Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Lazio kerül sorra.

A római egyesület az előző szezonban a pályán kiharcolta az UEFA-kupa-részvételt, hiszen a megszerzett pontok alapján hatodik lett - azonban a bundabotrány következtében annak is örülhetett, hogy bennmaradt a legjobbak között. Az első döntésnél a Laziót még a Serie B-be száműzték, ám végül ehelyett "csak" harminc pontot vontak le a gárdától, ami azt jelentette, hogy a hivatalos végeredménynél a klub 16. lett - ha a pontlevonás néggyel több, akkor a fővárosiak a 18. helyen végeznek, és kiesnek a Serie A-ból. Így tehát maradtak az élvonalban, viszont az új idényt 11 pontos mínusszal kezdik majd, ami alapján már a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásához is nagy bravúrra lenne szükség.

A nyári igazolások alapján azonban úgy tűnik, hogy a fővárosiak azért megpróbálják a dolgot, mert bár több kulcsember is távozott, erősítésekben sem volt hiány. A drukkerek elsősorban az első számú közönségkedvencnek számító Paolo di Canio eligazolását fájlalják, a karizmatikus, ámde lassan kiöregedő csatár tulajdonképpen visszavonult a profi futballtól, hiszen az amatőr Cisco Roma játékosa lett. A francia védekező középpályást, Ousmane Dabót az FC Internazionale csábította el, egy másik középpályás, Fabio Liverani pedig a Fiorentinában kötött ki - mindketten ingyen mentek el. Az előző szezonban kölcsönben szerepelt labdarúgók közül a középpályás Massimo Bonnannit és a kapus Samir Handanovicot sem tartották meg. Erősen kérdőjeles még a jobbhátvéd Massimo Oddo sorsa, akit az AC Milan szeretne megszerezni.

Az Udinese középhátvédjére, Emilson Cribarira viszont igényt tartottak, és végleg meg is szerezték az udineiektől - ami 3,5 millió eurójába került az egyesületnek. Ugyanennyit fizettek egy másik Udinese-focistáért, a bal oldali középpályás Stefano Mauriért, és a Palermo nigériai csatára, Stephen Makinwa is csak kétszázezerrel volt olcsóbb. A legdrágább új szerzemény azonban a Lecce argentin középpályása, Cristián Ledesma volt, akinek a vételára elérte az 5,3 millió eurót. Ingyen jött viszont a Palermo védekező középpályása, Massimo Mutarelli, valamint az Empoli FC balszélsője, Ricardo Bonetto.

A csapat eddig túl sok edzőmérkőzést nem játszott: még július közepén 4-1-re legyőzte az iráni Perszepolisz Teheránt, majd a hónap végén Tommaso Rocchi duplájával 2-0-ra megverte az angol Ipswich Townt, a múlt héten pedig hatot rúgott a negyedosztályú Nuoresének - itt a macedón Goran Pandev mesternégyest vállalt. A gárda egyébként Norciában edzőtáborozik, és a további programról annyit tudni, hogy pénteken egy úgynevezett triangolarén vesz részt, egy háromcsapatos minitornán, amelyen még az arab Al-Sabab és az Abate vesz részt. Augusztus 19-én pedig már az olasz kupában kell játszania az együttesnek, mégpedig a Rende nevű kiscsapat ellen.