Vágólapra másolva!
 

Angliában például David Beckham az, akinek rovására a leggyakrabban élcelődnek, míg Olaszországban az AS Roma játékmestere, Francesco Totti a viccelődés első számú céltáblája. A squadra azzurra erősségének nyilatkozatok során elkövetett bakijai közszájon forognak Olaszországban (egy alkalommal például, amikor egy riporter azt mondta neki: Carpe diem!, Totti azt válaszolta: "Elnézést, de nem beszélek angolul"),

A fantasista azonban ezen egyáltalán nem sértődött meg, sőt, igyekezett a maga javára fordítani a dolgot. Néhány éve ugyanis kiadta saját gyűjtésű vicceit, a könyv, amelynek címe: Az összes Totti-vicc, hatalmas siker lett Olaszországban. Hetek alatt 430 ezer példányt adtak el belőle, és már több mint tíz kiadást élt meg. A focistának mindössze két kikötése volt a gyűjteménnyel kapcsolatban: egyrészt, hogy a benne szereplő viccek nem lehetnek sértőek a családja számára, másrészt pedig, hogy a bevételt jótékony célra fordítsák. Az eladásokból befolyó összeget az UNICEF egyik projektje kapja meg, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság gyermekein próbál segíteni.

Az egyik római könyvesbolt vezetője, bizonyos Giancarlo Palese elmondása szerint maga is meglepődött a könyv hatalmas sikerén. "A média, a televízió állandóan erről a könyvről beszél, és az embereket érdeklik a futballisták mindennapjai. Kétségtelen tény, hogy Totti követ el hibákat, de nagyon fontos, hogy tud nevetni önmagán" - nyilatkozta a boltos.

És hogy milyen viccekről is van szó? Nos, álljon itt néhány szemelvény példaként.
"Tragikus hír az egyik újságban: leégett Totti könyvtára, amely két könyvet tartalmazott. A focista vigasztalhatatlan: A másodikat még nem színeztem ki teljesen!"

"Mi volt Totti életének három legnehezebb éve? Az általános iskola első osztálya."

"A nyári szünetből visszatérve egyik csapattársa megkérdezi Tottit: Te merre nyaraltál? A válasz: Vízisíelni voltam. És jól érezted magad? Nem nagyon, egyetlen lejtős tavat sem sikerült találnom."