Vágólapra másolva!
A szerdai Bajnokok Ligája-elődöntőben színtiszta angol párviadalt láthatunk, a Liverpool FC a Chelsea FC-hez látogat, akárcsak a két évvel ezelőtti kiírásban, amikor is a Vörösök egy vitatott góllal mentek tovább. Ebben a szezonban négyszer találkozott egymással a két csapat, ebből háromszor Steven Gerrardék diadalmaskodtak.

A Chelsea FC-Liverpool FC találkozónak külön pikantériát ad a két évvel ezelőtti BL-elődöntő, amikor is ugyanez a két együttes találkozott egymással, és az első mérkőzésen született gól nélküli döntetlen után a Vörösök a számukra hazai visszavágón egy erősen vitatott találattal mentek tovább. A Chelsea-drukkerek azóta is váltig állítják, hogy Luis García lövése nem haladt át a gólvonalon, de a játékvezető másként látta, és így a Liverpool maradt versenyben, hogy aztán a döntőt is megnyerje.

A két angol klub ráadásul az előző szezonban is összefutott a BL-ben, mégpedig a csoportkörben, és akkor mindkét találkozó végeredménye 0-0 lett - vagyis a Chelsea és a Liverpool egymás ellen eddig 360 perc alatt mindössze egyetlen gólt hozott össze a BL-ben.

A mostani szezonban a pontvadászatban már valamivel eredményesebbek voltak a csapatok: a Stamford Bridge-en a Chelsea Didier Drogba találatával nyert 1-0-ra, az Anfield Roadon viszont a hazaiak 2-0-val vágtak vissza. Más kérdés, hogy januári, liverpooli találkozó óta a Chelsea veretlennek mondhatja magát, összesen 21 mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre a londoni gárda.

A legutóbbi meccseken azonban egyre inkább úgy tűnt, hogy José Mourinho csapata kezd elfáradni, ráadásul most a Liverpool ellen Michael Essien eltiltás, Arjen Robben és Ricardo Carvalho pedig sérülés miatt nem játszhat (igaz, utóbbi kedden már edzett), de Michael Ballack szereplése is kérdéses.

2005-ben Luis Garcia ezzel a vitatott góllal döntötte el a párharcot

A liverpooli szakvezetőnek, Rafa Beníteznek viszont nincsenek ilyen problémái, mindenki a rendelkezésére áll, így aztán kedvére variálhatja a kezdő tizenegyet - a januári bajnokihoz képest immár Álvaro Arbeloa és Javier Mascherano is bevethető a számára.

"Ami a múlt, elmúlt. Ez a két találkozó új fejezetet nyit majd mindkét klub történelmében" - mondta Rafael Benítez, a Liverpool vezetőedzője. A spanyol szakember szerint a londoniak legnagyobb erőssége a védelem, ugyanakkor csapata elsődleges célja továbbra is a gólszerzés, hiszen a nyolcad- és a negyeddöntőben is győzni tudott az első, idegenbeli találkozókon. "A 0-0 egy iszonyatosan veszélyes eredmény, ezért győzelemre játsszunk, remélem, sikerül nyernünk a Stamford Bridge-en" - mondta Benítez.

José Mourinho érdekes nyilatkozatot tett: "Nem lepne meg, ha a vendégek 90 percen át üldöznék Drogbát, hogy sárga lapot kapjon, hiszen ez esetben a visszavágón nem léphetne pályára..."

Várható kezdőcsapatok:
v.: Markus Merk (német)
Chelsea: Cech - L. Diarra, Boulahrouz (Carvalho), Terry, A. Cole - Obi Mikel, Lampard, Makelele, J. Cole - Sevcsenko, Drogba.
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Agger, Riise - Gerrard, Xabi Alonso, Mascherano, Pennant - Crouch, Kuyt.

www.global-soccer.eu / (MTI)