Vágólapra másolva!
A Bundesligában még sohasem volt példa arra, hogy egy kieső csapatból kerüljön ki a gólkirály, és Bochumban nagyon bíznak benne, hogy ez a hagyomány idéán sem szakad meg. Jelenleg ugyanis a góllövőlista élén a bochumiak támadója, a görög Teofanisz Gekasz áll, akinek találatai a szurkolók reményei szerint benntartják a legjobbak között kedvenceiket - ellenkező esetben a csatár potom egymillió euróért igazolható lesz.

A VfL Bochum a hetvenes és a nyolcvanas években valahogy mindig élvonalbeli maradt, pedig sokszor közel állt a kieséshez - nem csoda, hogy Németországban csak "Unabstiegbaren" volt a gárda beceneve, ami szabad fordításban annyit tesz: "akik nem tudnak kiesni". Ez aztán a kilencvenes években megváltozott, és innentől kezdve a Bochum amolyan liftező csapat lett, amely hol az első, hol a második vonalban vitézkedett. A legutóbbi pontvadászatban éppen a másodosztályban szerepelt az együttes, de nagy fölénnyel megnyerte a Bundesliga 2 küzdelmeit, így ismét a legjobbak között találta magát.

Az eufóriát kissé tompította, hogy az előző szezon végén három vezéregyéniség is bejelentette visszavonulását: a kapus Rein von Duijnhoven, a védő Sören Colding, illetve a középpályás Dariusz Wosz. Ezzel együtt úgy tűnt, hogy a klub megfelelően erősített a nyáron, ráadásul ehhez túl sok pénzre sem volt szükség: mindössze 800 ezer eurót költöttek, és ezért az összegért hat új szerzeményt igazoltak, akik közül majd mindenkinek volt élvonalbeli tapasztalata.

Más kérdés, hogy az új igazolások az első mérkőzések után kikoptak a csapatból, köszönhetően annak, hogy négy forduló alatt mindössze egy pontot gyűjtött a gárda. Az egyetlen bíztató jel az volt, hogy az átigazolási időszak utolsó napjaiban a görög Panathinaikosztól kölcsönvett Teofanisz Gekasz rögtön az első mérkőzésén, amelyiken bekerült a kezdők közé, gólt szerzett.

Gekasz leigazolására azért volt szükség, mert a klub ezzel párhuzamosan eladta a másodosztályban házi gólkirályi címet szerzett brazil Edút, így a bochumiaknak kellett még egy csatár, hogy Marcel Koller mester megmaradhasson a megszokott 4-4-2-es taktikánál. Ez a szisztéma aztán viszonylag jól is működött, és Gekaszra sem lehetett panasz, góljainak köszönhetően a csapat egészen a 14. pozícióig feljött az év végére. A szakvezető azonban joggal érezhette, hogy a télen további erősítésre van szükség, és az sem meglepő, hogy elsősorban a hátsó alakzatba keresett új embereket, elvégre ősszel csak az Alemannia Aachen kapott több gólt a bochumiaknál.

A kapusposzton például a bajnokság első felében a dán Peter Skov-Jensen és Alexander Bade is szerepelt, de Koller egyikükkel sem volt elégedett, így aztán inkább leigazolta a Fulham FC cseh portását, Jaroslav Drobnyt - aki fél éve nem lépett pályára tétmérkőzésen. Hasonlóan rizikós volt az OGC Nice algériai középhátvédjének, Antar Jahiának a kölcsönvétele, elvégre az utóbbi időben ő sem kapott sok lehetőséget klubjában, és a görög Iraklisztól 600 ezer euróért megvett kameruni középpályás, Joel Epalle szerződtetése is kockázatos lépés volt.

Forrás: EPA

Az első idei mérkőzéseken mindenesetre úgy tűnt, hogy a szakvezető döntései nem jönnek be: a tréner az új igazolások szerepeltetése mellett a taktikát is átalakította, és visszatért a 4-5-1-es felálláshoz, ám négy mérkőzés alatt a Bochum nemhogy meccset nem tudott nyerni, de még gólt sem ért el, és így az utolsó előtti helyen találta magát.

Az Arminia Bielefeld elleni idegenbeli összecsapáson aztán megtört a jég, a bochumiak 3-1-es győzelmet arattak, és azóta legalább a hazai mérkőzéseket hozni tudják - köszönhetően elsősorban Gekasz góljainak. A hellén támadó 27 forduló alatt 14 alkalommal volt eredményes, és ezek felét a legutóbbi hat találkozón érte el. A csatár ráadásul nem csak a góljaival tűnik ki, hiszen a Kicker osztályzatai alapján csak a stuttgarti Mario Gomez előzi meg a támadók ranglistáján. Gekasz mellett még a bosnyák játékmestert, Zvjezdan Misimovicot érdemes kiemelni, aki már kilenc gólpassznál tart (ennél több asszisztot csak hárman adtak eddig az idényben).

A télen igazolt focisták is összekapták magukat, Drobny kapus már négy meccset kihúzott kapott gól nélkül (az idény első felében összesen kettő jött össze a klubnak), és a kameruni Epalle is két gólnál jár jobboldali középpályásként.

A kiesés elleni küzdelem persze nem ért véget, mert bár a bochumiak jelenleg a bennmaradást érő 14. helyen állnak, de a tabella hátsó szekciója elképesztően szoros, kis túlzással kijelenthetjük, hogy amelyik együttes nem az európai kupaszereplésért harcol, az a kiesés ellen küzd: a 17. helyezett Borussia Dortmund és a hetedik Hannover '96 között mindössze hat pont a különbség.

Bochumban mindenesetre bíznak a trénerben, hiszen pár héttel ezelőtt egy évvel meghosszabbították Koller szerződését. A kontraktus ráadásul a kiesés esetén is érvényes, vagyis a svájci szakember a Bundesliga 2-ben is maradna Bochumban - Gekasz esetében azonban erre kicsi az esély, hiszen ha a klub búcsúzik az élvonalból, akkor a görögöt potom egymillió euróért vihetik A hírek szerint a Bayer Leverkusen ezt örömmel meg is tenné.

www.global-soccer.eu