Vágólapra másolva!
Irak nyerte a labdarúgó Ázsia Kupát, miután a fináléban 1-0-ra nyert Szaúd-Arábia ellen. Az irakiak történetük során először nyerték meg a kontinenstornát. Az indonéziai Jakartában rendezett meccs egyetlen gólja a 72. percben esett.

Ázsia-kupa, döntő:
Irak - Szaúd-Arábia 1-0 (0-0)
gól: Mahmud (72.)

A döntő előtt egyébként az újabb merényletektől tartva az iraki hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak. A több mint 6 millió lakosú Bagdadban a hatóságok vasárnap helyi idő szerint 16 órától (közép-európai idő szerint 14-től) hétfő reggel 6 óráig betiltották az autóközlekedést - jelentette be Kászem Atta, az iraki főváros biztonsági műveleteinek irányítója.

A döntés célja annak megakadályozása, hogy terroristák és szunnita szélsőségesek győzelmet ünneplő polgárokat vegyenek célba - mondta a tábornok. A hatóságok attól tartanak, hogy az iraki győzelmet követően fegyveres csoportok, közöttük az al-Kaida aktivistái merényleteket szerveznének az ünneplő tömeg ellen.

Szerdán Iraknak az elődöntőben aratott győzelmét két autóba rejtett pokolgépes merénylet súlyosan beárnyékolta, a kettős támadásnak 51 halottja és 126 sebesültje volt a Bagdad utcáin ünneplő ezrek körében.

Forrás: MTI

Így örültek az irakiak a kupadiadalnak

Visszatérve a fináléra, Irak győzelmével kvalifikálta magát a 2009-es dél-afrikai Konföderációs-kupára. A tornát mindig egy évvel a világbajnokság előtt a vb-házigazda rendezi. A dél-afrikaiak a rendező jogán tagjai a mezőnynek, rajtuk kívül a kontinensek legjobbjai lépnek pályára.

A finálé után lemondott Jorvan Vieira, az irakiak szövetségi kapitánya. "Valóban távozom, hiszen lejárt a két hónapra érvényes megbízatásom" - mondta az 54 éves szakember. Arra a kérdésre, hogy mit csinál a jövőben, annyit válaszolt: "Hazamegyek, pihenek, strandra járok, a többit majd meglátjuk."

Vasárnap az is kiderült, hogy Katar rendezheti a 2011-es Ázsia-kupát. A döntés a kontinentális szövetség (AFC) végrehajtó bizottságának jakartai ülésén született meg. Katar az egyetlen jelentkező volt. A tornát januárban bonyolítják le, mivel a hagyományos július-augusztusi időpontban nagyon nagy a forróság.

A finálé napján némi meglepetésre lemondott posztjáról Pim Verbeek, a dél-koreai válogatott holland szövetségi kapitánya. A holland trénerrel a dél-koreai együttes szombaton a harmadik helyet szerezte meg. "Kértem a szövetségi elöljárókat, hogy bontsák fel az egyébként jövőre lejáró szerződésemet, és ők ezt megtették. Azt hiszem, itt az ideje, hogy új kihívások után nézzek" - fogalmazott a szakvezető.

Verbeek úgy véli, elég időt töltött az ázsiai országban. A 2002-es és a 2006-os világbajnokság idején Guus Hiddink, majd Dick Advocaat segítője volt a nemzeti együttes élén. A szövetségi kapitányi posztot tavaly nyár óta töltötte be. Lehetséges utódjaként a brazil Jorvan Oliveirát emlegetik, aki a kupagyőztes iraki válogatott szakvezetője. A tréner korábban kijelentette, hogy a finálé után távozik jelenlegi munkahelyéről.