Vágólapra másolva!
Az AC Milan az olasz nemzeti büszkeségért is küzdeni fog, amikor a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében összecsap a Manchester Uniteddel. A plusz célt Carlo Ancelotti, a milánói gárda vezetőedzője fogalmazta meg szerda este, közvetlenül az után, hogy csapata vendégként 2-0-ra legyűrte a házigazda Bayern Münchent, s összesítésben 4-2-vel bejutott a BL legjobb négy együttese közé.

Az "összolasz" ügyként megfogalmazott törekvés előzménye az a tény, hogy a negyeddöntős csatározásban a manchesteri elitosztag a másik olasz csapatot, az AS Romát az első meccsen elszenvedett 2-1-es vereséget követően a keddi visszavágón alaposan megleckéztette, s a 7-1-es angliai KO-t Ancelotti nemcsak olaszként élte meg igen rosszul, hanem mint a Roma egykori labdarúgója is.

"A Roma veresége mindannyiunkat sokkolt, ráadásul a súlyos kudarcnak semmiféle előjele nem volt" - mondta müncheni sajtótájékoztatóján a Milan trénere. - A mi célunk most, a Bayern kiverése után az, hogy az elődöntőben olyan eredményt érjünk el, amelynek köszönhetően Itália ismét emelt fővel járhat az európai futballban. Számunkra boldogító tudat, hogy a legjelentősebb sorozat legjobb négy csapata között mi reprezentáljuk Olaszországot."

Szavaihoz a müncheni meccs főhőse, a mindkét Milan-találatból részt vállaló - az elsőt bombalövéssel maga szerző, a másodiknál pedig sarkalásos gólpasszt adó - holland középpályás Clarence Seedorf annyit tett hozzá, hogy jó helyzetben várhatják az elődöntőt a Manchester Uniteddel szemben, miután a Bajnokok Ligája 2004/05-ös kiírásában diadalmaskodtak az angol csapat fölött a nyolcaddöntőben.

"A mai siker után már csak egy lépésre vagyunk a döntőtől, és úgy gondolom, az MU nagyon jól emlékszik a két évvel ezelőtti Milanra..." - nyilatkozta Seedorf a német televízióban.

Forrás: MTI

A Bayern vezetőedzője, Ottmar Hitzfeld elismerte, hogy szerda este a Milan volt a jobbik csapat, amely rászolgált a győzelemre.

"Nem hoztuk a szükséges minőséget, amely nélkül nem lehet nyerni egy olyan klasszis csapat ellen, mint amilyen a Milan - fogalmazott Hitzfeld a sajtókonferencián. - Riválisunk különösen intelligens futballt játszik, tele van tapasztalt labdarúgókkal, akik minden hibáért büntetnek. A második félidőben több lehetőségünk is adódott, de nem tudtuk áttörni a Milan nagyon tömör védelmét."

A BL-elődöntőben az AC Milan április 24-én lesz a Manchester United vendége, az itáliai visszavágót május 2-án játsszák.

A várakozásoknak megfelelően izgalmak nélkül zajlott le a PSV Eindhoven liverpooli vendégjátéka a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, amely után Rafael Benitez, a továbbjutást már tulajdonképpen Hollandiában kiharcoló angolok mestere elsősorban a Chelsea elleni elődöntővel foglalkozott.

A spanyol szakember érthetően jó hangulatban jelent meg az 1-0-ás hazai győzelemmel zárult meccset követő sajtótájékoztatón, amelyen többek között kedélyesen élcelődött Jose Mourinhón, a Chelsea edzőjén, akinek a 2005-ös BL-elődöntőben már sikerült keserűséget okoznia.

"Mi nagyon jóban voltunk, egészen addig, amíg meg nem vertük őket. Ő általában kiváló kapcsolatot ápol azoknak a csapatoknak az edzőivel, amelyeket együttese rendszeresen legyőz, a többiekkel már más a helyzet" - mondta Benitez, majd komolyra fordította a szót: "Az csak egy dolog, hogy itthon játszhatjuk majd a második mérkőzést. Először is Londonban mindenképpen jó eredményt kell produkálnunk, ám még az sem lehet biztosíték a számunkra, hiszen a Chelsea kedden bebizonyította, hogy mire képes idegenben."

A szakember a PSV elleni találkozót csak röviden értékelte: "Jól kézben tartottuk a találkozót. Tulajdonképpen éppen ezt akartuk, biztos játékot és egy gólt, ami végleg eldönt mindent."

Ronald Koeman, az összesítésben 0-4-gyel búcsúzó holland gárda trénere kissé bosszús volt a vereség és a fiatal Dirk Marcellis Boudewijn Zenden letalpalásáért kapott piros lapja miatt.

"Azt hiszem, a játékunk alapján nem érdemeltünk vereséget. Farfan révén már a meccs elején volt egy hatalmas helyzetünk, amit nem sikerült kihasználni, márpedig egy ilyen csapat ellen, mint a Liverpool az ilyen lehetőséggel élni kell. A második félidő közepén aztán Marcellis kiállítása mindent megváltoztatott. Őszintén szólva, nem értem a dolgot. Egy tiszta meccsen, egy tiszta, minden szándékosságot nélkülöző ütközés volt. Szerintem nem érti igazán ezt a játékot az, aki ezért egyből pirosat ad" - háborgott a holland edző.

* * *

A müncheni ügyészség tiltott reklám miatt 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Bayernt búcsúztató AC Milanra. Az olasz játékosok szerdán a 2-0-ra megnyert müncheni visszavágón a bwin nevű osztrák internetes fogadóirodát hirdették mezükön - engedély nélkül. A bírság aligha érinti érzékenyen a klubot, hiszen a BL-elődöntőbe jutásért 3 millió eurós prémiumot kap az európai szövetségtől.

FC Liverpool (angol) - PSV Eindhoven (holland) 1-0http://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20070411blfeher.html?pIdx=1