Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan valamennyi topligában elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy klubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Palermo került sorra.

Ha meghirdetnék a versenyt a topligás klubok között, hogy vajon melyik a legaktívabb a nyári átigazolási piacon, a Palermo bizonyára rendkívül előkelő helyen állna jelenleg, a Serie A mezőnyét tekintve azonban mindenképpen, mind a távozott és az érkezett játékosok számát, mind azok játéktudását illetően. A gárda az előző bajnokságban a zöld gyepen a nem is annyira előkelő nyolcadik helyet szerezte meg (tavaly újoncként a hatodik pozícióban végzett a rózsaszín-fekete alakulat), azonban a kizárás és a pontlevonások miatt mégiscsak jogot szerzett az UEFA-kupában való szereplésre.

Még felsorolni is nehéz, hány futballista hagyta el a várost a nyár folyamán, köztük számos alapember. A teljesség igénye nélkül: Francesco Guidolin mester a következő szezonban már nem számíthat Fabio Grosso, Christian Terlizzi és Pietro Accardi szolgálataira (ők mind a védelemből távoztak); a középpályássorban elsősorban Simone Barone, Andrea Gasbarroni, Massimo Mutarelli és az argentin Mário Alberto Santana pótlása volt a fő feladat; a csatársort tekintve pedig a legnagyobb érvágás a nigériai Stephen Makinwa eladása volt. A felsorolást teljessé téve, Federico Agliardin kívül az összes, a gárda mezében pályára lépett kapus, Cristiano Lupatelli, Matteo Guardalben és Mariano Andujar is búcsút intett a Renzo Barbera-stadionnak.

Az érkezők névsora azonban azt bizonyítja, Palermóban nem pusztán kiárusítást tartottak a nyáron, Guidolin vezetőedző lehetőség szerint igyekezett megfelelően pótolni a távozókat. A kapuskérdést a veterán Alberto Fontana leigazolásával igyekszik megoldani, az örökifjú portás előtt a védelemben Cesare Bovo, Marco Pisano, Mattia Cassani és Pablo Hernán Dellafiore kaphat helyet. A támadórészlegbe (még) nem érkezett új ember - igaz, David di Michele, Andrea Caracciolo és a tapasztalt Denis Godeas mellett szükség esetén Franco Brienza is bevethető ebben a csapatrészben. A legjobban kétségkívül a középpályát erősítette meg a klub, itt négy olyan futballista szerepel az érkezési oldalon, akinek képességei alapján a kezdő tizenegyben is helyet kell(ene) szorítani. Igaz ez a kitétel a Parma FC-től szerződtetett duóra, az ausztrál válogatott Mark Brescianóra és a brazil Fábio Simplícióra, az olasz válogatottban is megfordult Aimo Dianára, valamint a támadó középpályás Roberto Guanára.

Rátérve az együttes felkészülésére, Guidolin már július közepére összetartást hirdetett, a jelentősen átalakult keret az ausztriai Bad Kleinkirchheimben kezdte meg a ráhangolódást az új idényre. Az első erőpróbát az osztrák másodosztályú FC Kärnten ellen még sikerrel teljesítették Eugenio Coriniék (2-1), a felkészülésben előrébb tartott Hannover 96 ellen azonban igencsak szenvedett a csapat (1-4). Az SSC Napoli (4-2), az US Lecce (3-0) és az RCD Espanyol (0-0) ellen már az eredményekkel sem volt különösebb probléma, az egyesületnél így inkább izgalommal, mintsem félelemmel tekinthetnek az új, ismét kettős terheléssel "tarkított" idény elé.