Vágólapra másolva!
Két év után ismét bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába az angol FC Liverpool, miután az Anfield Road-i elődöntős visszavágón tizenegyesekkel legyőzte a Chelsea FC-t. A londoni első meccsen Joe Cole találatával a Kékek nyertek, a keddi második találkozón Daniel Egger szerezte a hosszabbítást és büntetőpárbajt jelentő gólt, amelyet 4-1-re megnyertek a Vörösök. A május 23-ai, athéni döntőben a Milan vagy a Manchester United lesz Steven Gerrardék ellenfele (szerdán 3-2-es angol előnyről indul az olaszországi visszavágó).

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
FC Liverpool (angol) - Chelsea FC (angol) 1-0 (1-0, 1-0, 1-0), 11-esekkel: 4-1
Liverpool, Anfield Road, 45 ezer néző
v.: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (spanyol)
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Agger, Riise - Pennant (Xabi Alonso, 79.), Gerrard, Mascherano (Fowler, 118.), Zenden - Kuyt, Crouch (Bellamy, 106.).
Chelsea: Cech - Ferreira, Terry, Essien, A. Cole - Mikel, Makelele (Geremi, 118.), Lampard - J. Cole (Robben, 98.), Drogba, Kalou (S. Wright-Phillips, 107.).
gól: Agger (22.)
sárga lap: Agger (62.), illetve A. Cole (28.)
továbbjutott: a Liverpool, 1-1-es összesítéssel, 11-esekkel

Előzmények
A múlt heti, londoni odavágón nem játszottak jól a liverpooliak, ám az 1-0-s Chelsea-sikert követően mégis úgy beszéltek az angol csapatokról, hogy a Vörösöknek és a Kékeknek egyaránt 50-50 százalék esélyük van a BL-fináléba kerülésre. Mondták ezt azért, mert az Anfield Roadon még előnnyel érkezvén sem nagy élmény ellenfélnek lenni - a fanatikus Mersey-parti drukkerek a legtöbb esetben győzelembe hajszolják kedvenceiket. Csakhogy kedden nem volt mindegy, milyen arányban nyernek a vendéglátók, hiszen mindenképp a Chelsea mellett szól, hogy nem kapott gólt az angol fővárosban.

Rafael Benítez, a vendéglátók szakvezetője azonban megnyugtatta rajongóit, mondván: ha netán gólt kapna csapata, akkor hárommal fog rá válaszolni. José Mourinho, a vendégek trénere pedig azt nyilatkozta a meccs előtt, hogy butaság lenne a Chelsea-nek csak a védekezésre figyelnie, hiszen az Anfielden ennél veszélyesebb taktika nem is létezik, azaz mindenképp gólratörően fognak játszani tanítványai. A gólszegény közelmúlt (öt meccs, két gól) ellenére tehát mégis gólgazdag rangadót ígértek a főszereplők mesterei.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, Mourinhónak volt több gondja (sőt, tán csak neki volt), hiszen a hétvégén megsérült kedvenc védője, a honfitárs, tehát szintén portugál Ricardo Carvalho, Michael Ballack kés alá feküdt, míg Andrij Sevcsenko állítólag a minap ágyéksérülést szenvedett. A rossznyelvek szerint az aranylabdás ukránnak "összeakadt a bajsza" Mourinhóval, ráadásul a délelőtti hírek még arról szóltak, hogy Seva el sem utazott Liverpoolba, de a lelátón aztán csak feltűnt az exmilánói. Carvalhót a középhátvéd posztján az eltiltását letöltő, eredetileg védekező középpályás Michael Essien helyettesítette.

Benítez mester ezúttal a kezdőbe te(het)te Peter Crouchot, ezen kívül csak azon morfondírozott, hogy Daniel Aggert, avagy Sami Hyppiät tegye csapatba - végül a dán nyerte a finn elleni "skandináv csatát".

Első félidő
A visszavágó egy visszafogott Gerrard-kísérlettel kezdődött, egy bal oldali bedobást követően a hazaiak csapatkapitánya levette a labdát, majd 28 méterről laposan mellé lőtt. A 6. percben Gerrard a Chelsea-térfél közepéről, jobb oldalról ívelt egy szabadot Petr Cech kapuja elé, az ötös környékén Drogba elvétette a labdát, Crouch pedig épphogy lekésett róla.

A folytatásban nagy iramot diktáltak a csapatok, de a Liverpool akart jobban, aminek meg is lett az eredménye. Bal oldalról a Liverpool végezhetett el szabadrúgást, Gerrard és Zenden is a labda mögé állt, s a Kékeket igen váratlanul érte, hogy előbbi beívelés helyett laposan a 16-os előterébe gurított, ahol a szemfüles Agger azonnal lőtt ballal, fürge csavarása pedig éppen befért a jobb alsóba (1-0).

Forrás: MTI

Jól döntött Benítez, hogy Aggert betette a kezdőbe

A Chelsea is próbálkozott, a 32. percben Drogba iramodott meg Reina kapuja felé, a jobbösszekötő helyéről, 10 méterről tüzelt is, de a hazaiak spanyol kapusa hárította a szemei közé célzott löketet.

