Társoldalunk:

Wenger betegség miatt kihagyta a felcsúti akadémiaavatót

2007.04.01. 9:01

Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője betegségre hivatkozva lemondta magyarországi látogatását, így nem volt ott a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia hivatalos névadó ünnepségén.

David Dein, a londoni klub alelnöke arról tájékoztatta a házigazdákat, hogy a francia szakember együttese szombati, liverpooli bajnoki mérkőzése után rosszullétre panaszkodott és már az ilyenkor szokásos csapatvezetői vacsorán sem vett részt.

A felcsúti Labdarúgó Akadémia Puskás Ferenc születésének 80. évfordulóján ünnepélyes keretek között vette fel az Aranycsapat legendás játékosának nevét. Orbán Viktor, korábbi miniszterelnök, az akadémia alapítója köszöntőjében arról beszélt, hogy az intézmény névadóját a hűség, emberség és alázat jellemezte.

"Puskás azzal emelkedett ki kortársai közül, hogy mindig, az élet minden területén gólt akar lőni és ezért mindent meg is tett." Az alapító beszéde után helyezték el az épület bejáratánál Puskás Ferenc márványba öntött lábnyomának másolatát. A mintát 2005-ben, a monacói Golden Foot-gála alkalmával vették, az eredeti lábnyom Monte-Carlóban látható.

Mezey György, a Labdarúgó Akadémia szakmai irányító testületének elnöke elmondta, hogy az utánpótláskorú játékosok képzésében az európai akadémiák tanulmányozása során szerzett tapasztalatokat ötvözik a magyarországi sajátosságokkal. Az európai szövetséget (UEFA) - Michel Platini elnök nevében - a skót Andy Roxburgh, a szervezet technikai igazgatója képviselte.

Forrás: MTI

Orbán Viktor, Puskás Ferencné, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula a névadó lábnyomát megörökítő emléktáblánál

"Először Michel Platini üzenetét szeretném tolmácsolni: az elnök úr sok sikert kíván az akadémiának, melynek névadója, Puskás Ferenc a valaha élt egyik legtehetségesebb futballista volt, egy igazi legenda." - mondta.

Ezután személyes élményeit idézte fel: "az 50-es években láttam őt először játszani, a Wembleyben az angoloknak lőtt gólja felejthetetlen élményt jelentett. Ezt követően a Real Madrid Eintracht Frankfurt elleni, glasgow-i BEK-döntője előtti napon a spanyolok edzésén kisgyerekként egészen közelről csodálhattam meg őt. Természetesen a másnapi, 7-3-as fináléban szerzett négy gólját sem lehet elfelejteni.

Később, amikor találkoztunk, viccesen a kérdésemre válaszolva azt mondta: azért olyan kiváló a bal lába, mert már egész fiatalon eldöntötte, hogy játék közben a jobb lábára fog támaszkodni és a ballal rúgja majd a labdát. Azt kívánom, hogy minél több válogatott játékos kerüljön ki innen, akik Puskáshoz hasonló sikereket érnek el. Csak azt kérném tőlük, hogy Skócia ellen ne szerezzenek gólt!"

Beszéde végén Roxburgh az UEFA címerével ellátott zászlót adott át az intézménynek. Ezt követően került sor az intézet hivatalos honlapjának beindítására. A jelenlévő korábbi válogatott játékosoknak az volt a feladatuk, hogy egy kiskapu felső sarkában elhelyezett táblát találjanak el a labdával. Ez Kiprich Józsefnek sikerült, így ő "klikkelt" először az oldalra. Az ünnepség az akadémia megáldásával ért véget.

Az eseményen meghívott vendégként - a hazai szövetség vezetői mellett - részt vett többek között Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke, de eljöttek az Aranycsapat tagjai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, Puskás korábbi madridi csapattársa, Raymond Kopa és elfogadta a szervezők meghívását Andy Vajna filmproducer is.

Délután a sármelléki repülőtéren átadták a Puskás Ferencről elnevezett terminált is, ahol életnagyságú fotó látható a legendáról, illetve angol és magyar nyelven olvashatóak pályafutásának főbb állomásai és eredményei.

KAPCSOLÓDÓ CIKK