Vágólapra másolva!
Az ukrán futballszövetség információs szolgálatának a híre szerint a kijevi Olimpiai-stadion - ahol a 2012-es foci-Eb döntőjét rendeznék - rekonstrukciója mindmáig nem kezdődött el, ami jelentősen befolyásolhatja Ukrajna kontinensbajnoki előkészületeinek megítélését.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem örül a hírnek, s a legfőbb gondja az, hogy az ország első számú sportarénájának tőszomszédságában kereskedelmi-szórakoztató központ épül.

"Eb-meccsek ebben a stadionban nem lesznek, ha a környezetét nem tisztítják meg, s nem biztosítanak menekülési útvonalat a szurkolóknak" - fakadt ki Michel Platini UEFA-elnök azon a munkaülésen, amelyet az európai szövetség képviselőivel együtt tartott a 2012-es Eb-t rendező Lengyelország és Ukrajna futballvezetése az előkészületek állásáról.

Az ukrán szövetség vezetője, Hrihorij Szurkisz kijelentette, hogy a kérdés mihamarabb kormányzati szintű döntést igényel. Ezzel egy időben a lengyelek azonmód jelezték, hogy ha Ukrajna nem tudja kedvezően megoldani az Olimpiai-stadionnal kapcsolatos kérdést, társrendezőként készek a Kijevbe szánt döntőt és néhány más meccset is saját stadionjaikban megrendezni.

Az eredeti lebonyolítás szerint az Eb nyitómérkőzése lenne Lengyelországban, a finálénak és a záróünnepségnek pedig Kijev adna otthont.

A lengyel-ukrán pályázat győzelmét április 18-án, Cardiffban jelentette be az UEFA, a Varsó-Kijev "futballtengely" az olasz és a magyar kandidálást megelőzve nyerte el a jogot a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére.