Vágólapra másolva!
Nemcsak az európai futball megmentése, de a revánsvágy is fűtötte az AC Milan együttesét, az olasz futballcsapat ugyanis a három angol gárda mellett kakukktojásként szállt harcba a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Ráadásul a Manchester United otthonában kellett helyt állniuk Kakáéknak, ahol legutóbb az AS Roma szenvedett kiütéses, 7-1-es vereséget. Nos, a küldetés nem járt sikerrel, ám a Milan 3-2-es veresége biztató lehet az olaszoknak a visszavágót tekintve. A meccs hőse a két gólt (a győztes találatot a 91. percben) szerző Wayne Rooney volt.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Forrás: [origo] Manchester United - AC Milan 3-2 (1-2)
Manchester, Old Trafford
v.: Kirosz Vasszarasz (görög)
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, W. Brown, Heinze, Evra - Fletcher, Carrick, Scholes - Cristiano Ronaldo, Rooney, Giggs
AC Milan: Dida - Oddo, Nesta, Maldini (Bonera, a szünetben), Jankulovski - Gattuso (Brocchi, 52.), Pirlo, Ambrosini, Seedorf - Kaká - Gilardino (Gourcuff, 84.)
gól: C. Ronaldo (5.), Rooney (59., 91.), illetve Kaká (22., 37.)

"Nem félünk az ellenféltől, a sok sérült ellenére remek a hangulat a csapaton belül" - nyilatkozta Sir Alex Ferguson, a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. Pedig a mester ősz hajszálai szaporodhattak, főleg a védelem összetételén gondolkodhatott eleget, hiszen a balhátvéd Gabriel Heinzén kívül nem maradtt egészséges hátvédje - Rio Ferdinand, Gary Neville, Nemanja Vidic, Mikael Silvestre és Craig Cathcart mellett ugyanis Patrice Evra szereplése is kérdésessé vált, ám végül vállalni tudta a játékot.

A Milannál mindenki Carlo Ancelotti rendelkezésére állt, ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a kiváló formában lévő Ronaldo nem szerepelhet a BL-ben (hiszen ősszel játszott már a Real Madrid színeiben), akkor elmondható, az olaszok a legjobb összeállításban vehették fel a harcot.

A felek korábban hatszor játszottak egymással európai kupamérkőzésen, két MU-siker mellett négy Milan-győzelem volt a mérleg, ám a párharcok összességét tekintve mindig az olaszok jutottak tovább.

A MU utoljára 2005. februárjában szenvedett vereséget hazai pályán, éppen az AC Milantól, azóta viszont nyolc mérkőzésen nem talált legyőzőre, sőt, az utóbbi öt manchesteri BL-összecsapását meg is nyerte. A Milan az utolsó négy meccsén szintén legyőzhetetlennek bizonyult, sőt, a piros-feketék az egyenes kieséses szakaszban nem kaptak gólt Glasgow-ban és Münchenben sem.

Forrás: EPA

Dida nagy hibájából a MU szerzett vezetést

Az első helyzetet a hazai együttes hagyta ki, Rooney kapott kiváló labdát, de 15 méteres lövése Nestáról pattant szögletre. Giggs jobb oldali sarokrúgására Dida úgy mozdult ki, mint egy nyugdíjas, így aztán Cristiano Ronaldo senkitől sem zavartatva 6 méterről fejelt, a labda a tétova brazil kapusról felperdült, s a hálóba hullott (1-0).

Egy perccel később az év játékosának választott portugál 25 méterről csúnyán mellé lőtt, a 11. percben pedig újabb fejese Dida ölében halt el. A 14. percben Giggs jobboldali beadását Carrick lőtte kapura, Dida bravúrral hárított a bal sarok elől.

Az első negyedóra MU-fölénye után kiszabadult a szorításból a Milan, a 19. percben Pirlo szöglete találta egyedül Kakát, aki 14 méterről fejelte jócskán mellé a labdát. A 22. percben váratlanul egyenlített a vendégcsapat: Seedorf csodálatosan szöktette Kakát, a brazil támadó elképesztő ritmusváltással lerázta két védőjét, majd balról 6 méterről okosan gurított a bal alsó sarokba (1-1).

Forrás: EPA

Kaká klasszisa sokat jelent a Milannak

Újabb rohamra indult a MU, előbb Giggs csúsztatott a léc fölé, majd Cristiano Ronaldo bolondított meg mindenkit, kivéve Gattusót, aki leterítette, a szabadrúgást azonban a sértett gyatrán a sorfalba bikázta. A 35. percben már ügyesebbnek bizonyult a portugál középpályás, 24 méteres lövését Dida suta mozdulattal ugyan, de kiütötte.

A 37. percben elképesztő védelmi hibából már a Milan szerzett vezetést. Dida gyors kirúgása Kakát találta meg, aki előbb lerázta Fletchert, majd Heinzét is, akit időközben saját csapattársa, Evra végképp letaglózott, a "Laokoon-csoportból" a brazil támadó jött ki győztesen, s ha már ott állt Van der Sarral szemben, be is gurította a labdát a kapu közepébe (1-2).

A félidőt Pirlo szabadrúgása zárta le, a világbajnok középpályás 32 méterről a léc fölé bombázott. Az első játékrészben a Milan ügyesen sáfárkodott lehetőségeivel, Kaká klasszisa pedig elég volt ahhoz, hogy olasz vezetéssel menjenek pihenőre a csapatok.

Nézze meg a mérkőzés góljait!

A szünetben Maldini helyére Bonera állt be, s lehet, ez zavarta meg a Milant, az újonnan beálló játékos ugyanis egy szögletet követően elfeldkezett Carrickről, a fiatal labdarúgó azonban 5 méterről, hatalmas helyzetben kapu mellé lőtt.

Az 53. percben Gattuso megsérült, helyére Brocchi lépett pályára.

Három perccel később Kaká lépett ki ismét a védők közül, de ezúttal annyira kisodródott, hogy nem tudta jól meglőni a labdát. Fél perc sem telt el, ismét a brazil karmaster következett, ezúttal estében centikkel bombázott a jobb felső sarok mellé.

A két kimaradt lehetőség azonnal megbosszulta magát, a MU pazar góllal egyenlített. Fletcher középről indította az akciót, Carrickhez továbbított, aki azonnal Scholesnak passzolt, a vörös hajú klasszis jobb bokából tanári módon emelt Rooney elé, aki mellel maga elé tette a labdát (Nesta hiába igyekezett), s okosan elpöckölt a kirobbanó Dida mellett (2-2).

A 64. percben Fletcher került helyzetbe, de 16 méteres löketét Dida nagy bravúrral védte, majd Giggs szabadrúgása zúgott el a jobb kapufa mellett. A félidő második felére teljesen átvették az irányítást az angolok, a 76. percben O'Shea lövését kellett Didának eldőlve védenie.

A 83. percben Ronaldo kínálta meg a brazil kapust, aki az oldalhálóba segítette a labdát. Amikor már elkönyvelte a két csapat a döntetlent, a végső csapást a hosszabbítás első percében Rooney mérte az ellenfélre, egy kiváló labdát 16 méterről lőtt a bal alsó sarokba (3-2)

A játék képe alapján a döntetlen igazságosabb lett volna, ám a két Kaká-találat így is sokat jelenthet még a Milannak az egy hét múlva esedékes visszavágón.