Vágólapra másolva!
Elsőként a világbajnoki résztvevő Elefántcsontpart jutott be a döntőbe az Egyiptomban zajló labdarúgó Afrika-kupán, miután a legjobb négy között egy góllal legyőzte Nigériát. A Elefántok döntőbeli ellenfele a házigazda Egyiptom lesz, amely drámai csatában Szenegált győzte le 2-1-re.

Végig irányítása alatt tartotta az összecsapást, s megérdemelten jutott a labdarúgó Afrika-kupa fináléjába Elefántcsontpart válogatottja, amely az elődöntőben 1-0-ra legyőzte Nigériát.

A mérkőzés két nagy elefántcsontparti helyzettel indult, a 2. percben Christian Koffi Ndri hibázott, hat perccel később Didier Drogba szabadrúgását védte Vincent Enyeama kapus. A legnagyobb nigériai helyzetet Joseph Yobo fejese jelentette a félidőben, s a szünet után is inkább az ellenfél agilitása érvényesült.

Olyannyira, hogy a 47. percben Drogba kapott pazar labdát Kolo Toure-tól, a Chelsea csatára kilépett a lesre játszó védők közül, s a kiinduló Enyeama lába között megszerezte a találkozó egyetlen gólját.

Ugyan Nigéria még Jay-Jay Okocha révén kétszer is egyenlíthetett volna, ám a Bolton játékosának szabadrúgásai közül egy Jean-Jacques Tizie kezében halt el, a másik pedig centikkel kerülte el a kaput.

A másik elődöntő is nagy izgalmakat hozott, a házigazda Egyiptomnak ugyanis alaposan meg kellett szenvednie a sikerért Szenegál ellen. Az első félidőben büntetőből szerzett vezetést a házigazda: a 37. percben Mendy kezezéséért megítélt 11-est előbb a kapu jobb oldalába vágta Ahmed Hasszán, ám a játékvezető megismételtette a rúgást. Hasszánt ez sem zavarta, másodszor a bal sarkot választotta.

A második félidő elején Niang szép fejessel egyenlített, majd a félidő végén Hasszán Sehata kapitány magánszáma következett. A tréner előbb lecserélte Midót, aki kis háján nekiment edzőjének, majd egy perc elteltével a pályára lépő Zaki megszerezte a győztes gólt. Sehata nem véletlenül mutogatott a magáról megfeledkezett Tottenham-játékosnak.

Az elődöntő két vesztese, Nigéria és Szenegál csütörtökön lép pályára a harmadik helyért, a fináléra pénteken kerül sor Kairóban.

eredmények,
Afrika-kupa, elődöntő
Elefántcsontpart - Nigéria 1-0 (0-0)
gól:
Drogba (47.)

Egyiptom - Szenegál 2-1 (1-0)
gól:
A. Hasszán (37., 11-esből), Zaki (81.), illetve Niang (52.)

[origo] / (MTI)