Nem sokkal később a másik oldalon Crouch egy jobb oldali beadást fejelt jócskán fölé, majd jött a játékrész utolsó helyzete a 40. percben: vendégszögletet követően Drogba ugrott a legmagasabbra, fejesét Essien vállal megcsúsztatta, a labda végül kevéssel ment mellé.

Második félidő
A Chelsea azonnal letámadta ellenfelét, de a fölény csak 10 percig tartott, és nem hozott eredmény, majd a Liverpool pillanatai következtek. Az 55. percben Pennant futott el a jobb oldalon, beadását a hosszúnál érkező Crouch közelről fejelte a jobb alsó felé, ám Cech lábbal védett. Pár pillanattal később a 'Pool igencsak zavarba hozta a Chelsea-védelmet, már Pennant beadását sem tudták a vendégek jó helyre küldeni, Riise pedig balról azonnal középre ívelt, Kuyt pedig 8 méterről fejesével telibe találta a fölső kapufát.

A 71. percben Terry hibázott nagyot, rossz helyre fejelt labdáját Pennant kaparintotta meg, majd 14-ről lőtt, de a bevetődő Essienen kissé irányt változtató labda egy méterrel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Forrás: MTI

Lampard (j) duzzadt az erőtől, mégis kissé visszafogodtan futballozott

Öt minutumra rá Ashley Cole kapott remek szöktetést, a 16-oson belül egészen az alapvonalig futott, veszélyes középre adását Carragher vágta centikkel saját kapuja fölé - Drogba (előle mentett az angol bekk) minden bizonnyal pontosabban célzott volna. Ezt követően az "azonnali" továbbjutásra hajtó Frank Lampard 26 méterről suhintott rá egy szabadot, de nem szorította le eléggé a labdát, amely jócskán fölé szállt.

A másik oldalon Zenden - a 87. percben - sokkal jobban célzott, de 25 méteres jobbos löketét Cech vetődve védte. Ezt követően már se gól, se helyzet nem volt, így következhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás - első rész
Nem volt rest távoli bombákkal próbálkozni a Liverpool, a ráadás elején Riise három jó csel után tüzelt a 16-os bal sarkáról kapura, de a vendégvédelem szögletre mentett, majd a csereként beállt Xabi Alonso 22-ről a bal felső sarok mellé-fölé lőtt nagy erővel.

Az első BL-góljáról álmodó Kuyt aztán kétszer is majdnem megnyerte a meccset a Liverpoolnak, ámde a partjelző megakadályozta ebben. Először egy parádés kiugratás után egyedül vezette a labdát Cechre, a cseh védett, a kipattanót újfent kapura gurította a holland ék, de ekkor már lest intett az asszisztens.

A 100. percben a hálót is megrezdítette Kuyt. Xabi Alonso 26 méteres bombáját a vendégkapus középre ütötte ki, a szőke támadó 9 méterről a keresztléc alá vágta a labdát, de mindhiába - ismét lest fújt a partjelző (szó szerint határeset...).

Hosszabbítás - második rész
Az edzők tán már a 11-es rúgásokra készültek, hiszen Benítez Crouch helyett a walesi fenegyereket, Bellamyt küldte be, míg Mourinho (a térfélcsere után egy perccel) a ma harmatgyengén teljesítő Kalout hívta le, és Shaun Wright-Phillipset zavarta a gyepre.

Utóbbi egy jobbszélső elfutás után pazarul gurított középre, de Drogba közelről - igaz, egy 'Pool-védővel a nyakán - lyukat rúgott.

Folytatódott a cserélgetés, két perccel a "két óra" lejárta előtt a 11-esektől irtózó Makelelét Geremi váltotta, Mascherano helyére pedig a jó büntetőzőnek tartott Fowler érkezett.

A 11-es rúgásokat Kuyt még meg tudta volna akadályozni, Fowler átadását 15 méterről jól meg is küldte a kapu felé, de Cech ezúttal is jó helyre nyúlt hosszú kezeivel. 0-1 Londonban, 1-0 Liverpoolban, ez bizony egál, ezért büntetők dönttöttek arról, ki utazhat majd május 23-án Athénba finálézni.

Tizenegyesek
Zenden két egykori csapatát, a PSV-t és a Barcelonát is elbúcsúztatta idén, s persze a Chelsea-t (ahol szintén játszott) sem kímélte (1-0). Robben balra lőtt, Reina hárított, Xabi Alonso viszont kilőtte a bal alsót (2-0), ez már komoly 'Pool-előny. Lampard nem hibázott, a kapu közepébe vágta büntetőjét (2-1). A hazai cséká, Gerrard szintén topon volt, s higgadtan gurított a kapu bal oldalába (3-1). Geremi viszont nem helyezett eléggé jobbra, Reina jobb kézzel hárított - bajba került a Chelsea. Kuyt pedig megkapta az esélyt, hogy "bosszút álljon" a meg nem adott gólért, és meg is tette a holland, Cech jobb keze mellett lőtt a hálóba (4-1)

Mindez azt jelenti, hogy két év után ismét BL-döntőbe jutott a Liverpool (2005-ben épp 11-esekkel verte a Milant a fináléban), a Chelsea pedig ezúttal sem tudott bekerülni története első fináléjába.