Vágólapra másolva!
A tavaly nyáron az élvonalból száműzött Juventus FC a pontlevonás ellenére is könnyedén jutott vissza a Serie A-ba, és ebben a csapat élő legendájának, Alessandro del Pierónak is komoly szerepe volt. A csatár immár gőzerővel készül az új szezonra, és egyelőre nem gondol pályafutása befejezésére, sőt, elmondása szerint a válogatottban is legalább 2010-ig folytatná szereplését.

- A többieknél kicsit később kezdte meg a felkészülést. Nagy a lemaradása?
- Valóban csak a múlt hét második felében csatlakoztam a többiekhez, de már előtte is igyekeztem magam felhozni fizikálisan, így ugyanolyan jól bírom a tréningeket, mint a társaim. Egy edzőmeccset és pár edzést hagytam ki, de remek kondícióban érzem magam. Ez már a 15. felkészülési időszakom a Juventusnál, igaz, tavaly a világbajnokság miatt szinte az egész alapozásról hiányoztam, utána mégis remekül ment a játék.

- Milyenek a benyomásai az új mesterről, Claudio Ranieriről?
- Egyelőre nem annyira az edzésmódszereit ismertem meg, hanem inkább a személyes oldalát, hiszen csak a napokban kezdtem el a tréningezést. Minden szakembernek megvannak a maga elképzelései, és ez így is van rendjén. A trénernek nem a név, hanem az edzésen látott teljesítmény alapján kell kialakítania csapatát. Ranieri rendkívül szép szavakat mondott rólam, amit külön megköszöntem neki. Ez egy jó kiindulópont, de a végén úgyis az fog dönteni, miként futballozom.

Forrás: EPA

- Mi a Juve célja az új idényben?
- Én mindig azért játszom, hogy a legjobb legyek: a maximumot várom magamtól és a csapattársaimtól is. A célom nem az, hogy jó benyomást keltsek, hanem hogy nyerjek, és remélem, mindenki így gondolkozik a klubnál. Nagy bennünk a bizonyítási vágy, egyelőre mindenki rendkívül lelkes, de tudjuk, hogy a szezon végéig még nagyon sok idő van hátra. Újoncok leszünk a Serie A-ban, a keretben is nagy változások történtek, a csapat élére új tréner került, és a klub vezetősége csak egy éve dolgozik ebben a felállásban. Nem könnyű rögtön megtalálni az ideális összetételt, ám a csapatszellem nagyon fontos, és ebben nincsen hiba.

- Mit gondol az új szerzeményekről?
- Úgy vélem, hogy a klub vezetése megfelelően tevékenykedett a játékospiacon: sikerült megtartani a legjobb focistákat, és kiválóan erősítettünk. Az elmúlt napokban sokat beszéltem erről a csapattársaimmal, különösen Gianluigi Buffonnal. Nagyon örülök, hogy David Trézéguet és Mauro Camoranesi is a maradás mellett döntöttek.

- Mit gondol, meddig folytathatja még pályafutását?
- Imádom a sportágat, nagyon szeretek futballozni, és úgy gondolom, hogy ez mindent elmond a hozzáállásomról. Azt hiszem, amíg ez a helyzet, addig játszani fogok, de nem fogok csak a pénz miatt a pályán maradni.

Forrás: EPA

- Raffaele Palladinót sokan az ön utódjának tartják. Erről mi a véleménye?
- Ő valóban kivételes tehetséggel bír, ezt az előző idényben is megmutatta. Az előttünk álló szezon nagyon fontos lesz a számára, hiszen teljesen más az élvonalban játszani, mint a Serie B-ben. Alighanem sokat tanulhat, és meg kell ragadnia a lehetőséget. A képességeivel nincsen probléma, és bízom benne, hogy a legjobbak között is helytáll majd.

- Mi a helyzet a válogatottal?
- Mostanában mindenki Francesco Tottiról beszél, én nem szeretném kommentálni a dolgot, mert ez túl bonyolult, s nem akarom, hogy kiforgassák a szavaimat. Én mindenesetre nem fogom lemondani a válogatottságot, mert a távlati célom az, hogy még a 2010-es világbajnokságon is ott legyek. De először a jövő évi Eb-re kell koncentrálni.