Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztheti az olasz szövetség (FIGC) tagságát, amennyiben a bundabotrányban elmarasztalt, a másodosztályba visszasorolt Juventus továbbra is kitart amellett, hogy polgári bírósághoz fordul.

"Szerdáig adtunk haladékot a FIGC-nek, hogy meggyőzze a torinói klub képviselőit, illetve megakadályozza, hogy az ügynek polgári bíróságon legyen folytatása" - közölte Andreas Herren, a FIFA szóvivője, jelezve, hogy ez a lépés ellentétben áll a szervezet alapszabályával.

Az olasz szövetség rövid közleményben reagált a FIFA felszólítására: "A Juventus még semmilyen tiltakozást nem nyújtott be egyetlen polgári bírósághoz sem. Amíg ez nem történik meg, addig érdemben a FIGC sem tehet semmit" - olvasható az olasz állásfoglalásban.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke kedden levélben hívta fel a figyelmét Guido Rossinak, a FIGC élére kinevezett kormánybiztosnak, illetve Gianni Petruccinak, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökének arra, hogy sportbíróság által hozott ítéleteket nem lehet polgári peres ügyek tárgyává tenni.

A FIFA-elnök utalt arra, hogy az alapszabály 61-3-as cikkelye kimondja: a tagszervezeteknek a saját statútumokba is bele kell foglalniuk, hogy klubjaik, illetve versenyzőik a szövetség, a konföderációk vagy a FIFA jogi testületeihez fordulnak vitás esetekben.

Mindebből - a nemzetközi szövetség álláspontja szerint - az következik, hogy amint nemzeti szinten kimerültek a fellebbezési lehetőségek a sportbíróságoknál, csakis a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) lehet fordulni jogorvoslatért.

A Juventus a másodfokú olasz sportdöntőbírósági ítélet - majd annak olimpiai bizottsági megerősítése - alapján a Serie B-ben kezdi a következő idényt, 17 pontos hátrányból. A szintén elmarasztalt Lazio és a Fiorentina maradhat az első osztályban, mínusz 11 illetve 19 pontról indulva, míg az AC Milan 8 pont levonással kezd az élvonalban. Az ugyancsak érintett Reggina ügye még folyamatban van.