Vágólapra másolva!
Csütörtökön éjfélkor lezárul az európai átigazolási időszak, folyamatosan frissülő cikkünkben összegyűjtjük az utolsó nap legfontosabb játékosmozgásait.

Az angol Premier League-ben szereplő West Ham United leigazolta Carlos Tévezt és Javier Mascheranót, a Corinthians két argentin válogatott futballistáját. A 22 éves támadó, illetve a védekező középpályás egyelőre egy évre kölcsönbe érkezik a londoniakhoz, akik olyan nagyágyúk elől szerezték meg a világbajnokságot is megjárt labdarúgókat, mint a Manchester United, a Chelsea, vagy az Arsenal. Mindkét játékosra elővásárlási opciót is szerzett a klub.

Az AC Milan a Real Betistől öt évre megszerezte a brazil Ricardo Oliveirát. Az üzlet pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra a klubok, de az biztos, hogy a tranzakció keretében a svájci Johann Vogel Milánóból Sevillába költözik.

Spanyol sajtóértesülések szerint a Real Betis a középpályáson kívül 15 és 21 millió euró közötti összeget is kap a távozó csatáráért. Oliveira a 2004-05-ös szezonban 22 gólt szerzett a Betisben. Egy másik brazil csatár ugyanakkor elhagyja Milánót, a La Gazzetta dello Sport szerint Marcio Amoroso a Corinthiansban lőheti a gólokat.

A Portsmouth két évre megszerezte Andy Cole-t a Manchester City együttesétől. A 34 éves csatár szerda este esett át a kötelező orvosi vizsgálaton, majd csütörtök délelőtt írta alá új kontraktusát. A korábbi válogatott futballista vételárát nem hozták nyilvánosságra.

A Premier League-ben jól rajtoló, három forduló után második gárdánál bejelentették a horvát Niko Kranjcar érkezését is, a tehetséges középpályás négy évre írt alá a Pompeyhoz, amely a hírek szerint 3,5 millió fontot fizetett érte a Hajduk Splitnek. A kameruni Rudolphe Douala Mbeláért nem kellett fizetnie a Portsmouth-nak, ő ingyen érkezett a portugál Sportingtól.

Steed Malbranque Londonon belül váltott klubot, a Fulham francia középpályása a Tottenhamhez igazolt. Éppen ellentétes utat járt be Wayne Routledge, aki egy évre kölcsönbe került a Fulhamhez. Szintén a Fulhammel kapcsolatos hír, hogy egy másik francia is elhagyta az egyesületet, Sylvain Legwinski két évre a másodosztályú Ipswich Town játékosa lett.

Dwight Yorke ismét együtt dolgozik majd Roy Keane-nel, a trinidadi csatár, aki éveken át csapattársa volt Keane-nek a Manchester Unitednél, az angol másodosztályban szereplő Sunderlandbe igazolt a Sydney FC-től, ahol az ír lesz a főnöke. A Wigan játékosa, Graham Kavanagh is a Fekete Macskákat választotta, ő 500 ezer fontért váltott csapatot, van érkező is a kék-fehéreknél, David Cotterill 2 millió fontért költözik a Bristol Citytől a JJB-stadionba.

Robert Huth és Jonathan Woodgate után Jason Euell is a Middlesbrough-nál folytatja, a jamaicai támadó a Charltont hagyja ott a Boro kedvéért. Az Athletic is aktív volt az utolsó nap, az uruguayi Omar Pouso 500 ezer euróért igazolt Iain Dowie csapatához a Penaroltól.

A német Hamburg is belehúzott, Sorin és Mathijssen után egy támadó is érkezett a HSV-hez, a szerb Daniel Ljuboja a Stuttgarttól került kölcsönbe a kikötővárosiakhoz.

Az Atalanta kölcsönbe megszerezte Leonardo José Talamontit. Egy másik újonc, a Torino Stefano Fiorét kapta meg egy évre a Valenciától, a válogatott középpályás az előző idényben a Fiorentina mezét viselte. Szintén a Bikáknál folytatja a japán Oguro Maszasi, aki korábban a francia Grenoble játékosa volt, és az elefántcsontparti Konan a Leccéből.

A Palermo 8 millió euróért megszerezte a brazil Amaurit a Chievótól és a Siena védőjét, Leandro Rinaudót, de elhagyta a szicíliai gárdát Denis Godeas, aki az Amauri-üzlet részeseként került Veronába, valamint Mariano González, aki az Intert választotta. Az Ascoli a német másodosztályból erősített, az albán Ervin Skela a Kaiserslauterntől érkezett.

A Manchester United két fiatal játékosát is kölcsönadta, Giuseppe Rossi a Newcastle-nál, Chris Eagles a holland NEC Nijmegennél, Babos Gábor csapatánál tölti az idényt. Kevin Kilbane 2 millió fontért került három évre a Wiganhez az Evertontól.

Csatárt szerzett a Blackburn, a kongói Shabani Nonda az AS Romától kölcsönbe került a Rovershez, a Farkasokat elhagyta a ghánai Samuel Kuffour is, aki a Livornónál kötött ki, de az érkezési oldalon is találunk egy hátvédet, a Costa Rica-i Gilberto Martinez személyében, aki a Brescia kék-fehér mezét cseréli a fővárosiak bordó-sárga trikójára.

José Antonio Reyes Madridba igazolása már hosszú ideje téma volt, most megvalósult, a spanyol tulajdonképpen helyet cserélt Julio Baptistával, aki a királyi gárdától ment az Arsenalhoz. A Liverpool egy védővel lett szegényebb, Jan Kromkampnak ugyanis a holland PSV az új munkaadója, szintén Eindhovenben folytatja Patrick Kluivert, aki a Valenciában sérülése miatt mindössze tízszer lépett pályára az elmúlt szezonban.

A Villarreal megtalálta a védelemből kidőlt Gonzalo Rodríguez helyettesét, és három évre leigazolta az argentin Fabricio Fuentest a mexikói Atlastól. Sőt, az Arsenaltól is elvitt egy hátvédet a Sárga Tengeralattjáró becenévre hallgató klub, Pascal Cygan kétmillió fontjába került a spanyoloknak. A Newcastle is egy francia játékost szerzett meg, Antoine Sibierski a Manchester Cityt hagyta ott a Szarkák invitálása miatt, de a City támadósorának létszáma nem csökkent, mert kölcsönbe érkezett DaMarcus Beasley a PSV-től.

A Feyenoord az ősi rivális Ajaxot gyengítette, és megszerezte a 2004-es Eb egyik hősét, a görög Angelosz Hariszteaszt. A piac zárásakor jelentette be a Tottenham, hogy sikerült megállapodnia a Wigannel Pascal Chimbonda átigazolásáról, aki a BBC szerint 6 millió fontért költözhet a White Hart Lane-re. A Wigan is erősített az utolsó percekben, a bolgár Szvetoszlav Todorov a Portsmouth-tól érkezett kölcsönbe.

A Chelsea egy 19 hónapja húzódó ügy végére tett pontot, amikor 5 millió fontért és William Gallasért leigazolta az Arsenal balhátvédjét, Ashley Cole-t. A Kékek a BBC szerint öt éves szerződést kínáltak Cole-nak, aki heti 90 ezer fontot keres majd.

[origo] / (MTI)