Vágólapra másolva!
A német közvélemény a nyári világbajnokságon ismét beleszeretett a labdarúgásba: a bronzérmes Nationalelfet több mint egymillió lelkes szurkoló köszöntötte Berlinben, és a vébé alatti eufória valószínűleg a Bundesliga pénteken rajtoló új szezonjára is megmarad. Főleg, hogy a német szakértők szerint ezúttal végre izgalmasan alakulhat a bajnoki címért folyó küzdelem: még a Bayern Münchennél is elismerik, hogy a legutóbbi két esztendő aranyérmese számára most sokkal nehezebb lesz a címvédés.

A Bayern az előző szezonban az aranyérmet már ősszel megalapozta, fél szezon alatt 44 pontot szerzett, ami új rekordot jelentett a Bundesligában. Idén azonban aligha várható ilyen villámrajt Felix Magath együttesétől, mivel a keret világbajnoki résztvevői csak sokkal később kapcsolódhattak be a közös munkába - márpedig összesen tíz ilyen futballista akad a klubnál, többnyire kulcsemberek. Ráadásul a csapat is átalakult a nyáron, elsősorban Michael Ballack távozása miatt, hiszen a középpályás egyértelműen vezéregyéniség volt. Ezzel együtt Magath úgy véli, hogy Ballack kiesése abból a szempontból még használhat is a csapatnak, hogy a Bayern játéka sokkal kiismerhetetlenebb lesz, nem ugyanazon a játékoson keresztül folyik majd minden támadás. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy Ballackot ki fogja pótolni, nem is annyira játékban, mint vezéregyéniségként. A jelek szerint a taktika nem változik, vagyis a müncheniek továbbra is 4-4-2-ben futballoznak majd, a középpályán az elhíresült rombusszal, amelynek csúcsán eddig Ballack volt - most pedig erre a pozícióra Roque Santa Cruz, Sebastian Deisler, Ali Karimi és Julio dos Santos is esélyes.

A Bayern első számú riválisánál, a Werder Bremennél a támadórészlegből a nyáron távozott az első számú játékmester, a francia Johan Micoud, akinek a helyére leigazolták ugyan a brazil Diegót, de az FC Portótól megvásárolt középpályás az előkészületi mérkőzéseken nem villogott, a ligakupa elődöntőjében is azután pörgött fel az együttes, hogy őt lecserélték. Schaaf azonban elmondása szerint bízik a brazilban, és tisztában van vele, hogy több időre van szüksége a beilleszkedésre. A brémaiak kerete egyébként Micoud távozását leszámítva egyértelműen erősödött Pierre Womé, Clemens Fritz, Hugo Almeida és Per Mertesacker érkezésével, illetve Mohamed Zidan visszatérésével majd minden posztra két hasonló képességű labdarúgója van a klubnak, ez pedig a siker egyik fontos összetevője lehet.

A Werdernek mindenesetre már nem kell bizonyítania, hogy az élcsapatok közé tartozik, ellentétben a Hamburger SV-vel, amely az előző szezonban megszerzett bronzérem megvédését tűzte ki célul maga elé. Ebből a szempontból nem a legjobb előjel, hogy a klub eladta csapatkapitányát, a belga középhátvédet, Van Buytent, viszont a helyére Vincent Kompanyt szerződtették a hamburgiak, akivel lehet, hogy még jobban is jártak. Sokak szerint Kompany már most jobb védő, mint Van Buyten, az mindenesetre biztos, hogy nyolc évvel fiatalabb, és a megszerzése kisebbfajta bravúr volt, hiszen több más európai élcsapat is vitte volna. A csatársort ugyanakkor nem sikerült így megerősíteni, a sok nagy név (Milan Baros, Patrick Kluivert, Roy Makaay) közül senki sem érkezett, és a két új támadó, José Paolo Guerrero, illetve Boubacar Sanogo nem ugyanaz a kategória - persze a pályán bizonyíthatják ennek az ellenkezőjét.

A Bundesliga magyarjai

Dárdai Pál

Niko Kovac Salzburba szerződésével ismét megnyílt az út a magyar középpályás előtt, s az 1997 óta Berlinben szereplő labdarúgó élt is a lehetőséggel. A felkészülési meccseken a Hertha egyik legjobbja, minden bizonnyal továbbgyarapítja 192 Bundesliga-fellépésének számát.

Szabics Imre

A Köln válogatott csatára a tavalyi sikertelen esztendő után a Bódog Tamástól megváló Mainzhoz szerződött. Átigazolási díja a Kicker szerint 200 ezer euró volt.

Huszti Szabolcs

A Metz magyar válogatott középpályása 2009-ig szóló szerződést írt alá a Hannover együttesével, a Kicker szerint a kontraktus 300 ezer eurójába került a német csapatnak. A 23 éves, ballábas labdarúgó a 11-es mezt kapta. Peter Neururer vezetőedző támadó középpályásként, esetleg visszavont csatárként számol vele.

