Vágólapra másolva!
A novemberi vb-pótselejtezőn történt botrány miatt Törökországnak a következő hat hazai tétmérkőzését semleges helyszínen és zárt kapuk mögött kell lejátszania - ezt a határozatot hozta kedden a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága, hozzátéve, hogy a találkozókat az UEFA égisze alá tartozó ország(ok)ban és minimum 500 km-re a török határtól kell megrendezni.

A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba sorolt törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak.

A FIFA mellékbüntetésként 200 ezer svájci frank befizetésére kötelezte az ország szövetségét. A verekedést kirobbantók közül a török Alpay Özalan és Emre Belozoglu hat-hat válogatott meccsen nem léphet pályára. Ugyanilyen büntetést kapott a svájci Benjamin Huggel, aki megrúgta a házigazda válogatott pályaedzőjét, Mehmet Ozdileket. A szakember ugyanakkor egy évig nem ülhet le a nemzeti együttes kispadjára, a FIFA szerint ugyanis ő is aktív résztvevője volt a nemkívánatos eseményeknek.

Mehmet Ali Sahin török sportminiszter szerint a FIFA döntése "elfogadhatatlan". A sportvezető szerint a lelátón semmilyen botrány nem volt, ezért semmi sem indokolta a rendkívül szigorú határozatokat. Sahin a török televízióban kijelentette: az írásos határozat kézhezvétele után a szövetség fellebbezést nyújt be a döntés ellen és reményét fejezte ki, hogy "a nemzetközi szövetség belátja tévedését".

A FIFA büntetései várhatóan jelentősen csökkentik a törökök továbjutási esélyeit az Eb-selejtezőcsoportból, melynek programját február 14-én és 15-én, azaz jövő kedden és szerdán készítik el Isztambulban.

Az időpontegyeztetésen a magyar szövetséget Kisteleki István, a szervezetet ideiglenesen irányító ad hoc bizottság elnöke és Berzi Sándor főtitkár képviseli.

"A törökök a házigazda szerep elvállalásával feltehetően a FIFA felé szerettek volna egy gesztust gyakorolni" - mondta Kisteleki. "A büntetés nagyon súlyos, hiszen ez azt jelenti, hogy Törökország gyakorlatilag nem játszik hazai meccset a selejtezők alatt. Ugyanakkor a zártkapus mérkőzés az ellenfél számára sem könnyíti meg a helyzetet, bár kétségtelenül kellemesebb üres lelátók előtt, mint ötven vagy hatvanezer fanatikus török szurkoló előtt játszani."

a FIFA büntetései
Török Labdarúgó Szövetség: A válogatottnak következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött, semleges helyszínen, Törökországtól legalább 500 kilométerre egy UEFA-tagországban kell megrendeznie. Valamennyi ezzel kapcsolatos költséget Törökországnak kell állnia.

Alpay Özalan és Emre Belozoglu (Törökország): Hat mérkőzésen nem léphet pályára, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést plusz ezer frank eljárási költséget kell befizetnie.

Serkan Balci (Törökország): Két mérkőzésen nem játszhat, ezenkívül 5000 svájci frank büntetést plusz ötszáz frank eljárási költséget kell fizetnie.

Benjamin Huggel (Svájc): Hat mérkőzésen nem játszhat, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.

Mehmet Ozdilek (a török válogatott pályaedzője): Futballal kapcsolatos tevékenységektől egy évre eltiltva, ezenkívül 15 ezer svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.

Stephan Meyer (a svájci válogatott fizioterapeutája): A svájci válogatott következő két meccsétől eltiltva, ezenkívül 6500 svájci frank büntetést és 500 frank eljárási költséget kell fizetnie.