Vágólapra másolva!
Glasgow-ban két spanyol futballcsapat mérkőzött meg az UEFA-kupa döntőjében, és mivel a rendes játékidő és a hosszabbítás is döntetennel végződött a címvédő Sevilla és az Espanyol között, így a büntetőpárbajra maradt a döntés, amelyben Andrés Palop volt a hős, az andalúzok kapusa ugyanis négyből három barcelonai tizenegyest kivédett, ezzel a Sevilla véghezvitte azt a bravúrt, ami korábban csak a Real Madridnak sikerült ebben a sorozatban, és megvédte címét.

UEFA-kupa, döntő:
Espanyol (spanyol) - Sevilla (spanyol) 2-2 (1-1, 1-1, 1-2) - tizenegyesekkel 1-3
Glasgow, Hampden Park
v.: Busacca (svájci)
Espanyol: Iraizoz - Zabaleta, Jarque, Torrejón, David García - Rufete (Pandiani, 56.), Moisés, De la Pena (Jonatas, 87.), Riera - Luis García, Tamudo (Lacruz, 72.).
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Puerta, Dragutinovic - Martí, Poulsen, Maresca (Jesús Navas, 46.), Adriano (Renato, 76.) - Kanouté, Luis Fabiano (Kerzsakov, 63.).
gól: Riera (28.), Jonatas (116.), illetve Adriano (18.), Kanouté (105.)
sárga lap: Moisés (13.), Luis Fabiano (62.), Kanouté (82.), Puerta (115.)
piros lap: Moisés (68.)

Először fordult elő, hogy a második számú európai kupában két spanyol csapat jutott el a döntőig, a sorozat jogelődjében, a VVK-ban viszont háromszor is történt hasonló eset.

1962-ben a Valencia a Barcelonát győzte le, két évvel később a Zaragoza a Valencia ellen diadalmaskodott, míg újabb két esztendő elteltével a Barca a Zaragoza ellen hódította el a trófeát. A Sevilla a tavalyi győzelem után ismét harcba szállt a kupáért, az Espanyol pedig 1988 után tért vissza a döntőbe, akkor még oda-visszavágós alapon játszottak a finálét, és a Leverkusen 3-3-as összesítés után büntetőkkel szomorította a barcelonaiakat.

Forrás: MTI

Ellepték Glasgow-t a spanyolok, itt éppen az Espanyol-fanok pózolnak

A két gárda egyaránt élt a hazai pálya előnyével a spanyol bajnokságban, decemberben Barcelonában az Espanyol nyert 2-1-re, míg áprilisban a Sevilla otthon 3-1-re verte a katalánokat, most Glasgow-ban került sor kettőjük párharcára, ahol eddig sosem vesztett nemzetközi kupadöntőt hispán alakulat, most azonban a házidöntő miatt megtörik ez a sorozat.

A címvédőnél a tavalyi kezdőcsapatból heten ismételtek, sőt, ha az Eindhovenben csereként pályára lépőket is idevesszük, akkor kilencen, mert Kanouté is Puerta is ott volt a gyepen, míg az Espanyolból meglepetésre kimaradt a sorozat gólkirálya, az eddig tizenegyszer eredményes Pandiani, helyette Luis Garcíát tette a csatársorba Ernesto Valverde.

I. félidő:

Bár két spanyol csapat vívta a mérkőzést, azért az időjárás nem alkalmazkodott a mediterrán dominanciához, és szakadó esőben kezdődött a finálé. A Sevilla kapuja előtt láthattuk az első kavarodást, Palop öklözött ki egy veszélyesen csavarodó szabadrúgást, majd fél perccel később Tamudo kísérlete után kezdett gúnyos kacagásba az andalúzok szurkolótábora.

A tavalyi döntőn duplázó Maresca jelezte, hogy a címvédőnek komoly szándékai vannak, az elmúlt hetekben a Real Madrid és a Recreativo ellen is gyönyörű gólt szerző olasz középpályás két remek csellel bolondította a katalán védőket, aztán a rövid felsőt célozta meg, de Iraizoznak nem kellett izgulnia, a labda elzúgott a léc fölött.

A hatodik percben Adriano a bal oldalról emelt középre, ahol Kanouté emelkedett a legmagasabbra, de fejese méterekkel elkerülte a kaput. A 17. percben a nem sokkal korábban besárgult Moisés dolgoztatta meg Palopot, 23 méterről, középről vette célba a jobb alsót, de a sevillai portás leért.

A nyolcaddöntőben a Sahtar Donyeck ellen "életmentő" fejesgólt szerző Palop a védése után egy perccel gólpasszt adott, hosszú kidobással hozta játékba Adrianót, aki elindult a bal oldalon, átugrott egy becsúszó lábat, majd kapura húzott, és mivel középen nem jött társ, jobbal a bal alsóba csavart (0-1).

