Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának 14 tagja közül az olasz és az ukrán képviselő érintettség miatt nem dönthet Cardiffban arról, 2012-ben ki rendezze meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, így egy tucat ember kezében van az öt év múlva sorra kerülő kontinenstorna sorsa. Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét a walesi kirándulás előtt arra kértük, mondjon el mindent a magyar-horvát pályázat esélyeiről.

- Döntőbe jutottunk, dobogóra állhatunk, de a cél az első hely. Mondja meg őszintén, több esélyünk van, mint 33,33 százalék?
- Én 50 százalékot mondok, amire a tizenkettek még rátehetnek egyet, és akkor mi nyerünk. Mert ugye az első körben valakit kiszavaznak, így a végén két kandidáló között fog eldőlni az első hely.

- Ennyire biztos benne, hogy az első kört sikerrel vesszük?
- Nagyon csalódott lennék, ha nem nyernénk meg.

- Azzal azért ön is tisztában van, mi a gyenge pontja a pályázatunknak. Beszélne ezekről?
- Én azt mondom, a magyar pályázatnak nincs gyengéje. Már-már tökéletes, a gyenge pont nem benne van, hanem azon kívül. Gyönyörű stadionokat rajzoltunk, a tervek készen állnak, a garanciákkal ezeket öt éven belül teljesítenénk is. A problémánk általánosságban azzal van, hogy jelen pillanatban a lehetőségeink nem olyan magas szintűek, mint mondjuk az olaszoké. A hátrányainkkal tisztában vagyunk, de az előnyeinket kell kihangsúlyozni, melyekkel meg is nyerhetjük az Eb-rendezést. Ilyen például, hogy a helyszínek között nincsenek óriási távolságok, valamint említhetném a történelmi múltunkat, labdarúgásunk hagyományait. Ha igaz, amit az UEFA hirdet - márpedig benne még soha nem csalódtam - és az esélyegyenlőséget, a szolidaritást is figyelembe veszi, akkor igencsak optimisták lehetünk.

- Mint ahogyan az ukrán-lengyel duó is bízhat az ön által említettekben.
- Szerintem nem, hiszen soha nem hallottam olyan nagy játékosról Lengyelországból, mint az Aranycsapat bármely tagja. A múltat tekintve hatalmas előnyünk van az ukrán-lengyel kandidálással szemben, s még Olaszországhoz képest sincs miért szégyenkeznünk - persze a jelenlegi futballunkat nem hasonlíthatjuk az olaszhoz, hiszen az olyan, amilyen. De meggyőződésem, nem az fog dönteni, jelenleg milyen a focink és milyen stadionjaink vannak. Az UEFA egy márkanév, és nem fogja egy olyan országnak odaadni a rendezést, ahol a feltételek nem megfelelőek. A morális és az anyagi feltételeket is számba veszi és azt akarja, hogy a pénze, a befektetése biztonságban legyen. Ha úgy látja, ezek a szempontok teljesülnek, akkor Magyarországnak fogja adni a rendezés jogát. Egyébként érdemes tudni, hogy ezek a szempontok minden bizonnyal jobban fognak érvényesülni a kiválasztás során, mint a sportbéliek.

- És ez jó nekünk? Ismeri a riválisok leadott papírjait?
- Nem ismerem az ő pályázataikat.

- A múlt heti sajtótájékoztatón pedig elhangzott, magyar kezekbe került az olasz pályázat, ezek szerint bele sem nézett?
- Nem vagyok ilyen függöny mögött kukucskálós típus. Én csak a sajátunkkal foglalkoztam és a miénk jó - számomra csak ez fontos.

