Vágólapra másolva!
A VfB Stuttgart az előző szezonban úgy nyerte meg a német bajnokságot, hogy a klubot szinte az utolsó pillanatig senki sem vette komolyan, és a közvélemény az FC Schalke 04 és Werder Bremen versenyfutására koncentrált. A svábok a "surranópályán" mindkét riválisukat megelőzték, de következő idényben címvédőként ezt már aligha tehetik meg. Ennek ellenére az egyesület alig költekezett a nyáron, és elsősorban úgy igazolt, hogy a keret elég bő legyen a kettős megterheléshez.

A stuttgarti együttes az utolsó tíz bajnoki mérkőzésén egyetlen pontot sem veszített, és már ez a tény is elég ahhoz, hogy kijelentsük: a klub teljesen megérdemelten végzett az élen, hiszen játékosainak a sorsdöntő pillanatokban nem remegett meg a lába.

Más kérdés, hogy a sváboknak nem volt veszítenivalójuk a Bundesliga utolsó fordulóiban: az egy évvel korábban csak a kilencedik helyet megszerző csapat számára már az is hatalmas eredmény volt, hogy végig ott volt az élmezőnyben. A csapatban ráadásul több olyan futballista is volt, akinek ez volt az első szezonja az élvonalban: a saját nevelésű Serdar Tasci és Sami Khedira korábban soha nem játszott a Bundesliga 1-ben, mint ahogyan a tavaly a Greuther Fürthtől megvett Roberto Hilbert sem, de mindhárom alapemberek voltak, és immár bajnoknak mondhatják magukat - sőt, Hilbert már a Nationalelfben is bemutatkozhatott.

A szakmai stáb számára tehát elsősorban az volt a feladat, hogy a következő idényre olyan keretet hozzon létre, amely amellett, hogy megint versenyben lehet a bajnoki címért, a Bajnokok Ligájában is megállja a helyét. A távozókkal nem nagyon kellett foglalkozni, hiszen ilyenek alig voltak: az már januárban eldőlt, hogy a csapat kapusa, Timo Hildebrand nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését, és ingyen elhagyja a klubot, de utódját az év elején megtalálták Raphael Schäfer személyében. Az 1. FC Nürnberg portása kétmillió euróba került a stuttgartiaknak, és külön érdekesség, hogy Schäfer utolsó mérkőzése nürnbergi színekben a német kupa döntője volt - a Stuttgart ellen.

Hildebrand mellett még egy olyan futballistától váltak meg, akik viszonylag sokat lépett pályára a legutóbbi szezonban: a svájci támadó, Marco Streller a 2006-2007-es idényben 27 bajnokin játszott, és öt gólt szerzett - ő hazatért az FC Baselbe. Mivel a szezon közben kölcsönkapott Benjamin Lauth is visszatért anyaegyesületébe, a Hamburger SV-ba, így a stuttgartiaknak elsősorban a csatársorba kellett új embert keresniük.

Kiszemeltben nem volt hiány, a klubot kapcsolatba hozták a Sahtar Doneck román focistájával, Ciprian Maricával, de még a magyar Priskin Tamással is, de végül a svábok egy olyan labdarúgót szerződtettek, akinek már van Bundesliga-tapasztalata. A VfB ugyanis a Real Zaragoza brazil támadóját, Éwerthont vette kölcsön: a dél-amerikai futballista korábban a Borussia Dortmund színeiben 119 mérkőzésen játszott a német élvonalban, és 45 gólt szerzett.

Forrás: EPA

Új csapat épül: Armin Veh vezetőedző jobbján Georges Mandjeck és Raphael Schäfer, balján Yildray Bastürk és Gledson

A kiegészítő emberek közül a középpályás Daniel Bierofka és Christian Gentner távozott, a védelemből pedig Markus Babbel bejelentette visszavonulását, és ennek megfelelően mind a két csapatrészbe érkeztek új emberek - de egyikükért sem kellett fizetni. Silvio Meissnert az előző szezonban a másodosztályú 1. FC Kaiserslauternnek adták kölcsön, de a jelek szerint most komolyabban számít rá Armin Veh mester, míg a Hansa Rostock brazil középhátvédjét, illetve a Hertha BSC török játékmesterét, Yildiray Bastürköt ingyen sikerült megszerezni, mivel mindkettejüknek lejárt a szerződése.

A jelek szerint közülük Glaubernek van a legnagyobb esélye arra, hogy rögtön a kezdő tizenegyben találja magát, már csak azért is, mert a klub középhátvédjei közül a nyári felkészülési időszakban Serdar Tasci és Matthieu Delpierre is megsérült, így a bajnoki rajton alighanem mindketten hiányoznak majd.

A július 25-i ligakupa-elődöntőn a Bayern München ellen biztosan nem játszhatnak, és lehet, hogy Veh mester ekkor még két mexikói játékosát, Pavel Pardót és Ricardo Osoriót sem veti még be, hiszen ők is csak a napokban kezdték meg az edzéseket a nyári Gold Cup után. Így aztán az eddigi edzőmeccseken a jobbhátvéd posztját többször is a középpályás Roberto Hilbert töltötte be, és egy újabb saját nevelésű ifjonc, Marco Pischorn is többször lehetőséget kapott a hátsó alakzatban. Bastürk viszont eddig még egyetlen előkészületi mérkőzésen sem lépett pályára.

A stuttgartiakra egyébként a legutóbbi szezonban jellemző volt, hogy gyakran változtatták taktikai felállásukat, Armin Veh mester a 4-4-2-es és a 4-3-3-as szisztémát is alkalmazta. Most úgy tűnik, hogy inkább az utóbbi változatot favorizálja, legalábbis a legutóbbi két edzőmérkőzésen ez volt a csapat taktikája: a támadó részlegben a Cacau, Gomez, Alexander Farnerud trió szerepelt. Kérdés, hogy Éwerthon érkezése ezt miként változtatja meg - könnyen lehet, hogy a brazil Farnerud helyét foglalja el a csatársor bal oldalán.