Vágólapra másolva!
A Roma az előző idényben olasz rekordot állított fel, amikor sorozatban tizenegy mérkőzést nyert meg a Serie A-ban, az Internazionale jó eséllyel pályázik arra, hogy megdöntse ezt, ugyanis Roberto Mancini csapata a Lazio legyőzésével már tíznél jár. Az Olimpiai-stadionban aratott 2-0-s diadal értékét növeli, hogy a milánóiak Zlatan Ibrahimovic kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban futballoztak. A 17. fordulót a Roma, a Palermo és a Milan is sikerrel zárta, a Farkasok Torinóból hozták el a pontokat, a szicíliaiak az Ascolit lépték le 4-0-ra, míg a piros-feketék a Catania ellen nyertek 3-0-ra.

Pár perc ismerkedés után Makinwa lövése vezette be a római rangadót, a Lazio afrikai csatára a bal alsót vette célba 20 méterről, de Júlio César nyújtozva kiütötte a labdát. Sokáig csak gyűrték egymást a csapatok, aztán az utolsó negyedórában magára talált az Inter, előbb Cambiasso lövése pattant mellé Zauri mentésének köszönhetően, majd Ibrahimovic készített le mellel egy labdát Crespónak, de az argentin csatár hiába emelte át Peruzzit, elvétette a jobb sarkot.

A 40. percben megint Crespo volt az egyik főszereplő, Cambiassótól kapott labdát, majd egy köténnyel indulva két védő között húzott befelé, aztán középre tolta a labdát, és Cambiasso estében úgy lőtt a hálóba, hogy Peruzzi csak beleérni tudott, védeni nem. A ráadás perceiben Ibrahimovic bikázott el egy keresztlabdát, a bíró úgy ítélte meg, hogy a svéd már a sípszó után rúgta el a játékszert, így sárgát adott, és mivel Ibrahimovicnak már volt egy, így tíz főre fogyatkozott a vendégcsapat.

A Lazio ennek ellenére nem tudott mit kezdeni a milánóiakkal, csak két távoli kísérletnél volt dolga Júlio Césarnak, mindkétszer Oddo bombáját szedte ki, előbb a jobb felső elől, majd a léc alól. A hajrában Materazzi megpecsételte a Sasok sorsát, Figo szöglettel felérő szabadrúgása után Peruzzi elvétette a labdát, a világbajnok védő nem, így 2-0-ra nyert Roberto Mancini csapata, amely sorozatban tizedik bajnokiját húzta be.

Nem hibázott a dobogó második és harmadik helyezettje sem, a Roma Torinóban nyert, a Palermo a sereghajó Ascolinak rúgott egy négyest. A Farkasoknak nehezebb dolga volt, bár Franceschini kiállítása miatt 65 percet emberelőnyben játszottak, de a piros lapot érő kezezés miatt megítélt, és Totti által elvégzett büntetőt Abbiati kivédte. Aztán mégis a római kapitány szerezte meg a vezetést, amikor Mancini lövése megpattant rajta, a hajrában megfordult a leosztás, és a brazil is berámolt egyet Totti passzából, így Rosina menetrendszerű gólja csak a szépítést jelentette.

Az őszi formát tekintve meglepően fölényes diadalt aratott a Milan az eddig erőn felül teljesítő Catania felett, a szicíliai gárda most beleszaladt egy 3-0-s zakóba a San Siróban, ami főleg a Kaká, Gilardino duó "lelkén szárad", a brazil zseni duplázott, olasz kollégája pedig a két asszisztja mellett egy gólt is berakott a közösbe.

A negyedik helyre a Catania vereségét kihasználva így az a Sampdoria lépett fel, amely 0-1 után négyszer mattolta Ameliát, a Livorno hálóőrét, de a Bergamóban az utolsó pillanatokban szerzett Di Natale-góllal győzedelmeskedő Udinese is 23 ponttal rendelkezik, úgyhogy óriási a tülekedés a dobogósok mögött. Az alsóházban a Chievo nagyon értékes három pontot szerzett a Reggina ellen, a Fiorentina Toni két találatának köszönhetően győztesen távozott Cagliariból, a Messina és a Parma viszont nem bírt egymással.

Serie A, 17. forduló:
Lazio - Internazionale 0-2 (0-1)
gól:
Cambiasso (39.), Materazzi (85.)
piros lap: Ibrahimovic (45+2., Inter)

Torino - Roma 1-2 (0-1)
gól: Rosina (89.), illetve Totti (37.), Mancini (80.)
piros lap: I. Franceschini (25., Torino)

Milan - Catania 3-0 (1-0)
gól: Kaká (4., 88.), Gilardino (82.)

Palermo - Ascoli 4-0 (1-0)
gól:
Bresciano (15.), Corini (53.), Tedesco (84.), Capuano (92.)

Atalanta - Udinese 1-2 (0-0)
gól: Tissone (46.), illetve De Martino (51.), Di Natale (94.)
piros lap: De Martino (71., Udinese)

Cagliari - Fiorentina 0-2 (0-1)
gól:
Toni (32., 75.)

Chievo - Reggina 3-2 (2-1)
gól:
Sammarco (26.), Cossato (44.), Tiribocchi (88.), illetve Amoruso (17.), Modesto (78.)

Empoli - Siena 1-0 (0-0)
gól:
Marianini (47.)

Messina - Parma 1-1 (0-0)
gól: Di Napoli (73.), illetve Paponi (77.)

Sampdoria - Livorno 4-1 (2-1)
gól: D. Franceschini (25.), Flachi (30., 11-esből), Quagliarella (47., 57.), illetve Vigiani (12.)