Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban szereplő egyesületek is megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Mostantól egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a CA Osasuna került sorra.

A pamplonai egyesület sohasem tartozott az élcsapatok körébe Spanyolországban, de a nyolcvanas évek közepén, illetve a kilencvenes évek elején kétszer is megfordult az UEFA-kupában. Ez alapján nem túlzás kijelenteni, hogy az egyesület jelenleg aranykorát éli, hiszen tavaly kupadöntőt játszhatott, most pedig egészen a negyedik helyig nyomult előre a tabellán, ami azt jelenti, hogy indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A siker egyik legfőbb letéteményese, a mexikói tréner, Javier Aguirre azonban távozott a csapat éléről, és elfogadta az Atlético Madrid ajánlatát, így elsőként az új szakvezető megtalálatása volt a feladat, de a vezetőség nem sokáig keresett: Aguirre asszisztensét, José Ángel Zigandát nevezte ki a kispadra.

Ziganda valóságos élő legendának számít az Osasunánál, hiszen éveken keresztül futballozott a klubban, majd visszavonulását követően rögtön munkát kapott a pamplonaiaknál. Ziganda pályaedzője egy másik volt futballista, Jon Andoni Goikoetxea lett. Ami a játékoskeretet illeti, többnyire csak kiegészítő emberek távoztak a csapattól. A klub nem tartott igényt a lejáró szerződésű focisták közül a csatár Gorka Britre és a védő Rafael Claveróra (utóbbi azért 22 bajnokin játszott az előző idényben), és nem igazolta le a kölcsönben szerepelt uruguayi Marcelo Sosát és Juan Manuel Oritz sem.

A szintén keveset szerepelt Fran Morenót a Numanciának adták el, és az egyetlen érzékenyebb veszteség a marokkói Moha volt, akit az RCD Espanyol csábított el. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a gárda inkább erősödött, hiszen az új szerzemények egytől egyig ismert nevek. Az iráni védekező középpályás, Javad Nekounam a világbajnokságon tűnt fel az európai futballközvélemény számára, és bár több angol és német kérője is volt, végől az Osasunát választotta.

A pamplonaiak ezen kívül megszerezték még a Villarreal CF középpályását, Héctor Fontot, illetve kölcsönvették a Real Madrid fiatal csatárát, Soldadót - mindkét játékosnak van tapasztalata a Bajnokok Ligájából, ami valószínűleg fontos szemnpont volt. A további kiszemeltek között ott van még a Real Betis védője, Juanlu, illetve a Valencia CF uruguayi balszélsője, Mário Regueiro is - ugyanakkor az Osasuna talán legjobb játékosát, a saját nevelésű középpályást, Raúl Garcíát a Real Madrid csábítja gőzerővel. De tőle minden bizonnyal csak csillagászati összegért válnának meg.

A gárda a felkészülési időszakban eddig mindenesetre nem remekelt, hiszen négy edzőmeccsen mindössze egyetlen gólt ért el. A skót Heartstól 2-0-ra kapott ki az együttes, majd gól nélküli döntetlent ért el a szintén skót Dunfermline Athletic ellen, és a francia Stade Rennes-nel is 0-0-ra végzett. Az egyetlen diadal a Toulouse FC ellen jött össze, a gallokat az argentin támadó, Bernardo Romeo találatával verték 1-0-ra. A BL-selejtezőig még a CD Numanciával és a Real Zaragozával játszik az együttes, amely alaposan belehúzott a Bajnokok Ligájában, hiszen a csoportkörbe jutásért a német Hamburger SV lesz az ellenfele.