Vágólapra másolva!
Míg a nyugat-európai klubok a januári átigazolási időszakban a bajnokság folytatására készültek, addig azokban az országokban, ahol a pontvadászatot naptári évben rendezik, a rajtra igyekeztek erősíteni. Az orosz egyesületek az elmúlt években sem fukarkodtak, de most a Zenit Szankt-Petyerszburg rátett még egy lapáttal, hiszen a minap 15 millió eurót fizetett a Sahtar Doneck ukrán válogatott középpályásáért, Anatolij Tyimoscsukért.

A 27 esztendős futballista a tavalyi világbajnokságon került az érdeklődés középpontjába, hiszen Németországban nem csak hazája nemzeti tizenegyének volt a legjobbja, hanem saját posztján, a védekező középpályás pozíciójában is kiemelkedett a mezőnyből. A statisztikák is erről tanúskodtak: a megszerzett labdák számát tekintve csak az olasz Gennaro Gattuso, valamint a francia Patrick Vieira és Eric Abidal múlta felül Tyimoscsukot - ők viszont egyaránt kettővel több mérkőzésen léptek pályára. Az ukrán focista öt összecsapás alatt 32 alkalommal szerelt sikeresen, őt viszont mindössze négyszer választották el szabályosan a labdától.

Nem csoda, hogy a nyáron több nyugat-európai egyesülettel is kapcsolatba hozták a Sahtar középpályását, akiért állítólag a Celtic FC, a Newcastle United és a Feyenoord is bejelentkezett. Utóbbival egész közel került a megegyezéshez a donecki egyesület, de a transzfer végül meghiúsult, így Tyimoscsuk az ősszel maradt Ukrajnában - azonban érezni lehetett, hogy legszívesebben már külföldön rúgná a labdát.

Tovább fokozta a feszültséget, hogy a Sahtar gyenge BL-szereplését követően (a gárda csak harmadik lett csoportjában a Valencia CF és az AS Roma mögött, így nem jutott a legjobb 16 közé) Mircea Lucescu mester novemberben elvette tőle a csapatkapitányi karszalagot. Anatolij ennek ellenére a bajnokságban mindössze egy mérkőzést hagyott ki, ám mindenki biztos volt benne, hogy januárban távozik.

Természetesen meg is voltak az ajánlatai, a pletykák szerint a Feyenoord, a Celtic FC, az AS Roma és Fiorentina is bejelentkezett érte - de a doneckiek által kért tízmillió eurós vételár hallatán mindannyian visszakoztak. A legjobb ajánlatot az angol Wigan Athletic tette, de a fenti határt ez sem érte el, így a Sahtar a briteknek is nemet mondott.

Úgy tűnt hehát, hogy Tyimoscsuk még fél évig marad nevelőegyesületénél, azonban az orosz Zenit Szankt-Petyerszburg nem hogy hajlandó volt kifizetni a Sahtar által kért összeget, hanem még meg is tetézte: a hírügynökségek szerint a szentpéterváriak 15 millió eurót fizettek a középpályásért.

Az ukrán futballista ezzel több rekordot is megdöntött: egyrészt orosz klub még soha nem költött ennyit egyetlen játékosért, de a volt Szovjetunió egykori tagállamai között sem történt még ilyen drága transzfer. A Zenit egyébként különösen sok pénzt költött el a télen, és Tyimoscsukkal már harmadszor állított fel új átigazolási csúcsot hazájában: a holland Dick Advocaat által irányított gárda, amely a 2006-os bajnokságban negyedik lett, és így idén az UEFA-kupában indulhat majd, előbb ötmillió eurót fizetett a Tom Tomszk válogatott csatáráért, Pavel Pogrebnyakért, majd pár nappal később erre is rátett egy lapáttal, és hétmillió eurót adott ki a Rubin Kazany argentin támadójáért, Alejandro Domínguezért. Utóbbi játékos éves fizetése a hírek szerint kétmillió euró lesz - nos, Tyimoscsuk még ennél is többet kereshet majd, évente 2,5 milliót vehet fel.

Idén januárban ennél többet egyébként Európában csak egyetlen játékosért fizettek: a Real Madrid 20,8 millió eurót adott ki a Boca Juniors középpályásáért, Fernando Gagóért, de például Gonzalo Higuaín vagy éppen Ronaldo ennél kevesebb pénzbe került.

Még érdekesebb a helyzet, ha Tyimoscsuk posztjának legjobbjait vizsgáljuk a vételár szempontjából, hiszen a védekező középpályások közül az utóbbi években ennél nagyobb összeget csak Michael Carrickért (érte a Manchester United közel 27 millió eurót adott) és Mahamadou Diarráért (akit a Real Madrid 26 millióért vett meg) adtak ki.