Vágólapra másolva!
A magyar érdekeltségű együttesek közül a Hertha BSC áll a legjobban a Bundesligában, Dárdai Pál csapata féltávnál az ötödik helyet foglalja el a tabellán. A klub már évek óta jelentős adósságokkal küzd, éppen ezért az utóbbi időben a drága igazolások helyett elsősorban a saját nevelésű fiatalokra épít, és a koncepció a jelek szerint működik, de a következő szezonra azért szeretne erősítene a gárda - többek között Dárdai posztján is.

A Hertha jelenlegi helyzetét elemezve még mindig a 2000-es BL-szereplésig kell visszamenni, mivel a klub éveken keresztül próbálta megismételni azt a sikeres szereplést, azonban hiába voltak a nagy pénzért megvett futballisták, a csapat maximum az UEFA-kupáig jutott el - viszont az egyesület tetemes adósságokba verte magát.

Utóbbit még idejében felismerte a vezetőség, és a menedzser, Dieter Hoeness 2003 nyarától új transzferpolitikát hirdetett, amelynek értelmében csak minimális összeget költöttek új focistákra, és inkább a saját nevelésű ifjoncok csapatba építésére fektették a hangsúlyt.

Mint kiderült, ez nem is rossz ötlet, hiszen a gárda így sem ért el rosszabb eredményeket (2005-ben negyedik, legutóbb pedig hatodik lett), viszont a pénzügyi helyzet konszolidálása így sem tűnt egyszerűnek. Ezzel együtt kockázatos lépésnek tűnt, hogy a berliniek a nyáron megváltak legnagyobb sztárjuktól, Marcelinho Paraíbától, hiszen a brazil játékmester éveken keresztül házi gólkirálya és vezéregyénisége volt az együttesnek.

A kissé problémás, sztárallűröktől sem mentes focistát 2,5 millió euróért adták el a török Trabzonspornak, és ez lehetővé tette a klubnak, hogy végleg megvegye a Crvena Zvezdától az előző idényben kölcsönben szerepelt csatárt, Marko Pantelicet, sőt, még két támadót igazoljon (Srdjan Lakic, Christian Giménez), miközben pozitív mérleggel zárja a transzferperiódust.

A felnőtt keretbe egyébként még négy ifista is felkerült, akik közül Patrick Ebert és Chinedu Ede rendre játéklehetőséget is kapott az ősz során. De a standard kezdő tizenegyben rajtuk kívül még három tősgyökeres berlini, saját nevelésű futballista akadt: a balhátvéd Malik Fathi, az általában jobbhátvédként bevetett, de néha a középpályán szereplő Sofian Chahed, illetve a támadó középpályás Ashkan Dejagah.

Mindez jó hatással volt a csapatszellemre, amelyet a horvát bekk, Josip Simunic sem tudott megbontani gyakran indolens viselkedésével. A szurkolók és a vezetőség is maximálisan elégedettek lehettek a gárda teljesítményével, elvégre az együttes az ötödik helyen zárta az őszt, arról nem is beszélve, hogy a német kupában is bejutott a legjobb nyolc közé. Utóbbi az elmúlt tíz évben mindössze egyszer jött össze a klubnak, pedig a drukkerek nagy álma, hogy a csapat végre egyszer kupadöntős legye - a finálét ugyanis hagyományosan a berlini Olimpiai Stadionban rendezik meg.

Tavaszra tehát a cél alighanem a bajnoki helyezés tartása mellett a DFB-kupa megnyerése lesz, ami egyet jelentene a nemzetközi porondra való kvalifikációval. Hoenessék pedig már a következő szezont is tervezik, ám az erősítésekre várhatóan megint nem lesz pénz, mivel a friss jelentések szerint a Hertha adóssága jelenleg 45 millió euróra rúg. Így aztán a berliniek egyrészt újabb ifistákat hoznak majd fel a felnőttek közé (máris tudni lehet, hogy Jerome Boateng és Christopher Schorch a nyáron profi szerződést kap), másrészt pedig ingyen igazolható labdarúgókat keresnek.

A hírek szerint a klub két posztra akar igazolni: a Götz által favorizált 4-4-2-es felállásban a középpályás rombusz két csúcsára. A támadó középpályás pozíciójában az ősszel rendre Dejagah futballozott, kiszorítva a sokat sérült Yildiray Bastürköt, akinek a szerződése ráadásul a nyáron lejár.

Az új játékmester a VfL Bochum bosnyák labdarúgója, Zvjezdan Misimovic lehet, akinek a kontraktusa a bochumiaknál szintén a nyárig érvényes, és állítólag ő távozni szeretne, mondván, a nemzetközi porondon is ki akarja próbálni magát - ebből a szempontból a Hertha jó választásnak tűnik.

Ami a védekező középpályás posztját illeti, itt a legtöbb lehetőséget az ősszel Dárdai kapta, aki nem is teljesített rosszul, és a hírek szerint a klub meghosszabbítaná nyáron lejáró kontraktusát, de ezzel együtt a berlinieknek arra is gondolniuk kell, ha a magyar focista mégsem marad. Így aztán Hoeness az ősszel többször is feltűnt a svájci FC Zürich mérkőzésein, ahol elsősorban a helvétek csapatkapitányát, a válogatott Blerim Dzemailit figyelte, aki a nyáron szintén ingyen igazolható lesz.