kölcsönbe érkezett a Borussia Dortmundtól. Ezután viszont csak különböző pletykákról lehetett hallani: az Evertont kapcsolatba hozták például az FC Porto argentin középpályásával, Luis Gonzálezzel, de még Juan Román Riquelmével is, amely transzferekből persze semmi sem valósult meg.

Pedig a keret még mindig rendkívül karcsúnak tűnt, főleg, hogy Cahill megint megsérült, a csatár James Beattie-t pedig hatmillió euróért eladták a Sheffield Unitednek. Mindez alapján elsősorban egy támadó középpályása és egy csatárra lett volna leginkább szüksége a klubnak, amely azonban előbb egy balhátvédet szerzett - igaz, a Wigan Athletic utánpótlás-válogatott focistáját, Leighton Bainest már június óta "üldözték", és végül sikerült is leigazolniuk. Baines nem volt valami olcsó, közel kilencmillió eurót fizettek ki érte, ráadásul kisebb sérülése miatt az első fordulókban nem is léphetett pályára.

Forrás: EPA

Yakubu "stolverkosra" cserélheti a Middlesbrough mezét

Így aztán Moyes az első játéknapon, a Wigan ellen hazai pályán egyetlen új szerzeményt sem küldött pályára a kezdők között, és miután a csapat begyűjtötte a három pontot, a második játéknapon a Tottenham Hotspur ellen sem változtatott - az Everton pedig a White Hart Lane-en is nyerni tudott! A harmadik fordulóban a Reading FC ellen aztán kikapott a gárda, de az újak közül most sem volt senki ott a kezdő tizenegyben, ám ez hamarosan alighanem változni fog, hiszen Baines immár felépült, ráadásul a jelek szerint egy-két napon belül két újabb focista is érkeztek a kék-fehérekhez - arra a két posztra, amely Cahill sérülésével, illetve Beattie eladásával alternatíva nélkül maradt.

A támadó középpályás pozíciójába azt a Manuel Fernandest szemelték ki, aki tavasszal kölcsönben már az Evertonban szerepelt, és remek teljesítményének köszönhetően ilyen rövid idő alatt is közönségkedvenc lett. A portugál focista megszerzését jelentősen megnehezítette, hogy játékjogának csak fele volt anyaegyesületénél, a Benficánál, a másik felét egy Global Sport Agency nevű cég birtokolja - márpedig az Evertonnál nem akarták, hogy a dologból egy újabb "Tévez-ügy" kerekedjen ki, azért nagy körültekintéssel kellett tárgyalniuk.

A jelek szerint azonban sikerült megállapodniuk a felekkel, és a liga felé is biztosították, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott, így aztán Manuel Fernandest a jövő hét elején valószínűleg hivatalosan is prezentálni fognak.

A csatársorba pedig a Middlesbrough FC nigériai támadója, Yakubu Aiyegbeni érkezhet, akiért a liverpooliak megtették az ajánlatukat a Borónak, amely egyes források szerint el is fogadta azt - a hét végén a Fulham FC ellen mindenesetre az afrikai a keretben sem volt. Yakubuért állítólag 16 millió eurót is hajlandó lenne kifizetni, ami új klubrekordot jelentene az Evertonnál - az előzőt a tavaly nyáron megvett Andy Johnson tartja 11 millió euróval.