Forrás: EPA

Kanouté (jobbra) érkezik a gólja után zokogásban kitörő Adriano köszöntésére

Már De la Pena trükkös szabadrúgása jelezte, hogy az Espanyol nem zuhant össze a bekapott góltól, a 28. percben pedig az egyenlítés is összejött a kék-fehéreknek: Riera a bal oldalon hozta fel a labdát, Daniel Alvest kicselezve elindult befelé a 16-ossal párhuzamosan, majd egy lövőcsel után jobbal tüzelt, és a laposnak szánt löket a becsúszó Daniel Alves lábán pont annyira pattant meg, hogy a nyújtózkodó Palop ne érje el a bal sarokba csapodó labdát (1-1).

Forrás: EPA

Palop hiába nyújtózkodik, Riera lövése a bal sarok felé tart

Riera találata után érthető módon az Espanyol-percei következtek, de ez csak abban mutatkozott be, hogy Tamudo kétszer is megrángatta a Sevilla-védelem jobb oldalát, aztán a 39. percben a másik kapu előtt is volt esemény, Puerta csapott le egy lepattanóra, de pocsékul találta el, ha nem kerül kölcsönhatásba a labda egy kékmezes játékos lábával, akkor bedobás következett volna, így viszont épphogy elszánkázott a bal sarok mellett.

Tamudo tovább folytatta az aktívkodást, a csúszós talajt kihasználva bátran rádurrantotta 21 méterről, de Palop eldőlve ölelte magához a labdát. A félidő utolsó említésre méltó jeleneténél Maresca emelt középre balról, de az érkező Luis Fabiano rosszul találta el a kissé mögé érkező labdát, ami így a kapu mögött landolt.

II. félidő:

Juande Ramos cserélt a szünetben, lekapta a pályáról Marescát, és Jesús Navast küldte be. Tamudo ott folytatta, ahol az első felvonásban abbahagyta, előbb Rufete beadásáról maradt le centikkel, majd Palopot próbálta zavarba hozni éles szögből, de gyengén találta el a labdát. Nagy erőket mozgosított a Sevilla, a frissen beállt Jesús Navas rengeteget volt játékban, Daniel Alves is bátrabban lépett fel a támadásokhoz, egy ilyen alkalommal jól emelt középre, ahol Kanouté kapásból lőtt, a középre tartó löketet Iraizoz hatástalanította, de csak másodjára tudta megkaparintani.

Az ellentámadásnál De la Pena tisztán lőhetett volna, helyette Tamudót találta meg, aki viszont nem totojázott, 13 méterről rápörkölte, Palop nagy bravúrral tolta a léc fölé. Valverde mester megérezte, hogy itt az idő a legfőbb gólvágó bevetésére, és be is hozta Pandianit, de nem ő, hanem Riera szerezhette volna meg a vezetést az Espanyolnak, a ballábas középpályás előbb mellre vette egy keresztlabdát, majd rá is püfölte 24 méterről, hogy nem lett belőle felsősarkos bombagól, az Palop és a felső léc közreműködésének köszönhető.

Forrás: EPA

Jarque (jobbra) küzdelme a sevillai túlerővel

Kiszabadult a szorításból a címvédő, Luis Fabiano kapott egy hosszú indítást, de Torrejón remekül zárta ki a brazil csatárt, aki a labdát nem érte el, de a lendülete nem tört meg, és beleszállt Iraizozba, meg is kapta a sárgáját. Ramos nem adott lehetőséget Luis Fabianónak a javításra, és Kerzsakovot küldte harcba.

A 68. percben Moisés is elhagyta a pályát, de egészen más okból, Kerzsakovot vágta fel az Espanyol térfelének közepén, amiért megkapta a második sárga lapját, és így a kiállítás sorsára jutott. A szabadrúgásból Daniel Alves nyugtatta meg a barcelonai szurkolókat, mert nem talált kaput. Valverde fura döntést hozott, hogy átszervezze a csapatát a kiállítás után, lehozta ugyanis a mezőny egyik legjobbját, Tamudót, aki nem leplezett csalódottsággal adta át a helyét Lacruznak.

Az utolsó negyedórára fordulva Kerzsakovból lehetett volna hős, de Renato lekészítése után lesgyanús helyzetből külsőzött fölé. A csapatkapitány Javi Navarro is úgy gondolta, hogy kézbe veszi a dolgokat, hogy utána ugyanezt tegye a kupával, jól érkezett egy jobboldali szögletre, de fejese csemege volt Iraizoznak.