Forrás: MTI

Az Eb-rendezésnek az ország apraja-nagyja örülne

-Az [origo] olvasói még ma is szavazhatnak, és mintegy 57 százalékuk szerint a magyar kandidálás fog nyerni. Ön szerint jogos ez az optimizmus?
- Az optimizmussal nincs is gond, azzal elégedett vagyok. A világon bárhol jártunk - s ugye nem azok szavaznak, akikkel beszélünk -, mindenki drukkol nekünk. A magyar-horvát kandidálást mindenki nagyon szimpatikusnak tartja, szimpatikus egy Adria, egy Budapest, Bécshez is közel vagyunk. A kérdés inkább az, hogy a 12 szavazó mi alapján fog dönteni. Az előbb említettek teljesen rendben vannak, s ha a sportbeli szempontok döntenek, a labdarúgás felzárkóztatása, akkor az szintén mellettünk szól, de azt nem tudhatjuk, pontosan mi lesz a döntő.

- Mit tud a végrehajtó bizottság 12 tagjáról?
- Ha felébreszt éjjel 3-kor, felsorolom, hogy ki az a 12 ember. Tudom, hogyan beszélnek, tudom, mi a véleményük. Tudom, kik azok, akiknek nagyon szimpatikusak vagyunk, s tudom, kik azok, akik kevésbé szeretnek minket. Tudok róluk mindent, viszont ők is tudnak rólunk mindent, és nem titok, korábban ki is kértük a véleményüket - ciprusi, máltai, spanyol, angol, norvég, holland képviselő is szavazni fog többek között szerdán.

- Sejti, hogy kire?
Néha este elkezdek irogatni, s balra írom, aki mellettünk szavaz, jobbra, aki nem, aztán fogom magam, kihúzok kettőt, beírom, hogy ez semleges, aztán kihúzok hármat, majd rájövök, hogy semmi értelme nincs az egész számolgatásnak. Van, hogy este felhívom Gyárfás urat és azt mondom neki: "Figyelj, én úgy gondolom, xy ország mellettünk szavaz majd azért, mert..." Erre ő: "Butaság!" - és akkor kihúzzuk. A lényeget majd 18-án megtudjuk.

- De mégis, a legutóbbi jegyzetén hogyan állt az elrendezés.
- A mi oldalunkra billent a mérleg nyelve. Kilencet raktam magunk mellé, de pesszimista szemszögből megközelítve is hatot, de akkor is nyerhetünk, hiszen bízunk abban, hogy Platini ránk voksol (mert ugye ő dönt, ha 6-6 a végső arány).

Forrás: MTI

Platininek (b) már tavaly is tetszett a Puskás-stadion makettje

- Akkor jól sejtettük, hogy az UEFA-elnök ezért jelenik meg a magyar-horvát záró prezentáció futballsztárjai között a kivetítőn. Egy esetleges szerdai nyerést követően viszont 2012-ben végre a magyar válogatott is világ-, illetve Európa-versenyen bizonyíthat. Van elképzelése, milyenek leszünk?
- A csapat ütőképes lesz. Nézze meg, kedden az AS Roma 7-1-re kikapott Manchesterben...

- És?
- Lehetnek ilyen eredmények a labdarúgásban, nekünk pedig vannak olyan programjaink, amelyek nagyon fontosak. Van egy OLLÉ-programunk, Telkiben most tettük le az alapkövét egy sportcentrumnak. Van egy utánpótlás-programunk, amely láthatóan komoly támogatottságot kap a kormánytól. Az elmúlt egy évben rengeteg dolog történt a magyar labdarúgásban, s nem mondom, hogy csak jó dolgok, de sok mindenre büszkén emlékezhetünk vissza. Úgy vélem, dinamikus lett a labdarúgó-szövetség, és nem mondom, hogy nem hibázunk, de mindig a jó szándék vezérel minket. Elkezdtünk egy utat, aminek még az elején járunk, a 10-15, maximum 20 százalékát hajtottuk végre. Stratégiát alkottunk, amit sokszor ugye sokkal nehezebb, mint szép stadionokat felfesteni a vászonra. Az álmokat könnyebb megálmodni, de mi most azon dolgozunk, hogy ezeket valóra váltsuk.