Vágólapra másolva!
Az elmúlt két szezon történései alapján nem túlzás kijelenteni, hogy a Sevilla FC az élcsapatok közé lépett Spanyolországban. A legutóbbi két UEFA-kupát megnyert andalúziai klubnak az új idényben már a BL-ben kell bizonyítania, és a piros-fehérek alighanem az előző szezonban megszerzett bajnoki helyezésükön is javítanának - aminek érdekében a nyáron meg is erősítették keretüket.

Az egyesület a 2000-2001-es pontvadászatot még a másodosztályban töltötte, és feljutását követően rögtön megkapaszkodott a Primera División középmezőnyében, köszönhetően elsősorban saját nevelésű játékosainak. A klub ebben az időszakban szinte évről évre megvált legjobbjaitól: 2004 januárjában Juan Antonio Reyes, 2005 nyarán pedig Sergio Ramos és Júlio Baptista hagyta el a klubot, de a három focistáért összesen 82 millió eurót kasszírozott a gárda, és a sevillaiak sportigazgatója, Monchi (aki korábban a csapat kapusa volt) ezt az összeget kiválóan fektette be, erősítései szinte egytől egyig beváltak.

A piros-fehérek a fenti három játékosért kapott pénz töredékéért olyan labdarúgókat igazoltak, mint Renato, Andrés Palop, Luís Fabiano, Enzo Maresca, Frédéric Kanouté, Julien Escudé vagy Ivica Dragutinovic.

A 2006-os UEFA-kupa megnyerése után már valamivel többet költött az egyesület, hiszen Alekszandr Kerzsakov vagy Ernesto Chevantón megvétele jelentős kiadást jelentett, de például Christian Poulsen ingyen érkezett a csapathoz a legutóbbi szezon előtt, és az egyesület immár meg is tartotta legjobbjait.

Ennek köszönhetően az andalúzok a 2006-2007-es idényben megvédték címüket a nemzetközi porondon, és végig versenyben voltak a bajnoki címért. Végül a harmadik helyen futottak be a Primera Divisiónban, de ez is nagy sikernek számított, hiszen a klub, története során először, kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplés lehetőségét.

Ennek megfelelően a nyári átigazolási időszakban a vezetőség célja az volt, hogy az értékek megtartása mellett egy még kiegyensúlyozottabb keretet alakítson ki, amelynek segítségével az együttes mind a BL-ben, mind a bajnokságban megfelelően helytállhat. Így aztán hiába csábította például Kanoutét több angol egyesület is, a mali támadó maradt Sevillában, mint ahogyan a szintén sokak által kiszemelt Daniel Alvest sem engedték el.

Ami a távozókat illeti, a Getafe CF-nek 3,5 millió euróért eladott csatár, Kepa a legutóbbi pontvadászat második felében kölcsönben a West Ham Unitedben szerepelt; az Athletic Bilbao által hárommillióért megvett Aitor Ocio csak 17 mérkőzésen játszott; a Levante UD által megszerzett balhátvéd, David Castedo pedig 19 alkalommal lépett pályára a pontvadászatban.

Forrás: EPA

Seydou Keita és Tom de Mul is új igazolás

Utóbbi két labdarúgó távozása persze mindenképpen azt jelentette, hogy a Sevillának védőt is kellett igazolnia, és a klub ennek megfelelően szerződtette a Chelsea FC holland hátvédjét, Khalid Boulahrouzt. A spanyolok egy évre kölcsönvették a londoniak játékosát, és ezen kívül még érdeklődnek a Fiorentina cseh hátvédje, Tomás Ujfalusi iránt.

Ha őt nem sikerült megszerezni, akkor sincsen gond, hiszen az előző idényben egyetlen bajnokin sem szerepelt, fiatal argentin bekk, Federico Fazio is alighanem több lehetőséget kap majd - ő a nemrég véget ért U20-világbajnokságon bizonyította, hogy képes kiemelkedő teljesítményre, hiszen aranyérmet nyert az argentin csapattal.

A kapusposzton azért volt szükség erősítésre, mert az első számú portás, Andrés Palop helyettese, Cobeno az Almeríához távozott, és a Sevilla nem akárkit vett meg a helyére. A spanyolok ugyanis szerződtették az Udinese kapusát, Morgan de Sanctist, aki közel 200 mérkőzésen védett a Serie A-ban, és kétszeres olasz válogatott. Ő akár még Palopot is kiszoríthatja a kapuból, de az biztos, hogy megnyugtatóbb helyettese lehet, mint Cobeno.

De Sanctis leigazolásával együtt jelentették be a fiatal belga jobbszélső, Tom de Mul szerződtetését is: a mindössze 21 esztendős játékos az Ajax Amsterdamból érkezett, és fiatal kora ellenére már több mint 60 holland bajnoki van mögötte. Az ő megszerzésével a csapat saját nevelésű focistájának, Jesús Navasnak nőtt meg a konkurenciája, és mivel Navas pszichés problémái miatt nem nagyon képes egy szezonon keresztül kiegyensúlyozott teljesítményre, De Mul könnyen főszerephez juthat.

A negyedik új szerzemény volt talán az egyetlen olyan focista, akit nem posztra igazoltak, hiszen a védekező középpályás pozíciójában Poulsen kiszoríthatatlannak tűnt, ráadásul Enzo Maresca is hasonló szerepkört tölt be.

Ezzel együtt az RC Lenstól megvett mali középpályás, Seydou Keita is ugyanezen a poszton képes a legjobb teljesítményre, igaz, meglepően gólerős futballista, hiszen a legutóbbi idényben 11 alkalommal volt eredményes - többnyire fejjel, pontrúgások után. Ebből a szempontból az ő személye új dimenziót nyithat a sevillai támadójátékban.