Vágólapra másolva!
A következő szezonban minden bizonnyal már a Bajnokok Ligájában vitézkedő Sevilla és Werder Bremen is kikapott idegenben esélytelenebbnek tartott ellenfelétől a labdarúgó UEFA-kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Az Osasuna 1-0-ra nyert a címvédővel szemben, az Espanyol pedig 3-0-ra verte német riválisát, így egyre valószínűbb, hogy spanyol házidöntőt rendeznek ebben a sorozatban. 

UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Espanyol (spanyol) - Werder Bremen (német) 3-0 (1-0)
Espanyol:
Iraizoz - Lacruz, Torrejón, Jarque, David García - Rufete (Coro, 83.), Hurtado, Riera - De la Pena (Jónatas, 79.) - Tamudo, Pandiani (Ito, 73.)
Werder Bremen: Wiese - Fritz, Pasanen, Naldo, Owomoyela - Frings, Baumann (Vranjes, 79.), Jensen (Reinke, 60.) - Diego - Klose (Almeida, 74.), Hunt
gól:
Hurtado (20.), Pandiani (50.), Coro (88.)
piros lap: Wiese (58., Werder Bremen)

Míg a Bajnokok Ligájában idén az angolok uralkodnak, addig az UEFA-kupában spanyol hegemónia alakult ki a legjobb négy között, a "házidöntőt" már csak a német Werder Bremen tudja megakadályozni, amely az elődöntő első mérkőzésén a RCD Espanyolhoz látogatott.

Noha a sorozatban idén a barcelonaiak a leggólerősebbek, és náluk játszik az eddigi legtöbb - a meccs előtt -, 10 találatot jegyző Walter Pandiani is, a párharc esélyesei azért mégis inkább a brémiak voltak. Így vélte ezt Ernesto Valverde, a hazaiak szakvezetője is, aki azonban egyszer már történelmet írt az Espanyollal, 19 éve még játékosként vett részt a csapat UEFA-kupa-menetelésében, melynek végén a döntőben tizenegyespárbajban maradtak alul a Bayer Leverkusennel szemben - annak ellenére, hogy első meccsen akkor is 3-0-ra győzött az Espanyol.

A vendégektől a Bayern München BL-búcsúja óta a német futball becsületének megmentését várják hazájukban, Thomas Schaaf vezetőedző ennek ellenére óvatosságra intette fiait, figyelmükbe ajánlva, hogy egy 0-0-val már kifejezetten elégedett lenne a visszavágó előtt. Utólag már érthető a szerénység, előzetesen mindenesetre a saját futballkultúrájában betöltött szerep, illetve a bajnokságban elfoglalt pozíció mellett (a Bremen jelenleg a második, míg az Espanyol a tizedik helyen áll), a nemzetközi tapasztalat is a Werder mellett szólt, s a hiányzók tekintetében szintén a németek álltak jobban, náluk csak a védekező középpályás Tim Borowski nem tudta vállani a játékot, a másik oldalon ugyanakkor a szélső Luis Garcíát, illetve a két szélsőhátvédet, Francisco Chicát és Pablo Javier Zabaletát is pótolni kellett.

Az első negyedóra kiegyenlített játékot hozott, a brémai lábakon ugyan jóval többet járt a labda, az Espanyol azonban a csatárokig bezárólag fegyelmezetten védekezett, illetve támadt rá a játékba avatkozó zöld-narancssárgákra, az elővigyázatosságnak pedig hamar meglett az eredménye. Egy szögletet követően Jarque sarkazásos gólját méltán választhatták volna a sorozat legszebb találatának, ha nem előzte volna meg lesállás, ám a figyelmeztetést nem vette elég komolyan a Bremen, és egy újabb szöglet - ezúttal egy variáció - után a magára hagyott Rufete beadásából Hurtado bólintott a hálóba a 20. percben.

Forrás: EPA
Hurtado ezzel a mozdulattal szerezte második gólját az UEFA-kupában

Egycsapásra felpörögött a meccs és a Werder, Iraizoz előbb Frings bombáját hatástalanította röptében, majd Naldo fejesét húzta le magabiztosan, míg a másik oldalon Wiesének egy ügyetlen hazaadást követően kellett ügyeskednie.

