Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a magyar bajnok DVSC-TEVA is bemutatkozott, a Loki az első mérkőzésen hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a svéd Elfsborgtól, így nagyon nehéz helyzetbe került, bravúr kéne a borasi visszavágón a továbbjutáshoz a nagyon masszívan védekező északi gárda ellen.

Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör, 1. mérkőzés:
DVSC-TEVA - IF Elfsborg (svéd) 0-1 (0-0)
Debrecen, 10 000 néző
v.: Kaldma (észt)
DVSC: Balogh J. - Bernáth, Komlósi, Mészáros N., Leandro - Dombi (Sándor T., 40.), Vukmir, Demjén (Czvitkovics, 88.), Dzsudzsák - Kouemaha, Stojkov (Rudolf, 73.).
Elfsborg: Wiland - M. Andersson, Björck, Augustsson, Karlsson - Ishizaki (Bajrami, 79.), Holmén, A. Svensson (Avdic, 19.), Mobaeck - Keene, Berglund (Alexandersson, 59.).
gól: Mobaeck (65.)
sárga lap: Holmén (26.), Dzsudzsák (31.), M. Andersson (55.)

A magyar bajnok bemutatkozik a nemzetközi porondon. Az utóbbi évek fájó kudarcai után sokan elfordultak az agyonkritizált magyar labdarúgástól, de azért mindig van egy réteg, amely ilyenkor izgatottan várja, hogy kit sodor a sors a bajnok, jelen esetben a Debrecen útjába. Ezúttal a svéd címvédő Elfsborg jutott a Lokinak, amely a selejtező első fordulójában 1-0-s összesítéssel gyűrte le az amatőr játékosokat is foglalkoztató északír Linfield csapatát.

Bár a háromszoros magyar bajnoknál kötelező elvárás volt a harmadik fordulóba jutás, az ellenfél tudatában azért óvatosabbá váltak a nyilatkozatok, hiszen a svéd futball erejét jelzi, hogy az utóbbi években a háromkoronások állandó résztvevői az Eb-knek és vébéknek. Ennek ellenére megfoghatónak tűnt az Elfsborg, és minden bizonnyal sok Loki-drukkernek eszébe jutott a két évvel ezelőtti BL-párharc, amikor a Hajduk Splittől is tartott a közvélemény, aztán a Debrecen nagyon simán, 8-0-s összesítéssel lépett túl a horvátokon.

Igaz, az ellenpélda felidézéséhez sem kell borotvaéles memória, hiszen tavaly a macedón Rabotnicki ellen mindenki egyből a következő körbe juttatta a hajdúságiakat, akik mégis csúnyán elhasaltak az első akadályban. A Debrecen mindenesetre jól kezdte az idényt, a Honvéd ellen elhódította a Szuperkupát, aztán a bajnokságban is két győzelemmel rajtolt, de az Elfsborg is jó formában van, amit bizonyít, hogy 16 mérkőzésen begyűjtött 28 pontjával a második helyen áll a skandináv pontvadászatban, és mindössze rosszabb gólkülönbsége miatt szorul az éllovas Halmstad mögé.

A Debrecen kezdőcsapatából kimaradt Sándor Tamás, akinek a helyét Demjén foglalta el a középpályán, míg a vendégeknél a csatársorban Mathias Svensson nem tudta vállalni a játékot, így az angol James Keene futott ki a pályára.

I. félidő:

Egyből svéd helyzettel kezdődött a mérkőzés, egy baloldali beadás után középen a berobbanó Keene centikkel maradt le a labdáról. A Debrecen az 5. percben vezette első veszélyes támadását, Dzsudzsák húzta meg a baloldalt, lapos beadását azonban Kouemaha nem érte el, mert egy védő szorításában a földre huppant. Ishizaki szöglete után Keene került ígéretes helyzetbe a 7. percben, de szerencsére sután találta el a labdát, ami így messze elkerülte Balogh kapuját.

A svédek továbbra is bátran jöttek előre, Berglund iramodhatott meg a Loki kapuja felé, kihasználva, hogy a hazai védők lesreállítással próbálkoztak, de eléggé kisodródott, így ballábas lökete nem találta el a kaput. A másik oldalon Dzsudzsák a rosszabbik, azaz a jobb lábával vállalta el 25 méterről, de ez könnyű zsákmány volt Wilandnak.

Az első negyedóra végén láthattuk az első szépen végigvitt debreceni támadást, Kouemaha passza után Stojkov került ziccerbe, de az asszisztens - tévesen - lest jelzett, így odalett a lehetőség. Kezdett magára találni a Loki, egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Dzsudzsák adhatott középre, de a védők szögletre mentettek a berobbanó csatárok elől. A 19. percben kényszerű cserét hajtott végre Magnus Haglund, a vendégek mestere, kiújult ugyanis a legnagyobb sztár, a 78-szoros válogatott Anders Svensson sérülése.

