Vágólapra másolva!
Létrejött az álomdöntő a Copa Américán, miután Argentína legyőzte Mexikót, és bejutott a fináléba, ahol Brazília lesz az ellenfele. Az albiceleste számára alighanem ez volt az eddigi legnehezebb mérkőzés a tornán, de az argentinok továbbra is tartani tudják a mérkőzésenkénti háromgólos átlagukat, Lionel Messi pedig újabb fantasztikus gólt szerzett.

eredmény, elődöntő:
Argentína - Mexikó 3-0 (1-0)
Puerto Ordaz, Cachamay-stadion, 40 ezer néző
v.: Chandía (chilei)
Argentína: Abbondanzieri - J. Zanetti, Ayala, G. Milito, Heinze - Veron (Gago, 78.), Mascherano, Cambiasso, Riquelme (Aimar, 86.) - Messi, Tevez (Palacio, 78.)
Mexikó: Sánchez - Magallon, R. Márquez, Castro, Pinto - Correa (Pineda, 83.), Torrado (Medina, 46.), Guardado, Arce - Castillo, Cacho (Bravo, 46.)
gól: Heinze (44.), Messi (61.), Riquelme (66., 11-esből)

A két válogatott 2004 óta minden nyáron találkozott egymással tétmérkőzésen: három évvel ezelőtt a Copa Américán csoportmérkőzésen még Mexikó nyert 1-0-ra, de egy évvel később a Konföderációs-kupán 1-1-es döntetlent követően az argentinok mentek tovább, akárcsak a tavalyi világbajnokságon, amikor a dél-amerikaiak hosszabbítás után 2-1-re verték az El Trit.

A mexikói együttesnél a találkozó előtt a fő kérdés az volt, hogy a csapat házi gólkirálya, Nery Alberto Castillo vállalja-e a játékot, mert a csatár sérüléssel bajlódott. Noha egy nappal a találkozó előtt Hugo Sánchez, a mexikóiak szakvezetője még azt állította, hogy Castillo biztosan kihagyja a találkozót, a görög Olimpiakosz támadója mégis ott volt a kezdőtizenegyben, amely így ugyanaz volt, mint a Paraguay elleni negyeddöntőben.

Az argentin szövetségi kapitány, Alfio Basile viszont változtatott az eddig megszokott kezdő csapatán, hiszen a várakozásnak megfelelően a csatársorban Lionel Messi partnere nem a Peru ellen gyenge teljesítményt nyújtott Diego Milito volt, hanem Carlos Tevez. Az már az első tíz percben látszott, hogy Basile döntésének köszönhetően az argentinok támadójátéka még lendületesebb lett, mert Diego Militóval ellentétben Tévez nem csak várta a labdát a tizenhatoson belül, hanem sokat mozgott, rendkívül aktív volt.

Ebben a periódusban az albiceleste játszott fölényben, a mexikóiak még a saját térfelükről sem nagyon tudtak kijönni, más kérdés, hogy a tizenhatosuk előtt azért viszonylag jól állították meg az ellenfél támadásait. A 12. percben azért a felfutó Javier Zanetti meglepte a közép-amerikaiakat, de a jobbhátvéd hiába cselezte be magát jól a tizenhatoson belülre, lövése gyengére sikeredett. Mintegy negyedóra elteltével kiegyenlítődött a játék, immár a mexikóiak is képesek voltak megtartani a labdát, és többször is eljutottak az argentin kapu elé - bár Castillón látszott, hogy nem teljesen egészséges.

Ugyanakkor a bal szélen Andrés Guardado alaposan megkeserítette Zanetti életét, és a bal oldali középpályás (aki a napokban írt alá a spanyol RC Deportivóhoz hétmillió euróért, és ezzel minden idők legdrágább mexikói focistája lett) egy alkalommal addig cselezgetett, amíg a tizenhatoson belülről lövéshez nem jutott, labdája a kapufát is érintve hagyta el a játékteret. A másik oldalon elsősorban Tevez igyekezett, kétszer is kedvező helyzetből lőhetett, de előbb nem találta el a kaput, majd pedig gyengén a kapusba lőtt.

Már úgy tűnt, hogy az első félidőben nem születik gól, amikor közvetlenül a szünet előtt Juan Román Riquelme végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos előteréből, és a mexikóiakat meglepve nem kapura lőtt, hanem beívelte a labdát, az előrelopakodó Gabriel Heinze pedig az ötös sarkáról az elmélázó védők és kapus mellett akrobatikus mozdulattal betalált a hálóba. A balhátvédnek ez volt a második gólja a címeres mezben - az elsőt a Puskás Ferenc-stadionban szerezte a magyar válogatott ellen.

A mexikóiak a szünetben kettős cserét hajtottak végre, a középpályán Gerardo Torradót Alberto Medina váltotta, a csatársorban pedig Juan Carlos Cacho helyére Omar Bravo állt be. A második félidő első negyedórája hozta a közép-amerikaiak legjobb periódusát: az El Tri a középpályán jól akadályozta meg, hogy az argentinok játékmesteréhez, Riquelméhez eljusson a labda, és a mexikóiak az egyenlítéshez is nagyon közel kerültek.

Az 55. percben Fernando Arce remekül ugratta ki a jobboldalon feltűnő Castillót, aki kicsit éles szögből lőtt, és a felső kapufát találta telibe. Hat percre rá azonban Lionel Messi megmutatta, hogy mi a különbség a remek futballista és a zseni között: miután Teveztől kiváló átadást kapott, egyedül vezethette be a labdát a tizenhatoson belülre, majd szinte futtából egy elképesztően laza bokamozdulattal úgy emelte be a játékszert a hosszú sarokba, hogy a kapusnak szemernyi esélye sem volt a hárításra.

A második gól láthatóan demoralizálta a mexikói együttest, ráadásul újabb öt perccel később a játékvezető sem volt túl kegyes a közép-amerikaiakhoz, miután tizenegyest ítélt az argentinok javára, amikor Tevez Rafael Márquez szorításában elesett a tizenhatoson belül. Az erősen vitatható büntetőt Riquelme kissé pimasz módon emelte a léc alá, megszerezve ötödik gólját a Copán, és ezzel végképp eldőlt a továbbjutás sorsa.

A hátralévő időben már csak a cserék okoztak némi izgalmat, az argentinoknál beküldött Rodrigo Palacio Messi remek átadása után kis híján megszerezte a negyedik argentin találatot, de Oswaldo Sánchez nagy bravúrral védeni tudott. A ráadás perceiben még Messi is kihagyott egy nagy helyzetet, de ennek már nem volt túl sok jelentősége.

Forrás: EPA

Érthető Ayaláék (jobbról a második) öröme, a favoritnak tartott argentinok egy lépésre vannak a végső sikertől

A további menetrend magyar idő szerint:
a 3. helyért:
Uruguay - Mexikó, Caracas, szombat 23.05

döntő:
Brazília - Argentína, Maracaibo, vasárnap 23.05