Jóval nehezebb dolga volt az Espanyol kapusának Martí szöglete után, Dragutinovic ugyanis a hosszú oldalról visszafejelte a labdát, amit Kanouté négy méterről stukkolt kapura, de Iraizoz óriási bravúrral visszanyúlva mentett, aztán a kipattanót Dragutinovic majdnem kibikázta a stadionból. A Sevilla mindent megpróbált, hogy elkerülje a hosszabbítást, Jesús Navas homorított is egy míveset Riera mellett, de Busacca nem látott okot a közbeavatkozásra.

Az Espanyol eközben a "Körbe jár a csékaszalag" fantázianevű katalán népi játékot ismertette meg a közönséggel, ugyanis De la Pena lecserélése után már a harmadik játékos karjára került fel a megkülönböztető jelzés, korábban Tamudo passzolta le a kopasz irányítónak, aki viszont még lehozatala előtt továbbadta azt David Garcíának, lehet, hogy már tudott valamit. Egyre nyomasztóbb volt az andalúzok fölénye, Iraizoz előbb a gólraéhes Kanouté elől mentett szögletre, majd Renato kapáslövésénél állt a sarat.

Busacca négy percet még ráhúzott, de mivel újabb gól nem született ebben az időszakban, így újabb két félidő következett hosszabbítás formájában.

Forrás: EPA

Poulsen (jobbra) csodálkozik rá Luis García belsős passzára

Hosszabbítás, I. félidő:

A túlóra első élmunkása Jesús Navas volt, aki nyargalt vagy nyolcvan métert a jobb oldalon, de utána a beadásra már nem maradt szufla, középen szentségelt is nagy bőszen Kanouté kolléga. Azt nem tudni, hogy Jesús Navas mit reagált pár perccel később, amikor Kanouté engedett el egy kifliszerűen tekeredő lövést, amely a kapu mögötti területen pattogott tovább.

Az Espanyol önfeláldozóan védekezett, ennek ékes példája volt, amikor egy szépen végig tili-tolizott Sevilla-akció végén Puertát a gatyaféken érkező csatár, Luis García akadályozta meg a lövésben. Amikor már szinte mindeki a hosszabbítás második felét várta, ismét előnybe került a címvédő, Daniel Alves pöckölte ki a labdát a jobb oldalon érkező Jesús Navasnak, aki David García lába között gurított be, Kanouté pedig két méterről a bal sarokba passzolt (1-2).

Forrás: MTI

Kanouté góljánál kevesen gondolták volna, hogy lesz még visszaút az Espanyol számára...

Hosszabbítás, II. félidő:

Többször is eldönthette volna a meccset a Sevilla, de előbb Kerzsakov löketét blokkolták, majd a csatárok játszottak túl egy akciót, kétszer pedig Iraizoz védett nagyot, Puertával és Daniel Alvesszel szemben is párharcot nyert.

Ahogy az lenni szokott, a futball örök törvénye ismét igazolódott, addig szórakozta el a helyzeteket a Sevilla, amíg egy váratlan ellencsapás alkalmával Jonatas elé került a labda, aki 22 méterről pazarul kanyarodó bombát oldott ki, aminek a bal sarokban ért véget a röppályája (2-2). Gólra helyzetre válaszolt az andalúz együttes, Puerta keresztpasszát Dani Alves finom mozdulattal tette le Kanouténak, aki csúnyán kirúgta a nézőtérre a labdát.

Forrás: MTI

...Jonatas bombája azonban büntetőpárbajt eredményezett

A kétszer tizenöt perc sem volt elég, hogy döntésre vigyék a dolgot a matadorok, így jöhettek a büntetők.

Tizenegyesek:

A Sevilla kezdte az orosz rulettet, Kanouté a bal sarokba gurított, Iraizoz csak beleérni tudott, védeni nem (0-1).

Luis García volt az első az Espanyolból, de Palop védte a jobb sarokra tartó labdát.

Dragutinovic is a jobb alsót választotta, de ő sikerrel járt (0-2).

Pandiani a sorozat gólkirályához méltó módon rúgta a büntetőt, a bal felsőbe emelt (1-2).

Daniel Alves hibázott, magasan a léc fölé bombázott.

Jonatasnak nem jött össze az 11 méterről, ami a hosszabbításban összejött 22-ről, Palop kifogott rajta.

Puerta Dragutinovicot másolta, és a jobb sarokba lőtt (1-3).

Palop lett a hős, Torrejón büntetőjét is kiütötte, ezzel megvédte címét a Sevilla.

Forrás: MTI

Palop az egész döntőben remekül védett, a büntetőpárbajban pedig legyőzhetetlen volt

Az Espanyol pedig második európai kupadöntőjét is tizenegyesekkel bukta el, Ernesto Valverde akkor játékosként, most edzőként volt kénytelen beérni az ezüstéremmel.

Forrás: EPA

Az UEFA-kupa 2006/2007-es kiírásának győztese: a Sevilla FC