Vágólapra másolva!
A dél-amerikai labdarúgó kontinensviadal, a Copa América keddi elődöntője igazi klasszikus párosítást hoz, hiszen a fináléba kerülésért Brazília és Uruguay csap össze - márpedig a két válogatott az 1950-es világbajnokság döntője óta nagy riválisnak számít. Mind a két együttes nagy formajavuláson ment keresztül a csoportmérkőzések után, és bár papíron a brazilok számítanak esélyesebbnek, a selecao 1999 óta nem tudta legyőzni az uruguayiakat.

A két válogatott még 1916-ban találkozott egymással először, és azóta 69 alkalommal mérték össze erejüket, a brazilok mérlege pedig valamivel kedvezőbb: a selecao 31 győzelmet aratott eddig Uruguay ellen, míg a celeste 20 alkalommal tudott nyerni - értelemszerűen 18 döntetlen született.

A legemlékezetesebb mérkőzés természetesen az 1950-es világbajnokság fináléja volt, amikor a brazilok hazai pályán, a Maracana-stadionban 200 ezer néző előtt már egy döntetlennel is megszerezhették volna az aranyérmet, de hatalmas meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedtek. Az a találkozó mind a mai napig óriási traumaként él a brazilok emlékezetében, a későbbi világbajnoki címek ellenére is.

Az ember azt gondolná, hogy az utóbbi években a brazil csapat rendre jól szerepelt az uruk ellen, de a tény az, hogy a selecao utoljára az 1999-es Copa América fináléjában tudta legyőzni a celestét. Az azóta lejátszott öt találkozóból négyszer döntetlen született (igaz, a legutóbbi kontinensviadalon az 1-1-es végeredményt követően tizenegyesekkel a brazilok mentek tovább, és meg is nyerték a tornát), egy alkalommal pedig Uruguay tudott nyerni.

Utolsó meccsükön 2005 márciusában egy világbajnoki selejtezőn 1-1-es döntetlen született, de az akkori brazil gárdából mostanra egyedül az akkor csereként pályára küldött Robinho maradt hírmondónak, míg az uruguayiaknál Diego Lugano, Pablo García, Darío Rodríguez és Diego Forlán már akkor is ott volt a csapatban.

Ami a várható kezdő tizenegyeket illeti, úgy tűnik, hogy mind a két szakember ugyanazokat a focistákat küldi majd pályára, akik a negyeddöntőben szerepeltek - ami nem meglepő, figyelembe véve az ott született eredményeket. Az uruguayi csapatból ugyan Diego Lugano és Diego Pérez is kisebb sérüléssel bajlódott, és kihagyták a vasárnapi edzést, de a mérkőzésre biztosan felépülnek.


A braziloknál már senki sem panaszkodik azon, hogy Dunga három "védekező" középpályással szerepelteti együttesét, inkább azt hangsúlyozzák, hogy Robinho már hat gólnál tart a tornán, márpedig ennél több találattal utoljára 1959-ben nyertek gólkirályi címet a Copa Américán. Akkor egy Pelé nevű fiatalember nyolc gólig jutott...