Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy alabdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap, mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ezúttal az FC Barcelona kerül sorra.

A katalán gárda számára az előző szezon meghozta a teljes diadalt: Frank Rijkaard együttese nagy fölénnyel megvédte bajnoki címét Spanyolországban, és már aranyérmesként léphetett pályára a Bajnokok Ligája döntőjében az Arsenal FC ellen - amelyet, ha nehezen is, de szintén megnyert a csapat. A klub történetében ez volt a második alkalom, hogy sikerült elhódítani a legrangosabb európai klubkupát, és ezzel Rijkaard mester csapata a Cruyff-féle Dream Team mellé került az egyesület históriájában.

Mindez alapján a játékoskereten túl sok változásra nem volt szükség, de ha lehet, akkor a csapat még erősebb lett a nyáron. A távozók kilétété tulajdonképpen már a tavasszal tudni lehetett: a svéd csatár, Henrik Larsson idejekorán bejelentette, hogy az idény végeztével hazatér a Helsingborgs IF-be, és nem sokkal később a saját nevelésű Gabri is távozott - mégpedig az Ajax Amsterdamba.

Választása nem volt véletlen, hiszen az amszterdamiak új mestere nem lett más, mint a Barcelona addig pályaedzője, Henk ten Cate - akinek utódja Rijkaard mester mellett egy másik egykori holland klasszis, Johann Neeskens lett. A harmadik távozó az argentin támadó, Maxi López volt, akit az RCD Mallorcának adtak kölcsön.

A klubot elhagyók közül tulajdonképpen csak Larssont kellett pótolnia, hiszen a többiek még kiegészítő embernek sem nagyon voltak nevezhetőek, és a svéd csatár helyére gyorsan sikerült igazolni valakit. A klub 12 millió euróért megvette a Chelsea FC izlandi támadóját, Eidur Gudjohnsent, aki sokban hasonlít Larssonra, leginkább abban, hogy a svédhez hasonlóan zokszó nélkül tűri, ha csak a kispadon számítanak rá.

Az ő szerződtetésével azonban korántsem ért véget az átigazolási időszak a Barcelona számára, hiszen a katalánok sem maradtak ki a Juventus FC "szétszedéséből". A torinóiaktól két világbajnok tette át a székhelyét Barcelonába: a francia középhátvéd, Lilian Thuram még 1998-ban nyert aranyérmet, idén pedig döntőt játszott a vébén, az univerzális Gianluca Zambrotta pedig a nyáron nyert világbajnoki címet. Ketten együtt összesen csak 19 millió euróba kerültek, vagyis "diszkont áron" érkeztek Barcelonába. Ráadásul visszaérkezett a klubhoz az előző szezonban a Sevilla FC-nek kölcsönadott argentin Javier Saviola, akinek egyelőre nem sikerült új csapatot találni, így ő is a gárdával edzhet.

Rijkaard mesternek így egy olyan keret áll a rendelkezésére, amelyből majdhogynem két, egyaránt rendkívül erős kezdő tizenegyet állíthatna össze. Az eddigi edzőmeccseken ennek megfelelően alig akadt olyan játékos, aki egy félidőnél többet játszott volna. A dán Aalborg BK 3-0-s legyőzését követően a Barcelona észak-amerikai túrára indult, amelyen 3-0-ra megverte a mexikói UANL-t, majd 1-1-es döntetlenre végzett a Guadalajarával. Érdekesség, hogy Gudjohnsen mindhárom összecsapáson betalált, és a mindössze 18 esztendős, mexikói Giovanni dos Santos is sok lehetőséget kapott - őt leginkább Ronaldinhóhoz szokták hasonlítani, és nem csak hasonló frizurája miatt.

A folytatásban a Barca játszik még a mexikói Club Américával, majd a New York Red Bullsszal, majd jönnek a komolyabb mérkőzésen: a spanyol szuperkupa döntőjének két összecsapása a városi rivális RCD Espanyollal, a hagyományos Joan Gamper kupa, amelyre ezúttal a Bayern Münchent hívták meg, végül az európai Szuperkupa fináléjában a Sevilla FC elleni találkozó.

(FOCIVILÁG)