Forrás: MTI

Dzsudzsák próbál meglógni a svéd túlerő elől

A 23. percben villámgyors akciót vezetett a Loki, Demjén passzolt ki jobbra Stojkovnak, aki jól centerezett, Dombi átlépte a labdát, Koumaha viszont a becsúszó Andersson mellől nem tudott kapura lőni, így a kivetődő Wiland tisztázott végül. Két sárga lap után Ishizaki próbálta meglepni Baloghot vagy 30 méterről, de a nagy bomba egy méterrel a léc fölött zúgott el.

A svédek remekül megszervezték a védelmüket, és bár a magyar bajnok mind a két szélen elég aktívnak bizonyult, de a beadások nem jutottak el a Kouemaha, Stojkov pároshoz. Miroslav Beranek is cserélt egyet a szünet előtt, Dombit Sándor Tamás váltotta, így Demjén húzódott ki a jobbszélre, és a karmester elfoglalhatta helyét a középpálya tengelyében. A félidő végén paprikás lett a hangulat, Keene tartott rá kőkeményen Dzsudzsák lábára, de a Loki tehetsége szerencsére kisebb ápolás után tudta folytatni a játékot.

Az első játékrész utolsó másodperceire még maradt egy hazai ziccer, Sándor Tamás szerzett labdát a félpályánál, majd Stojkovot ugratta ki, aki beadott, az érkező Kouemaha egy védővel a nyakán azonban lábujjheggyel csak belekapott a labdába, ami a kapu mellett hagyta el a játékteret.

Összességében az mondható el az első félidőről, hogy kiegyenlített játék zajlott a pályán, a svédek kezdtek jobban, aztán a Debrecen fokozatosan magára talált, és főleg a szélen vezetett támadásokkal néha sikerült megzavarni a vendégvédelmet, amely viszont többnyire elég masszívan állt a lábán.

II. félidő:

Ishizaki szabadrúgása volt a második félidő első említésre méltó jelenete, a svéd apától és japán anyától származó középpályás a kapu bal oldalát célozta meg 25 méterről, de Balogh résen volt. A szünet előtti lendület sajnos nem volt felfedezhető a Beranek-gárda játékán a fordulás után, a betömörülő védelem ellen hatékony orvosság lehetett volna az átlövés, de nem az olyan, mint amilyet Mészáros követett el, amely maximum az amerikaifutballban ért volna pontot.

Az északiaknak továbbra is megfelelt a 0-0, azért szórványos kontrákkal eljutottak a Loki térfelére, egy ilyen alkalmával Keene ágyúzott 25 méterről, de a labdát a lelátó tetejéről hozták vissza. A 65. percben jött a feketeleves: egy baloldali beadás után Alexandersson átlépte a labdát a 16-osnál, ami Keene elé került, az angol légiós bepasszolt a kapu előtt ólálkodó, lesgyanús helyzetben lévő Mobaeckhez, aki ugyan elég rosszul találta el a labdát, de ahhoz pont jó volt, hogy a lehuppanó Balogh kezéről a bal sarokba csorogjon (0-1).

Forrás: MTI

Stojkov nem sokat csinált a svéd védők között, de ő legalább a kaput eltalálta

Stojkov lábában volt az egyenlítés, de ott is maradt, a macedón támadó Sándor Tamás lefejelt labdájával fordult kapura, lövése ugyan erős volt, de középre tartott, így Wiland lett a végállomás. A 78. percben Leandro beadása után a csereként beállt Rudolf Gergely bólintott, de a fejes egy svéd kobak érintésével fölément.

A Loki erőlködött, ment előre gépiesen, de a svédek továbbra is jól barikádozták el a kaput, és mindig volt valaki, aki odaért, és becsúszott, szerelt, vagy blokkolt. A háromperces ráadás elején Leandro erőből középre lőtt labdáját Rudolf pörgette ballal fölé, de ennél többre nem futotta a magyar bajnok erejéből, így az Elfsborg 1-0-ra nyerni tudott, és ezzel felettébb kellemes helyzetből várhatja a visszavágót.

A svédek azt játszották, amit nagyjából várni lehetett tőlük, nem vállaltak semmi extrát, de a nagyon masszív védekezés mellett vezették egy-két formás támadást, amiből egy góllal végződött. A Debrecen kevés kreativitással játszott, ráadásul nincs ahhoz hozzászokva, hogy az ellenfél a meccs hajrájában is brusztol, küzd, becsúszik, és tökéletesen koncentrál, úgyhogy valamit ki kell főznie Miroslav Beraneknek, mert az biztos, hogy fizikailag a visszavágón sem fog felülkerekedni a Loki.