Vágólapra másolva!
Görögországban 1996 óta csak egy olyan szezon volt, amikor nem az Olympiakosz lett a bajnok, azonban a klub a Bajnokok Ligájában mindössze egyszer tudott továbbjutni a csoportkörből. A gárda a 2007-2008-es idényben ezen szeretne javítani, de nem lesz könnyű dolga, hiszen a nyáron két legjobbnak tartott játékosát is elveszítette. Az érkezők között a magyar Laczkó Zsolt is szerepel, őt azonban minden bizonnyal máris kölcsönadja a klub.

A görög üzletember Szokratesz Kokkalisz 1993-ban vette meg az Olympiakoszt, és rövid idő belül a hellén pontvadászat legjobb csapatává tette a klubot, amely 1996 óta mindössze 2004-ben csúszott le az aranyéremről. Kokkalisz nagy célja azonban az volt, hogy az egyesület a nemzetközi porondon is sikeres legyen, ami azonban nem jött össze, a Bajnokok Ligájában az egyesület csak egyszer tudott túljutni a csoportkörön. Így aztán a pireusziaknál általában a BL-ből való kiesés után, azaz december tájékán szinte menetrendszerűen érkezett az edzőcsere, 2000 és 2004 között például összesen 11 szakvezetője volt a gárdának. Az előző szezonban is hasonló volt a helyzet, miután az együttes elvérzett a Bajnokok Ligája csoportkörében, a norvég mestert, Trond Solliedet menesztették, és utódja az a Takisz Lemonisz lett, aki korábban már volt a csapat edzője, és két bajnoki címet is nyert a gárdával. Idén a harmadikat is megszerezte, de mindenki tisztában volt vele: az igazi megmérettetés megint a BL-ben jön majd.

Lemonisznak azonban nem lesz könnyű dolga, mert a nyáron a keret jelentősen kicserélődött, ráadásul az együttes több kulcsemberét is elveszítette. A legérzékenyeb veszteség alighanem a görög játékmester, Rivaldo távozása, aki 2004-es érkezése alatt 87 bajnokin összesen 43 gólt szerzett - ebből 17-et a legutóbbi szezonban, amivel gólkirály is lett. A focista még tavaly nyáron bejelentette, hogy a 2006-2007-es idény után hazamegy Brazíliába, de olyan jól ment neki a játék, hogy az Olympiakosz új szerződést ajánlott neki - azonban valamivel kevesebb fizetéssel. Rivaldo ebbe nem ment bele, és nagy meglepetésre a pireusziak nagy riválisához, az AEK Athénhoz szerződött, tovább fokozva a két klub közötti ellentétet. Ráadásul nem ő volt az egyetlen focista, aki az AEK-be távozott, hiszen a jobbszélső Harilaosz Pappasz is a városi rivális futballistája lett - igaz, ez korántsem jelent olyan nagy veszteséget az Olympiakosznak. A viszonylag rendszeresen pályára lépő labdarúgók közül elment még az eucadori csatár, Felix Borja, a ciprusi támadó, Ioannisz Okkasz, a szerb középpályás, Milos Maric, valamint a hazai védő, Georgiosz Anatolakisz is.

Míg Rivaldo nem éppen baráti körülmények között ment el, addig a csapat második legeredményesebb labdarúgója, Nery Castillo békésen távozott a klubtól. Az uruguayi származású, ám mexikói válogatott csatár, aki a legutóbbi szezonban 12 gólt ért el, a nyári Copa Américán remekelt, amivel alaposan növelte ázsióját. A klub meg is hosszabbította volna kontraktusát, magasabb fizetést ígérve neki - de az ukrán Sahtar Doneck még jobb ajánlatot tett. A transzferrel az Olympiakosz sem járt rosszul, hiszen húszmillió eurót kapott a támadóért - a görögök az összeg feléből már kilenc focistát is igazoltak.

A jelek szerint a pireusziaknál az argentin kapcsolat erősödött meg, hiszen a klub három argentin játékost is vett. A jobb oldali középpályás, Luciano Galletti az Atlético Madridtól, a csatár Leonel Núnez pedig az Argentinos Juniorstól érkezett - mindketten 2,5 millió eurót kóstáltak. Valamivel olcsóbb volt a San Lorenzo védekező középpályása, Cristian Raúl Ledesma, akiért 1,7 millió eurót kellett kifizetni - ő egyébként korábban már játszott Európában, de a Hamburger SV-ban nem nagyon vált be. A Real Madridtól 2,3 millió euróért megvett védő, Raúl Bravo is a spanyol nyelvű kontingenst erősíti az öltözőben, és a hispán nyelvvel alighanem a szerb csatárnak, Darko Kovacevicnek sincsenek problémái, hiszen két etapban hét évet töltött el a Real Sociedadnal - a baszk klub kiesését követően őt ingyen sikerült megszereznie az Olympiakosznak.

Ami a hazai piacot illeti, 150 ezer euróért visszatért a pireusziakhoz a válogatott védő, Paraszkevasz Antzasz a Skoda Xanthitól (ő 1998 és 2003 között szerepelt korábban a klubnál), és az egyesület megszerezte a nyáron Eb-döntőt játszó U19-es válogatott csatárát, Konsztantiosz Mitroglut is. A Ferencvárostól ingyen szerződtett Laczkó Zsolt tehát nem akármilyen társaságba került, más kérdés, hogy a magyar játékost minden bizonnyal kölcsönadják, valószínűleg az élvonalba most feljutott Levadiakosznak.

Mindez állandó játéklehetőséget biztosíthat Laczkó számára, ami az Olympiakoszban aligha adatott volna meg neki, hiszen posztján, a középpálya bal oldalán az a Predrag Djordjevic futballozik, akit a csapat hívei valósággal istenként tisztelnek. A szerb futballista még 1996-ban érkezett a klubhoz, vagyis a hazai sikerkorszak kezdetén, és 11 év alatt 127 gólt ért el a pontvadászatban a klub színeiben. Sokáig úgy tűnt, hogy az idén nyáron befejezi pályafutását, de a vezetőség meggyőzte őt, folytassa karrierjét, és júniusban újabb egyéves szerződést kötött vele.