Vágólapra másolva!
A svájci FC Basel pár éve rendszeres szereplője az európai kupaküzdelmeknek, tavaly azonban elbukta a bajnoki aranyérmet, és a nyáron több kulcsembere is távozott. A gárda most ismét versenyben áll az elsőségért, köszönhetően elsősorban fiatal középpályásának, a 19 éves Ivan Rakiticnek - akit három ország is szeretne meghívni nagyválogatottjába.

A bázeli együttes legnagyobb nemzetközi sikerét a 2002-2003-as idényben érte el, amikor a Bajnokok Ligájában a Liverpool FC-t megelőzve továbbjutott csoportjából, és a második körben is kiválóan szerepelt, azonos pontszámmal végzett, mint a továbbjutó és későbbi döntős Juventus FC. De a klub még az előző szezonban is egészen a nyolcaddöntőig menetelt az UEFA-kupában, és ott csak drámai körülmények között esett ki a Middlesbrough FC ellen.

Nem meglepő, hogy a Basel legjobbjait sorra csábították el a tehetősebb gárdák: a BL-ben kiválóan szerepelt együttesből Timothée Atoubát 2004 nyarán a Tottenham Hotspur vette meg, egy évvel később Julio Hernán Rossi az FC Nantes-ba, Benjamin Huggel az Eintracht Frankfurtba, Philip Degen a Borussia Dortmundba, Cristián Giménez pedig az Olympique Marseille-be távozott, tavaly nyáron pedig César Andrés Carignanót, Klébert, David Degent és Matías Emilio Delgadót adták el.

A csapat nem is kezdte valami jól a bajnokságot, ám az idén egyre inkább formába lendült, és a címvédő FC Zürich nyomába eredt. Jelenleg már csak három pont a Basel lemaradása a listavezető mögött, ami elsősorban annak köszönhető, hogy áprilisban mind a kétszer legyőzte riválisát. A bázeliek legjobbja a két összecsapáson a mindössze 19 esztendős középpályás, Ivan Rakitic volt, aki tavasszal fantasztikusan futballozik: a fiatal focista az idén lejátszott nyolc bajnokin hétszer volt eredményes, ő szerezte a győztes találatot a Zürich elleni idegenbeli rangadón, az otthoni meccsen pedig kettőt rámolt be az FCZ-nek.

A horvát származású Rakitic már Svájcban, egy Möhlin nevű kisvárosban látta meg a napvilágot, és a helyi klubban kezdett el futballozni. Tízesztendős korábban aztán egy ifitornán együttesével legyőzte az FC Basel hasonló korosztályú együttesét, mire a bázeliek azonnal leigazolták.

Forrás: EPA

Gól! Szerzője: Rakitic

Új klubjában is jól ment neki a játék, és rendszeresen meghívót is kapott a svájci utánpótlás-válogatottba: 2005-ben például ott volt az U17-es Európa-bajnokság nyolcas döntőjében a helvétekkel (a selejtezők során Liechtenstein ellen mesternégyest vágott, de a végső tornán is betalált). Az olaszországi viadalon külföldről is felfigyeltek rá, és a Chelsea FC, illetve a Juventus FC is szerette volna megszerezni, de Rakitic inkább a Baselnél kötötte meg első profi szerződését.

Egészen a mostani szezonig úgy tűnt, hogy ez nem volt jó döntés, hiszen nem lett az első csapat tagja, nyáron azonban felkerült a felnőttek közé, és egyre több lehetőséget kapott. Első találatát tavaly októberben, az FC St. Gallen ellen szerezte - a gólt az őszi idény legszebb találatának választották meg... A szezon első felében azért többnyire még csak csereként lépett pályára, ám a klub januárban megint eladta egyik focistáját, a középpályás Zdravko Kuzmanovicot (a Fiorentina hárommillió eurót fizetett érte), így Rakitic előtt szabaddá vált az út. Ő pedig nem hagyta kihasználatlanul a lehetőséget, és rendkívül eredményesen futballozik - edzője, Christian Gross leginkább Frank Lampardhoz szokta hasonlítani.

A nagy kérdés már csak az, hogy melyik nagyválogatottban fog játszani, ugyanis akár három nemzeti tizenegyben is szerepelhetne: édesanyja bosnyák, apja horvát, ő maga pedig svájci állampolgár. Rakitic ugyan Svájcban született, de anyanyelvi szinten beszél horvátul is, amint nemrégen egy kroát televíziós társaságnak adott nyilatkozatából kiderült. A korosztályos válogatottak esetében eddig mindig a helvétek mellett döntött (négy alkalommal is visszautasította a horvátok meghívását), de a következő döntése már végleges lesz.

A horvát szövetségi kapitány, Slaven Bilic az FC Baselben futballozó Mladen Petriccsel üzent Rakiticnek, hogy hamarosan számíthat a meghívóra - Petric egyébként szintén viselhetné svájci válogatott szerelését, de ő a horvátokat választotta, és személye jelentős tényező lehet Rakitic döntésében is, hiszen a fiatal tehetség szinte bátyjaként tiszteli őt. A helvétek mestere, Jakob "Köbi" Kuhn viszont már tavaly személyesen felkereste Rakiticet, hogy biztosítsa bizalmáról, és a hírek szerint ő is meg akarja hívni a középpályást a svájciak következő meccsére.

Ez június másodikán, Argentína ellen lesz Baselben - nem akármilyen debütálás lehetne Rakitic számára, aki már csak a 2008-as, svájci társrendezésű Eb miatt is a helvétek mellett dönthet (a kontinensviadalon Svájc mindhárom csoportmeccsét Baselben, a St. Jakob Parkban játssza majd). A játékos azonban elmondása szerint nem akarja elsietni a döntést, így lehet, hogy júliusban még egyik nagyválogatottban sem lép pályára.

www.global-soccer.eu