Vágólapra másolva!
A Manchester United kedden este lehengerlő teljesítményt nyújtva, látványos gólokkal 7-1-re kiütötte a vendég AS Romát a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján: Sir Alex Ferguson vezetőedző szerint ez volt az Old Trafford történetének legnagyszerűbb estéje az európai porondon.

A szigetországi klub a legnagyobb arányú diadalt aratta a sorozat kieséses szakaszának történetében, az olaszok pedig fennállásuk legsúlyosabb európai kudarcát szenvedték el. A Manchester 2002 után került ismét a legjobb négy közé a BL-ben, és esélye maradt arra, hogy megismételje 1999-es bravúrját, amikor a BL-t, a Premier League-et és az FA-kupát is megnyerte.

"A nemzetközi kupákat tekintve nem emlékszem hasonló élményre" - mondta a skót szakember, aki 20 éve irányítja az MU-t, s ezalatt több mint 200 kontinentális mérkőzést izgult végig a csapat kispadján. "A győzelmünk aránya váratlan, de olyan magas színvonalon játszottunk, hogy az első két-három gól után már érezni lehetett: itt valami nagy dolog van születőben. Különleges este volt, remélem nem egyszeri alkalomról van szó, bár tény, hogy ezt a parádét nehéz lesz felülmúlni."

Forrás: MTI

Michael Carrick, Alan Smith és Wayne Rooney révén a 20. percben már 3-0-ra vezetett a házigazda, s ez Ferguson szerint sokkolta a múlt heti első mérkőzést 2-1-re megnyerő rómaiakat.

"Kulcsfontosságú volt a gyors első találat. Ez megfogta a riválist, és onnantól kezdve játszhattuk a saját játékunkat. Gyors kombinációink rendkívül sok gondot okoztak nekik. Fantasztikus teljesítmény, nem tudom máshogy jellemezni. A játékunk gyorsasága és átütőereje egyszerűen szuper volt." - elemezte a meccset a világhírű tréner.

Az AS Roma vezetőedzője, Luciano Spalletti a találkozó után kalapot emelt a Manchester United előtt, de hozzátette: a nagyarányú hazai diadal együttese tapasztalatlanságának is a következménye. "Az első tíz perc jól sikerült a számunkra, de aztán első támadásukból egyből betaláltak. Ezt követően túl gyorsan akartunk egyenlíteni, mentünk előre, de kissé fejetlenül, s a további gólok miatt szinte teljesen szétesett a csapat" - fejtegette.

"A United velünk ellentétben remekül együtt volt. Szinte minden távoli lövése veszélyesnek tűnt, s bár nekünk is körülbelül annyi kíséreltünk volt, mint nekik, mindig valaki blokkolt vagy éppen nem volt erő a lövésben" - tette hozzá.

A szakember visszautasította azokat a felvetéseket, melyek szerint csapata túlságosan is elbízta volna magát az első meccs után. "Tapasztalatlanság, nem pedig túlzott önbizalom vezetett a kudarchoz" - mondta.

A mérkőzéshez hozzátartozik, hogy Manchesterben utcai harcok törtek ki. A rendbontás már három órával a meccs előtt elkezdődött, a rendőrségi jelentés szerint ekkor még csak "kisebb és elszigetelt garázda akciókra" került sor, a két tábor palackokkal és egyéb tárgyakkal dobálta egymást, amit az egyenruhások gumibotok, kutyák és lovak segítségével számoltak fel. Az összecsapások a lefújás után a belvárosban folytatódtak, a rendfenntartók 21 embert - köztük hét olaszt - vettek őrizetbe, néhányuknál szúró-vágó fegyvert is találtak.

Jose Mourinho vezetőedző szerint csapata, a Chelsea elsősorban második félidei játékának köszönheti, hogy kiharcolta az elődöntőbe jutást a Valencia ellenében a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Az 1-1-re végződött londoni első mérkőzés után a Kékek a szünetben 1-0-ás hátrányban voltak a keddi, spanyolországi visszavágón, azonban Andrij Sevcsenko 52. és Michael Essien 90. percben szerzett találatával végül megfordították a találkozót.

"A szünet után remek teljesítményt nyújtottak a játékosaim egy jó csapat ellen, egy félelmetes stadionban, ráadásul úgy, hogy hátrányban voltak. Minden elismerésem az övék" - mondta a portugál szakember, aki azt is elárulta: a ghánai középpályás gólja előtt ő már a hosszabbításra készült.

"Igazságtalannak tartottam, hogy a 90 perc alatt nem dőlt még el - a javunkra - a továbbjutás kérdése, de már szóltam a többieknek, hogy készítsék a frissítőket a ráadásra. Aztán egyszer csak a hálóba került a labda. Nagyszerű érzés volt."

A házigazda Valencia trénere, Quique Sanchez Flores azt mondta: nem tudja, hogy a jobb csapat nyert-e, de az biztos, hogy egy remek együttes harcolta ki a továbbjutást. "Kiapadhatatlan forrásaik vannak, fizikailag és egyéni játékban is nagyon erősek. Ennek ellenére nagyon fáj a vereség." - mondta.

A Chelsea - amely az elmúlt 40 évet tekintve az első angol gárda, amely győzni tudott a Valencia otthonában, a Mestalla-stadionban - az FC Liverpool-PSV Eindhoven párharc továbbjutójával találkozik majd a fináléba kerülésért.

Valencia (spanyol) - Chelsea (angol) 1-2http://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20070410nehez.html?pIdx=1