Vágólapra másolva!
A nápolyi ügyészség legújabb vizsgálata szerint az eddig felderítettekhez képest további 15 olasz labdarúgó bajnoki mérkőzés eredményeit befolyásolták a játékvezetők, akik közül nyolcat azonnali hatállyal eltiltottak.

A feljemények alapján a Juventus egykori főigazgatója, Luciano Moggi, valamint Mariano Fabiani, a Messina korábbi sportigazgatója korrupt bírók - köztük a nemzetközi porondon is érdekelt Domenico Messina, Gianluca Paparesta, Andrea De Marco és Paolo Tagliavento - segítségével csapataik javára manipulálták a meccseket a 2004/2005-ös idényben. A sípmesterek a két klub ellenfeleit többek között úgy gyengítették, hogy "megszórták" a sztárokat sárga és piros lapokkal, 2004. december 18-án pedig Paolo Bertini például egy nyilvánvaló büntetőt nem ítélt meg az AC Milannak a Juve elleni találkozón (0-0). A nyomozók mintegy ötezer telefonbeszélgetést hallgattak le, és a mérkőzések videofelvételeivel egyeztették azokat.

A futballmaffia összesen 39 összecsapásba "nyúlt bele", és eddig 48 bírót, valamint tisztségviselőt hallgattak ki, akik közül 21-et a szervezett bűnözésben való részvétellel is gyanúsítanak.

Az olaszok számára azért különösen kínos a tovább gyűrűző bundaügy, mert öt nap múlva hirdetik ki Cardiffban a 2012-es Eb helyszínét, és a három pályázó egyike - a közösen kandidáló Horvátország és Magyarország, illetve Lengyelország és Ukrajna mellett - Olaszország. A szövetséget irányító Giancarlo Abete sietett is közölni Michel Platini UEFA- és Joseph Blatter FIFA-elnökkel, hogy az ügyészség maradéktalanul felgöngyölíti a botrányt.