Vágólapra másolva!
Megszületett az idei Copa América első gól nélküli döntetlenje, amely egyben a torna leggyengébb mérkőzését hozta - bár azok után, hogy az A csoport utolsó fordulójában Bolívia és Peru döntetlent játszott, sejteni lehetett, hogy a Venezuela-Uruguay összecsapáson valami hasonló történik, lévén az egy pont mind a két együttesnek megfelelt. Szerda este több izgalom várható, főleg a Brazília-Ecuador találkozón, hiszen utóbbi együttesnek legalább két góllal kellene nyernie ahhoz, hogy maradjon esélye a továbbjutásra.

Az A csoportban az utolsó két mérkőzés előtt az biztos volt, hogy a házigazda Venezuela már továbbjutott (köszönhetően a C betűjelű kvartett alakulásának), ám a többi három együttesnek sem kellett még letennie arról, hogy bejusson a legjobb nyolc közé. Bolíviának viszont ehhez mindenképpen meg kellett volna vernie Perut, míg utóbbi gárdának csak egy pontra volt szüksége.

Mind a két szövetségi kapitány igyekezett cserékkel frissíteni kezdő tizenegyén: a bolíviai csapatban a sérült Roland Garcíát Jhasmani Campos pótolta, a csatársorban pedig Juan Carlos Arce helyén Augusto Andaveris szerepelt. A perui mester szinte a teljes középpályás-sorát lecserélte, hiszen az eddig csupán csereként bevetett focisták közül Paolo de la Haza, Damíán Ismodes és Juan Carlos Marino és a kezdők között kapott lehetőséget.

Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) a peruiak most nyújtották a legrosszabb teljesítményt a Copán, az első félidőben legalábbis pocsékul futballoztak. Bolívia ellenben sokkal jobban játszott, mint a torna eddigi mérkőzésein, amihez az is hozzájárulhatott, hogy az előző két összecsapással ellentétben Erwin Sánchez együttese sokkal támadóbb felfogásban focizott. A bolíviaiak szinte minden akciójukat a bal oldalon vezették, a peruiak jobbhátvédje, John Galliquio képtelen volt megállítani a támadásokat. A vezető gólt is egy bal oldali roham előzte meg, de a találathoz kellett Jaime Moreno remek rúgótechnikája is: a csatár pazarul emelt a kissé kinn álló kapus felett a hosszú sarokba.

Peru a gól után kissé beleerősített, és főleg magasan beívelt labdákkal kísérletezett, ami be is jött: Paolo Guerrero ollózása még csak látványos volt, de Claudio Pizarro fejese már hatékony is. Az egyenlítés nyomán visszaállt a korábbi helyzet, és Bolívia teljesen megérdemelten szerzett ismét vezetést, ráadásul egy szépségdíjas góllal. Megint balról jött egy beadás, amit Andaveris megcsúsztatott, és a hosszú oldalon érkező Campos kapásból, futtából a léc alá lőtt.

A peruiak a szünetben lecserélték a pocsékul futballozó Jefferson Farfánt (bár egyes jelentések szerint a csere oka részben a focista sérülése volt), de a helyére beküldött Ysrael Zúniga sem javított sokat a helyzeten. Tíz perccel később aztán a jobbhátvéd Galliquiót is megszabadította szenvedéseitől Julio César Uribe, és Jhoel Herrera alighanem egyértelmű utasításokat kaphatott a mestertől, hiszen szükség esetén a szabálytalanságoktól sem riadt vissza - ennek köszönhetően viszont 23 perc alatt összeszedett két sárga lapot. A peruiak így emberhátrányban fejezték be a meccset, és semmi jel nem mutatott arra, hogy kiegyenlíthetnek, azonban öt perccel a lefújás előtt Pizarro megint gólt fejelt egy szabadrúgást követően, megmentve ezzel együttesét. Bolíviának így tehát továbbra is várnia kell ahhoz, hogy 1997 után megszerezze első győzelmét a Copán.

Azt már előzetesen is tudni lehetett, hogy a Venezuela-Uruguay találkozón a döntetlen mindkét csapatnak elég a továbbjutáshoz, az előző mérkőzés eredményével azonban az is kiderült, hogy a házigazdák egy ponttal megnyerik a csoportjukat. Mindez alapján sejteni lehetett, hogy a felek nem fogják összetörni magukat a győzelemért, de a hazai drukkerek azért nem gondolták volna, hogy kedvenceik ennyire kedvetlenül futballoznak majd. Venezuela ebben ráadásul partnerre talált az uruguayiakban, és ennek köszönhetően a két gárda a torna eddigi legrosszabb mérkőzését játszotta.

A celeste a 90 perc során csak egyszer találta el a kaput (Diego Forlán a második félidő elején 25 méterről próbálkozott), míg Venezuela az első játékrészben még kidolgozott pár helyzetet, de a szünet után végképp nem erőltette meg magát. Többször is előfordult, hogy az egyik csapat tagjai higgadtan passzolgattak a saját térfelükön, míg az ellenfél hasonló nyugodtsággal nézte a saját térfeléről... A szurkolók a lefújást követően mind a két együttes kifütyülték, de a továbbjutás tudatában ez aligha érdekelte a játékosokat.

Eredmények:
Bolívia - Peru 2-2 (2-1)
Mérida, Metropolitano-stadion
35 000 néző
v.: Chandía (chilei)
Bolívia: Suárez - Hoyos, Raldés, J. M. Pena, L. Álvarez, Reyes, Campos (Galindo, 67.), Mojica (Ortiz, 80.), Vaca, Moreno, Andaveris (Arce, 58.).
Peru: Butrón - Galliquio (Herrera, 55.), A. Rodríguez, Villamarín, Vilchez, Marino, De la Haza, Ismodes (Jiménez, 71.), Farfán (Zúniga, 46.), Guerrero, C. Pizarro.
gól: Moreno (24.), Campos (46.), illetve C. Pizarro (34., 85.)
piros lap: Herrera (78.).

Venezuela- Uruguay 0-0
Mérida, Metropolitano-stadion, 35 000 néző
v.: Simón (brazil)
Venezuela: Vega - H. González, Rey, Cichero, E. Pérez, Vera, M. Mea Vitali (P. Fernández, 75.), C. González, Arango, Maldonado (Torrealba, 57.), De Ornelas (Guerra, 65.).
Uruguay: Carini - Diego Lugano, Scotti, D. Rodríguez, Fucile, Pereira, Pablo García, D. Pérez, C. Rodríguez, Forlán (Abreu, 79.), V. Sánchez (Recoba, 67.).

A csoport végeredménye:
1. Venezuela 5 pont (4-2)
2. Peru 4 (5-4)
3. Uruguay 4 (1-3)
4. Bolívia 2 (4-5)

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött, s Peru 3-0-ra legyőzte Uruguayt.