Vágólapra másolva!
Garami József és csapata diadalával véget ért virtuális házibajnokságunk, amelyben az elmúlt húsz év legjobb válogatottját próbáltuk megkeresni. Nosztalgiasorozatunk zárásaként három egykori szövetségi kapitány, Garami, Mészöly Kálmán és Bicskei Bertalan idézi fel együttese történetét.  

Mészöly Kálmán az 1991-es, Spanyolországban 4-2-es győzelmet arató csapatról mesélt. Mint elmondta, válogatottját igazi rakkolós játékosok alkották, a két legnagyobb ász Kiprich József és Kovács Kálmán volt. Úgy véli, a maiak elsősorban bátorságban vehetnének példát róluk. "Szenzációs társaság volt, s ami igazán tetszett: nem voltak betojva attól, hogy Spanyolországban kell játszani."

A harci kedvért persze a kapitány is sokat tehet: "ha egy vezetőben nincs félelem, a csapat is másképp áll a meccshez" - állítja a Szőke Szikla, aki a santanderi siker után azt sem bánta, hogy páran kimaradtak az éjszakában, mert mint mondta: "a kis stiklik hozzátartoznak a pengés focisták életéhez."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kjcfft6fqWqzJOMb


Bár hivatalosan már nem tartozik a tanácsadók közé, Mészöly üzent Várhidi Péternek is, minél több vidéki és külföldi utazásra biztatva a jelenlegi kapitányt.

Bicskei Bertalan számára az Eb-győztes ifiválogatott mellett a 98-as csapat a legkedvesebb, amely rögtön az első meccsén 3-2-győzött Ausztriában. "Ez volt minden idők legfiatalabb válogatottja 22 éves átlagéletkorral és számos újonccal, akik két rutinosabb játékos, Illés és Halmai vezetésével hirtelen nagyon jó csapattá álltak össze, és legyőzték a vb-re készülő Ausztriát, amely szerintem az elmúlt 25 év legerősebb osztrák válogatottja volt."

A kapitányt a meccs taktikai értekezleten ugyancsak elragadta a hév, ez volt az oka, hogy véletlenül a következő utasítással látta el Tóth Norbert: "ugorj neki, mint tót az anyjának!"

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=IfTj0llIeFQwc32K


A nemzeti csapatok jelenlegi szakmai igazgatója úgy látja, együttese többet nyújtott, mint az egy-két évvel azelőtti válogatottak, ám annyira nem volt jó, hogy kijusson egy világversenyre.

"Nagy szívfájdalmam az ominózus Sebők Vili-féle kiruccanás, amit a mai napig nem tudok lemosni a válogatottról" - mondta Bicskei, majd tisztázásképpen hozzátette, az emlékezetes kimaradás nem versenyidőszakban vagy edzőtábor alatt történt, habár ilyesmit akkor sem szabad tennie egy válogatott játékosnak.

Garami József 1987-ben öt mérkőzésen irányította a válogatottat, és Görögország 3-0-s legyőzése volt a legnagyobb eredménye. Az MTK mestere úgy emlékszik, a görög csapat már akkor letette a névjegyét Európában, ennélfogva "nem úgy jöttek Magyarországra, hogy kivégezzük őket, de így sikerült." S hogy mi volt a siker titka? Garami magyarázata pofonegyszerű: "sok olyan játékos volt, aki tudott focizni".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6S9Hz2ZqrFmBzftE


A görögök ellen minden bejött, máskor azonban nem várt nehézségekkel is szembe kellett néznie a megbízott kapitánynak. Lengyelországban például nem biztosítottak a csapat számára taktikai táblát, így Garami egy bőrönd tetején, pénzérmék segítségével vázolta fel a stratégiát.