Hazai pálya ide vagy oda, az előny birtokában a játék tördelésére és veszélyes ellentámadásokra rendezkedtek be a barcelonaiak, Klose felboríthatta volna e taktikát, de egy gondalottal lemaradt a jobbról érkező beadásról, Frings pedig nem tudott kellő életet vinni hajrábeli próbálkozásába. Nem úgy Lacruz, aki távolról tornáztatta Wiesét, Riera bikájánál pedig talán a kapus sem segíthetett volna, Naldo azonban hősiesen beletette fejét.

Hasonlóképpen cselekedett a fordulás után a mindaddig láthatatlan Pandiani is, az uruguayi gólzsák az 50. percig szinte labdához sem ért, akkor is csak éppen annyira, hogy De la Pena remekül tekeredő szögletét a fejbúbjával a hálóba segítse, immár kétgólos előnyhöz juttatva csapatát.

Nyolc percre rá még nagyobb bajba került a Werder, Wiese gólhelyzetben elkaszálta a mellette elhúzó Tamudót, amiért megkapta vitán felüli piros lapját. A kaput a veterán Reinke foglalta el, bemelegítésként pedig azonnal kihalászta Riera szabadrúgását.

Emberhátrányban már terméketlen mezőnyfölényüket sem tudták megtartani a tanácstalanná váló németek, a csapatjáték akadozását a múlt pénteken 60 méterről betaláló Diego unta meg, ám miután végigcselezte magát a komplett spanyol védelmen, már nem volt képes Klosénak pontos labdát adni.

A 82. percben annál precízebben játszották ki a helyzetet a katalánok, Rufete sarokra küldött lövését bravúrral szedte ki Reinke. A 88. percben azonban már nem volt kegyelem, egy kontra keretében Riera lépett ki a bal oldalon, középre adását a csereként beállt Coro egyből a kapuba belsőzte.

A mindvégig átütőerő nélkül futballozó Werdernek a 95. percben Pasanen tehette volna valamivel reményteljesebbé a helyzetét, ám löketét Iraizoz szögletre mentette, így a Brémának hazai pályán háromgólos hátrányt kéne ledolgoznia ahhoz, hogy bejusson a döntőbe.

UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Osasuna (spanyol) - Sevilla (spanyol) 1-0 (0-0)
Osasuna:
R. López - Izquierdo, Cruchaga, Cuéllar, Corrales - Juanfran, Raúl Garcia, Punal, D. López - Milosevic (V. López, 81.), Soldado (Webó, 74.)
Sevilla: Cobeno - Alves, Navarro, Escudé, Dragutinovic - Navas, Martí (Hinkel, 72.), Poulsen, Adriano (Puerta, 83.) - Kanouté, L. Fabiano (Kerzsakov, 61.)
gól: Soldado (55.)

A másik, immáron tisztán spanyol ágon előzetesen szintén elbillent a mérleg az egyik csapat felé, hiszen a Sevilla nemcsak címvédőnek mondhatja magát, de a jelenlegi Primerában is versenyben van a bajnoki címért, miközben a házigazda Osasuna mindössze a 14. helyen szerénykedik, s először jutott négy közé az UEFA-kupában.

A nemzetközi porondon mindazonáltal 1991 óta veretlen hazai pályán, a Sevilla viszont idegenben nem talált legyőzőre immár nyolc mérkőzés óta a sorozatban, s az első félidő alapján úgy tűnt, az andalúzok kiegyeznének azzal, ha ezen az estén egyik rekord sem szakadna meg, és megismétlődne a bajnokságban április elsején egymással játszott gól nélküli 90 perc.

Forrás: EPA
Kanouté pamplonai szendvicsben

A címvédőnek ugyanis nem sikerült eltalálnia a kaput a szünetig, míg az Osasuna három hasonszőrű helyzet kidolgozására volt képes, ám David López, Cruchaga és Cuéllar fejében egyaránt benne maradt a gól egy-egy szabadrúgás után.

A félidőnyi eredménytelenség azonban nem ingatta meg a hazaiak hitét a módszerben, s az 55. percben Punal jobb oldali szabadját követően Soldado nyolc méterről nagy erővel fejelt a hálóba. A Real Madridtól kikölcsönzött, ám az UEFA-kupában mindeddig eredménytelen házi gólkirály a továbbiakban is aktívan kísérletezett, újabb gól azonban nem született. A találkozó inkább a szabálytalanságokban és sérülésekben bővelkedett, húzódás miatt még a játékvezetőt is le kellett cserélni (amíg Pieter Vink negyedik játékvezető bemelegített, hat percig állt a játék). Az egy hét múlva esedékes visszavágó előtt így továbbra is teljesen nyílt a továbbjutás kérdése.