Vágólapra másolva!
A Szent István Bazilikánál tartott helyszínbejárás után a kegyeleti bizottság megerősítette, miszerint méltóságteljes lesz a november 17-én elhunyt Puskás Ferenc szombati temetése.

"A Szent István tér és a bazilikától egészen a Dunáig vezető Zrínyi utca jelenleg felújítás alatt áll, díszburkolatot kap, de a kivitelező maximális együttműködésének köszönhetően felgyorsítják a munkálatokat, illetve szombaton teljesen felfüggesztik, hogy zavartalan legyen a megemlékezés" - mondta a terepszemle utáni sajtótájékoztatón Rogán Antal V. kerületi polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a temetés miatt a helyi lakosok szombaton ingyen parkolhatnak a közeli mélygarázsban.

Babati Lajos, a Magyar Olimpiai Bizottság szervezési és marketing igazgatója elmondta, hogy a bazilika főbejáratának két oldalán, illetve a Bajcsy Zsilinszky úton a Nyugati tér felé helyeznek el kivetítőket, melyeken a gyászmenet követheti nyomon a római katolikus gyászmisét. Azt is közölte, hogy magyar és külföldi korábbi világklasszis labdarúgók állnak majd díszsorfalat a bazilika bejáratánál Puskás Ferenc tiszteletére. Példaként említette a 79 éves korában elhunyt legenda korábbi csapattársai közül Gentót és Kopát, de Michel Platini és Bobby Charlton is jelen lesz a temetésen, valamint Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jelezte részvételét.

Rogán Antal bejelentette, hogy szükségét érzi egy Puskás Múzeum létrehozását, s szerinte ennek méltó helye lenne Belváros-Lipótvárosban. "A családdal csak a temetés után veszem fel a kapcsolatot ez ügyben. Az önkormányzat minden segítséget meg tudna adni egy ilyen múzeum létrehozásához, több olyan ingatlant is tudok a kerületben, amely méltó hely lenne erre a célra. A szándéknyilatkozatot december 14-én terjesztem a testület elé" - mondta Rogán Antal.

Több mint 60 millió forintot tesz ki az állami szerepvállalás Puskás Ferenc temetésével kapcsolatban - erről Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára tájékoztatott. Szombaton 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják, majd félárbocra eresztik a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren - ez lesz a Nemzeti Gyásznap első eseménye. Az egésznapos rendezvényen a kormány biztosítja a rendőri és mentői készenlétet, a Puskás Ferenc-stadiont és a Hősök terén a katonai búcsúztatást. Ezen kívül a kabinet váltotta meg a sírhelyet, s állja a temetéssel kapcsolatos közvetlen feladatok költségét.

Az ÖTM szakállamtitkársága rendelte meg és finanszírozza a Puskás Ferenc-stadionban felállítandó díszravatalt. A kormány részéről Lamperth Mónika búcsúzik el az Aranycsapat legendás kapitányától, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Puskás Ferenc özvegyével történt telefonos egyeztetés alapján a bazilikában mond gyászbeszédet.

Schmitt Pál, a kegyeleti bizottság elnöke vasárnap a távirati irodának úgy nyilatkozott, a búcsúztatás legnagyobb költsége 180 millió forint lehet, s hétfőn vár választ a kormánytól arra, hogy mennyit vállal magára.