Szélesi Zoltán

Újpestről 2004-ben igazolt az akkor még másodosztályú Cottbus csapatához a háromszoros válogatott védő, aki 42 másodosztályú meccsén három gólt szerzett. Az egykori keletnémet együttes színeiben idén mutatkozhat be a legjobbak között.




Forrás: EPA

A német sportújságírók elsöprő fölénnyel a brémai Miroslav Klosét, az előző szezon és a világbajnokság gólkirályát választották az év legjobb labdarúgójának




Kahn ötszázadszor

Oliver Kahn, a Bayern München kapusa pályafutásának 500. bajnoki mérkőzését játssza a Borussia Dortmund elleni pénteki idénynyitón. A 37 éves kapus a vb után bejelentette, nem kíván tovább védeni a nemzeti együttesben. "Ezzel a döntéssel megkönnyeb-bültem, hatalmas terhet sikerült levenni a vállamról" - mondta. "Az a tudat, hogy a válogatott meccsei alatt van időm pihenni és regenerálódni, megsokszorozta az energiáimat, sokkal jobban élvezem az edzéseket a Bayernnél, a csapattársaim szerint nem is vagyok annyira idegbeteg, mint korábban voltam." Kahn szerint a bajnokság megnyerése a minimális célkitűzés a Bayern München számára, bár az utolsó fordulóig kiélezett küzdelemre számít.

Mindenképpen javítani szeretne korábbi pozícióján a Borussia Dortmund és a VfB Stuttgart is, ám ez elsősorban a sváboknak lesz nehéz feladat, a gárda ugyanis a nyáron alaposan kicserélődött. Andreas Hinkel, Christian Tiffert és Jesper Grönkjaer eladásából 7,5 millió euró folyt be a kasszába, amit mind el is költöttek új szerzeményekre, sőt 2,5 milliót még rá is tettek. Váratlan húzás volt a két mexikói, Ricardo Osorio és Pavel Pardo megvétele (utóbbinak minden bizonnyal a visszavonult Zvonimir Soldót kell majd pótolnia a védekező középpályás szerepkörében), de jött még a középpályára a brazil Antonio da Silva, a svéd Alexander Farnerud és a német utánpótlás-válogatott Roberto Hilbert, vagyis ez a csapatrész teljesen kicserélődött. A dortmundiaknál a két cseh, Tomás Rosicky és Jan Koller távozása volt a legérzékenyebb veszteség, a BVB-nél elsősorban a csatársor összeállítása a nagy kérdés, hiszen erre a posztra két új ember is érkezett: a paraguayi Nelson Haedo-Valdez és a svájci Alexander Frei. Mivel mindketten középcsatárok, elképzelhető, hogy a dortmundiak a korábbi években megszokott 4-3-3-ról átállnak a 4-4-2-re, aminek a nagy vesztese a lengyel Euzebiusz Smolarek lehet. A középpályán Rosicky pozíciójára a dél-afrikai Steven Pienaart vették meg.

A nemzetközi kupaszereplés lehet még a célja a Hertha BSC-nek is, amely azonban jelentős anyagi nehézségekkel küzd, a német lapok szerint közel 50 millió eurós tartozása van, és sokáig nem is igazolt senkit - miközben távozott Robert Kovac, Alexander Madlung, Torben Marx és végül a kulcsfigura Marcelinho Paraíba is. A horvát Srdjan Lakicot végül azért megvették, majd kölcsönvették az Olympioque Marseille argentin csatárát, Christian Giménezt is, de a keretet inkább saját nevelésű ifjoncokkal töltötték fel, ami azért nagyon rizikósnak tűnik.

Titkon az UEFA-kupában bíznak a Borussia Mönchengladbach szurkolói is, igaz, már évek óta ezt teszik, komolyabb eredmény nélkül. Az optimizmusra most az egykori legendás csatár, majd sikeredző, Jupp Heynckes visszatérése ad okot, aki a klub konkrét célkitűzéseiről nem beszélt, de aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a 'Gladbach javítani akar az előző idényben elért tizedik helyezésen - amitől már nincsen messze az első hat sem. Hasonlóan állnak hozzá a pontvadászathoz a Hannover '96-nál, de még a VfL Wolfsburgnál is, ahol az egy számjegyű helyezés a cél, és az 1. FC Nürnberg is minimum az első 12-ben akar zárni.

A többi együttes viszont egyértelműen a bennmaradásért hajt, ami elsősorban az újoncok szempontjából érthető: leginkább az Energie Cottbustól, illetve az Alemannia Aachentől lenne hatalmas bravúr, ha sikerülne megkapaszkodnia, de az FSV Mainznál is komoly ünneplés lesz, ha legalább még egy évig meghosszabbítják élvonalbeli tagságukat.

További részletek a legjobbak felkészüléséről: