Vágólapra másolva!
Pelé, minden idők egyik legjobb és legismertebb labdarúgója részt vett saját szobrának leleplezésén: az ünnepélyes aktust Sao Paulóban, a helyi Juventus-stadionban rendezték meg, ahol a klasszis 1959. augusztus 2-án az FC Santos játékosaként pályafutása talán legszebb gólját szerezte.

A feljegyzések szerint az arénában közel százezren zsúfolódtak össze, hogy láthassák a futball géniuszát. FC Santos akkor 19 éves sztárja a Juventus négy védőjét is átjátszotta, ráadásul úgy, hogy a labda nem esett le a földre, majd a bámulatos cselsorozatot megkoronázva, elegánsan a kapuba fejelt.

"Mintha tegnap lett volna" - emlékezett a 66 esztendős király. Egy kilencvenesztendős Juventus-szurkoló, így emlékezett vissza a Pelé-alakításra: "Amikor elszaladt mellettünk, intett, mintha azt mondaná: ezt nézzétek! Aztán jött a parádé. Mi pedig csak tapsoltunk és tapsoltunk."

Sajnálatos módon a gólról nem készült felvétel, de mégis látható: egy háromdimenziós animációkra specializálódott cég rekonstruálta a felejthetetlen 12 másodpercet.

Pelé pályafutása - videojavascript:open_doc('http://origo.hu/vbplayer/index.html?video=http://ondemand.video.t-online.hu/origo/sport/foci/living_legends/pele1.wmv&tipus=sport&adatok=Pel%C3%A9',560,510)Pelé élete a futball után - videojavascript:open_doc('http://origo.hu/vbplayer/index.html?video=http://ondemand.video.t-online.hu/origo/sport/foci/living_legends/pele2.wmv&tipus=sport&adatok=Pel%C3%A9',560,510)