Vágólapra másolva!

Pontot vesztett a 'Pool és az Arsenal az angol nyitányon

Az idén is a Premier League-győzelemről álmodozó Liverpool zsinórban harmadszor kezdte döntetlennel kezdte a bajnokságot, miután a 2006-2007-es szezon nyitómérkőzésén idegenben 1-1-es döntetlent ért el az élvonalba tizenkét év után visszatért Sheffield United vendégeként. A Bajnokok Ligája-döntős Arsenal  hazai pályán nem tudott nyerni, az Ágyúsok egy 85. percben szerzett góllal mentettek pontot az Aston Villa ellen.

Tizenkét év. Ennyi időt kellett várniuk a Sheffield United drukkereinek, hogy újból élvonalbeli összecsapás szemtanúi lehessenek a Bramall Lane-en. 2006-ban aztán eljött a nagy pillanat, ráadásul az idény nyitómeccsén, a 2005-ös Bajnokok Ligája-győztese, az idei bajnoki szezon egyik nagy esélyese, a Liverpool ellen.

A hat évvel ezelőtt még a harmadik vonalban sínylődő Pengék idei igazolásaik alapján nem tartoznak azon kiscsapatok közé, amelyek az élgárdák megunt, levetett sztárjaival próbálják elérni céljaikat, ennek megfelelően legismertebb játékosuknak talán az a David Unsworth nevezhető, aki hosszú éveken keresztül volt az Everton védelmének oszlopa (1995-ben FA-kupát nyert szülővárosa csapatával), most már azonban pályafutása vége felé közeledik.

A vendégcsapat összeállításában némi meglepetést keltett, hogy az utóbbi időben (is) remek formát mutató Peter Crouch a kispadon kapott helyet, így a Premier League-ben négyszázadszor kezdő liverpooli ikon, Robbie Fowler a nyáron igazolt walesi méregzsák, Craig Bellamy társaságában rohamozhatta a United kapuját.

A hazaiak dolgát nehezítette, hogy öntörvényű mesterük, Neil Warnock még a másodosztályból hozott eltiltásának köszönhetően csak a lelátóról figyelhette, ahogyan csapata megkezdte hadjáratát első osztályú tagságának meghosszabbításáért.

A fogadóirodák hatszoros pénzzel kecsegtették a sheffieldi győzelemre fogadókat, és a találkozó első félideje egyértelműen a bukikat igazolta. Nyomasztó mezőnyfölényben játszott a Liverpool, Rafa Benítez együttese több alkalommal is megszerezhette volna a vezetést: előbb Bellamy tüzelt éles szögből keresztbe a kapu előtt, majd Fowlertől pattant el a labda "ezerszázalékos" ziccerben, végül Fabio Aurelio remek szabadrúgását tolta ki Kenny a léc alól.

A kimaradt helyzeteket követően elkezdett "rájárni a rúd" a vendégekre. Előbb Riisét kellett lecserélnie Beníteznek sérülés miatt, majd a lábát húzó Carraghert is kénytelen volt lehívni a pályáról a Mersey-partiak spanyol mestere.

A kényszerű cserék kicsit megfogták a vendégcsapatot, az igazi sokk azonban a második félidő első percében érte a Vörösöket: Unsworth balról ívelt középre egy szabadrúgást, Hulse pedig kibújt az elmélázó Fabio Aurelio mellett, és védhetetlenül fejelt Reina kapujának bal oldalába.

A gólt követően még nagyobb sebességre kapcsolt a 'Pool, és egy szögletet követ fejesből Hyypia meg is döngette a jobb kapufát. Minden korábbinál jobban beszorult a Sheffield, és nem is bírták sokáig a nyomást a hazaiak, más kérdés, hogy az egyenlítő gól egy meglehetősen véleményes tizenegyesből született: a Gerrard felrúgásáért(?) megítélt büntetőt Fowler értékesítette.

Az egyenlítő gól után leült a mérkőzés, mintha mindkét csapat elégedett lett volna az egy ponttal (ez a Sheffieldről elképzelhető, a Liverpoolról már kevésbé). A Mersey-partiak immáron az egymást követő harmadik szezonnyitójukon játszottak döntetlent, és hiába vagyunk még a bajnoki év legelején, az újonc ellen elhullajtott két pont sokba kerülhet még a Liverpoolnak.

Premier League, 1. forduló:
Sheffield United - Liverpool 1-1 (0-0)
gól:
Hulse (46.), illetve Fowler (70., tizenegyesből)

Arsenal - Aston Villa 1-1 (0-0)
gól:
Gilberto Silva (85.), illetve Mellberg (53.)

Everton - Watford 2-1 (1-0)
gól:
Johnson (15.), Arteta (82., 11-esből), illetve Fancis (90.)

Newcastle United - Wigan Athletic 2-1 (1-0)
gól:
Parker (38.), Ameobi (64.), illetve McCulloch (59.)

Portsmouth - Blackburn Rovers 3-0 (1-0)
gól:
Todorov (26.), Kanu (62., 84.)
kiállítva: Neill (65., Blackburn Rovers), Todd (90., Blackburn Rovers)

Reading - Middlesbrough 3-2 (2-2)
gól:
Kitson (43.), Sidwell (44.), Lita (55.), illetve Downing (11.), Yakubu (21.)

West Ham United - Charlton Athletic 3-1 (0-1)
gól:
Zamora (52., 66.), C. Cole (90.), illetve Bent (15., 11-esből)
kiállítva: Traore (26., Charlton)

Bolton Wanderers - Tottenham Hotspur 2-0 (2-0)
gól:
Davies (9.), Campo (13.)