Vágólapra másolva!
Újoncsikerrel kezdődött a Premier League 2007-2008-as szezonja, miután a Roy Keane-vezette Sunderland, az élvonalba egy év szünet után visszakerült Fekete Macskák a csereként beállt Chopra góljával 1-0-ra verték az újfent titkos bajnokesélyesként számon tartott Tottenham Hotspur együttesét. Sam Allerdyce győzelemre vezette a Newcastle-t egykori csapata, a Bolton ellen, míg a Liverpool szerencsés győzelmet aratott Birminghamben, az Aston Villa vendégeként.

Eredmény, Premier League, 1. forduló:
Sunderland - Tottenham 1-0 (0-0)
Sundeland, Stadium of Light, 43697 néző
v.: Wiley
Sunderland: Gordon - McShane, Nosworthy, Edwards, Etuhu - Richardson (Collins, 72.), Wallace, Whitehead, Murphy - Stokes (Chopra, 72.), Yorke (Miller, 57.)
Tottenham: Robinson - Chimbonda, Gardner, Kaboul, Stalteri - Jenas, Malbranque, Tainio (D. Bent, 59.), Zokora (Huddlestone, 87.) - Berbatov (Defoe, 57.), Keane
gól: Chopra (90.)

A Premier League idei rajtja előtt az angol bajnokságot jól ismerők nagy része egyetértett abban, hogy a három újonc - Sunderland, Derby, Birmingham City - közül az egykori kőkemény manchesteri középpályás, Roy Keane csapata pályázik a legnagyobb eséllyel arra, hogy meghosszabbítsa élvonalbeli tagságát. A sorsolás szeszélye folytán az újonc hazai pályán, a Chelsea-tréner, José Mourinho által már az igazi nagycsapatok közé sorolt Tottenham ellen kezdhette meg tervezett menetelését, mindezt ráadásul a szezon nyitómérkőzésén.

Forrás: EPA

A gólszerző Michael Choprát (j.) társa, Daryl Murphy köszöntötte először

A Stadium of Lightban mindkét oldalon szerephez jutottak sok nagy csatát megélt, rutinos játékosok: a hazaiak részéről a menedzser egykori manchesteri csapattársa, a 2006-os németországi világbajnokságon a trinidadi válogatott csapatkapitányaként pályára lépő Dwight Yorke, a vendégek részéről pedig többek között az angol válogatott elsőszámú kapusa, Paul Robinson, valamint a bolgár válogatott, a nyáron több "igazi" sztárcsapat által is megkörnyékezett Dimitar Berbatov.

A Spurs egyébként nem sokat változott az elmúlt szezonhoz képest, a Sunderland elleni kezdőcsapatból egyedül az Auxerre-től a nyáron igazolt fiatal védő, Younes Kaboul nem számított alapembernek az elmúlt szezonban. A Sunderland alig pár nappal a szezonrajt előtt is erősített: Roy Keane menedzser a magyar futballbarátok nagy bánatára brit rekordösszeget jelentő kilencmillió fontot utaltatott át a Heartsnek a skót válogatott elsőszámú kapusáért, Craig Gordonért, aki a PL-rajton rögtön a Sunderland kapujában találta magát. A magyar válogatott olaszok elleni keretébe is meghívott Fülöp Márton megfelelően hátrébb szorult a sorban, így a Spurs ellen a kispadra sem ülhetett le.

A Fény Stadionban természetesen telt ház, 43967 néző várta a csapatokat, a drukkerek jelentős része pedig az újonc sikeréért szorított. A mérkőzés kiegyenlített küzdelmet hozott, amelyen talán a fővárosiak tettek valamivel többet a győzelem érdekében, hiszen edzőjük, Martin Jol még 0-0-s állásánál Defoe és Darren Bent csatasorba állításával átállt a három csatáros játékra, azonban ezen a napon be voltak oltva gólszerzés ellen a Spurs játékosai.

Gordon is jól debütált új csapatában, hiszen négy alkalommal is hárítania kellett, szemben a mindössze egyszer próbára tett Robinsonnal.

És ahogyan ez ilyenkor lenni szokott, jött a ráadás, valamint a csereként beállt egykori Newcastle-játékos, Michael Chopra, és megszerezte a hazai csapat győztes gólját. "Csalódott voltam, hogy nem kaptam helyet a kezdőcsapatban, most azonban nagyon boldog vagyok" - mondta a délután sunderlandi hőse.

Egy meccsből messzemenő következtetések természetesen nem vonhatóak le, a Fekete Macskáknak mindenesetre bizonyára lökést ad a jó rajt, a Spursnek viszont vigyáznia kell, hogy ne ragadjon be a rajtnál, mint egy évvel korábban, hiszen akkor nem lesz könnyű igazolniuk a Mourinho értékelését a White Hart Lane-ieknek, miszerint most már az igazi nagycsapatok közé tartoznak.

A nyolc év után csapatot váltó Sam Allardyce győzelemre vezette csapatát a Reebok-stadionban, ennek azonban most nem örültek a Bolton-drukkerek, lévén Big Sam ezúttal a Newcastle menedzsereként látogatott egykori sikerei színhelyére.

Az utóbbi években a nem kevés invesztálás ellenére jobbára a kiesőjelöltek környékén sertepertélő Manchester City ezúttal győzelemmel kezdte bajnokságot: az egykori angol kapitány, Sven-Goran Eriksson új csapata a West Ham vendégeként tudta begyűjteni a három bajnoki pontot.

Az elmúlt szezon meglepetéscsapata, a Portsmouth fordított ugyan a Derby vendégeként, azonban az újonc egy perccel a második Pompey-gól után egyenlíteni tudott, így pontszerzést könyvelhetett el a PL-nyitányon.

A Bayerntől érkezett Roque Santa Cruz egyenlítő góllal debütált új csapatában, a Folyóparton vendégeskedő Blackburnben. A Rovers játékosainak, vezetőinek és szurkolóinak örömét csak fokozta, hogy a tavalyi idényben a csapatba üstökösként berobbant Derbyshyre végül a győztes gólt is megszerezte Mark Hughes csapatának.

További eredmények:
Bolton Wanderers - Newcastle United 1-3 (0-3)
gól:
Anelka (50.), illetve N'Zogbia (11.), Martins (21., 27.)

Derby County - Portsmouth 2-2 (1-1)
gól:
Oakley (5.), Todd (84.), illetve Mwaruwari (27.), Utaka (83.)

Everton - Wigan Athletic 2-1 (1-0)
gól:
Osman (26.), Anichebe (75.), illetve Sibierski (80.)

Middlesbrough - Blackburn Rovers 1-2 (1-0)
gól:
Downing (31.), illetve Santa Cruz (62.), Derbyshire (79.)

West Ham United - Manchester City 0-2 (0-1)
gól:
Bianchi (18.), Geovanni (87.)

Aston Villa - Liverpool 1-2 (0-1)
gól:
Barry (85., büntetőből), illetve Laursen (31., öngól), Gerrard (87.)