Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon az elmúlt években mindig rendkívül ügyesen tevékenykedett a játékospiacon, és ez alól az idei nyár sem volt kivétel. A klub azonban a hírek szerint még nem fejezte be az erősítést, és még egy támadót mindenképpen szeretne igazolni - a kérdés csak az, hogy kiről lehet szó.

A lyoni egyesület hazájában már öt éve egyeduralkodónak számít, köszönhetően részben annak, hogy a klub elnöke, Jean-Michel Aulas kiváló üzleti érzékkel hajtja végre a transzfereket. Az OL játékospolitikája részben hasonlít a Bayern Münchenére, amennyiben a Lyon igyekszik lefölözni a hazai piacot, hiszen ezzel két legyet üt egy csapásra (az erősítés mellett közvetlen riválisait gyengíti), illetve jó pénzért adja el a külföldi sztárcsapatoknak egyes játékosait.

Ennek megfelelően a klub gyakran az utolsó pillanatig kivár az átigazolási időszakban. Tavalyelőtt például összesen 19 millió euróért adták el Edmílsont és Pegguy Luyindulát, hogy a transzferperiódus utolsó napján szerezzék meg Sylvain Wiltord-t az Arsenal FC-től, illetve Crist a Cruzeirótól - akik valódi erősítésnek bizonyultak. Tavaly is hasonló volt a helyzet, akkor végül a Chelsea FC-ből 38 millió eurót sikerült kisajtolni Michael Essienért, és ebből a pénzből tudta megvenni a klub a brazil csatárt, Fredet.

Idén eleinte úgy tűnt, hogy ezúttal kissé változtat átigazolási politikáján az egyesület, hiszen már idejekorán eldőlt, hogy érkezik Sébastien Squillaci az AS Monacóból, Kim Källström a Stade Rennes-ből és Jérémy Toulalan az FC Nantes-ból, miközben a sokak által biztosra vett transzfer, azaz Mahamadou Diarra eladása nem valósult meg. Végül azonban a mali középpályás a várakozásnak megfelelően jó pénzért elkelt, a Real Madrid 26 millió eurót fizetett érte, amelyből hatot rögtön el is költöttek az utánpótlásra, Alou Diarrára, de még így is mintegy 20 millió eurós nyeresége maradt az egyesületnek.

A jelek szerint pedig ebből az összegből még futja egy újabb focistára, legalábbis a klub sportigazgatója, Bernard Lacombe így nyilatkozott. A szakember szerint, akinek vezérletével a gárda még 2001-ben az első bajnoki címét szerezte, augusztus 31-ig még egy támadó érkezik a csapathoz, akiről azonban csak annyit árult el, hogy nem francia. Természetesen azonnal megindult a találgatás arról, hogy ki lehet a kiszemelt: a nyár elején a francia lapok sokat cikkeztek arról, hogy a Lyon mindenképpen szeretne egy középcsatárt szerződtetni, de akkoriban elsősorban a Juventus FC gall labdarúgója, David Trézéguet nevét emlegették - márpedig Lacombe szavai szerint nem ő a megoldás. Hasonló okokból esik ki a rostán a Liverpool FC francia támadója, Florent Sinama-Pongolle is, akit pedig a lyoniak mestere, Gérard Houllier szívesen látna csapatában.

Más név pedig egyelőre nem merült fel, így maximum találgatni lehet, és véleményünk szerint két dél-amerikai játékos lehet benne a pakliban: egy argentin és egy brazil, jelesül Carlos Tévez és Ronaldo. Utóbbi futballista a jelek szerint nem lesz az AC Milan játékosa, de nyilatkozatai alapján mindenképpen el akar menni a Real Madridtól, és a lyoni elnök, Aulas számára egy ilyen transzfer a hatalmas médiafelhajtás miatt remekül jönne, ráadásul a Diarra-ügy kapcsán az OL a napokban sokat tárgyalt a madridiakkal - kérdés, hajlandó-e lenne kifizetni a Lyon a Real által kért összeget, és az is biztos, hogy a francia klub imázsába nem férne bele a sokat kritizált, és nem feltétlenül csapatembernek tartott, ám kétségtelenül még mindig nagyon gólerős Ronaldo.

A másik, szerintünk lehetséges kiszemelt, Carlos Tévez abból a szempontból megfelelőnek tűnik, hogy a fiatalabb korosztályba tartozik, és így később akár jó pénzért még tovább adható, ráadásul a Lyon sokszor erősített már a brazil piacról. Ugyanakkor az OL-nek argentin focistája még nem volt, és a gárdánálszereplő jelentős brazil kolónia nem biztos, hogy szívesen venné Tévez megszerzését.