Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó-világbajnokság rajtja természetesen élénken foglalkoztatja Gera Zoltán is. Gerzsonról köztdott, hogy szabadidejében is érdeklődik a futball történései iránt, így nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban sokan kikérték a játékos véleményét a közelgő rendezvényről. Gera elmondta, tippelgetni nem különösebben szeret, és nem is igazán szokott, de természetesen neki is vannak megérzései a közelgő világbajnokság kapcsán.

"Nagyon nehéz előre megmondani, hogy kinek a sikerével zárul majd a világbajnokság. Most azonban úgy érzem, hogy a brazilok döntőbe jutnak, és véleményem szerint a dél-amerikaiak meg is védik címüket. Sőt, szerintem egy újabb címvédés is megtörténhet: szerintem Ronaldo összekapja magát, és újra gólkirály lesz. A támadó idei esztendeje után ez talán egy kicsit meglepetés lenne, de én külön szorítok Ronaldónak. Szóval a magam részéről a braziloknak szurkolok, és természetesen az angoloknak is."

- Testközelből ismered az angolok legtöbb játékosát. Mi szólhat mellettük ezen a vb-n?
- Az angoloknál nagyon sok a kérdőjel, így bár szorítok nekik, mégis csak azt merném biztosra venni, hogy a csoportjukból továbbjutnak. Mivel Angliában játszom, hadd osszak meg néhány gondolatot az angol válogatott felkészülésével kapcsolatban. Számomra furcsa, hogy az utolsó pillanatig bíznak azokban a játékosokban is, akik sokáig sérültek voltak: Ashley Cole, Campbell és Michael Owen, bár valóban meghatározó játékosai a válogatottnak, sérülésükből felépülve sem valószínű, hogy százszázalékos teljesítményre lesznek képesek. Eriksson szövetségi kapitány mégis azt mondta, hogy nagyon számít rájuk. Véleményem szerint - és ezt személyes tapasztalatból mondom - amikor egy játékos három-négy hónapig sérült, a gyógyulása után is kell egy-két hónap, amíg újra a régi formába lendül. Owenen határozottan látszik a sok kihagyás, közel sincs csúcsformában. Szóval nem értem, miért ragaszkodnak ennyire egyes játékosokhoz, miközben nagyon sok jó focistájuk van.

- Rooney esetleges szerepeltetése kapcsán mi a véleményed?
- Véleményem szerint nem fog játszani a világbajnokságon. Talán szerencsésebb lett volna már korábban beépíteni a helyére egy egészséges játékost. A Rooney körüli cirkuszt jellemzi, hogy az angol sajtó vele foglalkozik a legtöbbet, többet, mint bárki, vagy bármi mással. Mostanrában már Eriksson is egyre gyakrabban teszi szóvá az egy személy köré összpontosult felhajtást, hiszen pontosan tudja, hogy nem szerencsés, ha ennyire egy játékos szereplésére koncentrál a közvélemény, mert ez megzavarhatja az egész csapatot. Rooney valóban nagyon-nagyon jó játékos, de rajta kívül is vannak jó csatáraik az angoloknak.

- Szerinted az új Rooneynak kikiáltott Walcott mire lehet képes a vb-n, hiszen rendkívül fiatal, és még be sem mutatkozott az angol bajnokságban?
- Kiváló focista, fényes jövő áll előtte. Rendkívül gyors, sokkal gyorsabb, mint Owen, és attól függetlenül, hogy még tizenéves, vagány játékos. Ha pályára léphet a vb-n - annak ellenére, hogy eddig egy meccset sem játszott a Premier League-ben és másodosztályban is legfeljebb tizenötöt -, szerintem meglepetésember lehet.

- Kik lehetnek még igazi sztárok a vb-n?
- Sokat várok egy másik angoltól, a kedvenc szigetországi játékosomtól, Steven Gerrardtól. Ő lehet a vb egyik kulcsfigurája. Kérdés viszont, hogy mennyit vett ki belőle az idei nehéz évad. A játékosok közül még az argentin Riquelmét említeném meg, aki szintén az egyik legjobbja lehet ennek a rendezvénynek.

-Mit vársz a tornán a többi esélyestől?
- A "nagyok" közül talán az olasz és a spanyol válogatott is olyan, akik komoly játékerőt képviselnek, ám a közvélemény ilyen-olyan okok miatt talán egy picit kevesebbet vár tőlük. Szerintem viszont mindkét csapat jól szerepel majd, számomra nem lenne meglepetés, ha közülük bármelyik is ott lenne a legjobb négy között.

- Ha már a meglepetéseknél tartunk: szerinted ki okozhatja majd a legnagyobbat?
- Ezt szintén nagyon nehéz előzetesen megjósolni, már csak azért is, mert akárhányszor átnézem a résztvevő csapatok kereteinek névsorát, valahogy mindig másik és másik együttesről gondolom úgy, hogy jól szerepel majd a vb-n. Most már rendszeresen az afrikai csapatok szolgáltatják a világbajnokságok nagy meglepetéseit. Úgy gondolom, hogy Kamerun, Nigéria és Szenegál után ezúttal Ghána válogatottja lehet az, amely egész váratlan dolgokat is produkálhat.