Vágólapra másolva!
Nem csak Angliában rendeztek kupafordulót a hét végén, hanem Skóciában és Franciaországban is, és meglepetésekben itt sem volt hiány: a galloknál az amatőr La Duchere (amely lyoni gárda) kiverte az élvonalbeli Toulouse FC-t, míg a skótoknál a listavezető Celtic FC Roy Keane-nel a soraiban kapott ki a másodosztályú Clyde-tól. Walesben gólzáport rendeztek az együttesek, Görögországban viszont spóroltak a találatokkal a csapatok.

A franciáknál is a kupa foglalta el az év első teljes hétvégéjét, és az angol példát követve a meglepetések sem maradtak el, elvégre hat első osztályú csapat is korai búcsúra kényszerült, és közülük hárman alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben véreztek el. A legkínosabb vereség a Toulouse FC-é és az ES Troyes-é volt, mindketten negyedik vonalbeli csapattól kaptak ki.

A bajnokságban gyengén szereplő toulouse-iaknak Lyonba kellett utazniuk, de ellenfelük nem az élvonal listavezetője, az Olympique volt, hanem a La Duchere nevű alakulat, amely a negyedik vonalban vitézkedik, vagyis amatőrnek számít. A Toulouse ennek megfelelően gyorsan meg is szerezte a vezetést, a hetedik percben a sérüléséből nemrégiben felépült Nabil Taider volt eredményes, de a kiscsapat teljesen egyenrangú ellenfele volt az élvonalbeli gárdának, és a félidő közepén sikerült is egyenlítenie, a stadionban helyet foglaló 2100 hazai drukker legnagyobb örömére.

A második félidőben a vendégek becserélték az utánpótlás-válogatott csatárt, Bryan Bergougnoux-t (aki egyébként otthon érezhette magát, hiszen lyoni szültésű), de a La Duchere foggal körömmel védekezett, majd a 89. percben egy szabadrúgásból Khaled Lemmoucha a győzelmet is megszerezte az amatőröknek, akik ezzel a győzelemmel a klub történetének legnagyobb sikerét érték el.

Ugyanez nem mondható el a Calais-ról, amely pár évvel ezelőtt egyszer már csodát tett a Francia Kupában: az amatőr egyesület ugyanis 2001-ben egészen a döntőig menetelt a sorozatban, négy profi gárdát is búcsúztatva. Az egyesület most megtette az első lépést az élvonalbeli ES Troyes kiverésével: a közel ötezer drukker előtt lejátszott meccsen a vendégek kétszer is vezetést szereztek, de a Calais mindkét alkalommal ki tudott egyenlíteni, majd a hosszabbítás során a győzelmet is megszerezte.

Az egykori kupadöntős gárdából mára ugyan senki sem maradt a csapatban, de azért a Calais-ban akadt néhány labdarúgó, aki nem teljesen amatőr: a csatár Djezon Boutoille páldául több mint száz mérkőzésen szerepelt az élvonalban a Lille OSC színeiben, és még a Bajnokok Ligájában is pályára lépett karrierje során - ami persze nem jelenti azt, hogy most is profiként keresi a kenyerét. A harmadik élvonalbeli gárda, amely alacsonyabb osztályú csapat ellen búcsúzott, az OGC Nice volt: a nizzaiak meglehetősen simán estek ki, hiszen 3-0-s vereséget szenvedtek a másodosztályban tizedik helyen álló Brest ellen.

A meccs hőse a hazaiak veterán támadója, Robert Malm volt, aki kétszer is betalált - a 32 esztendős csatár karrierje során egy idényt töltött a Ligue 1-ben, még az 1998-99-es szezonban a Toulouse FC-nél.

Három olyan párviadal is akadt, amelyben két első osztályú együttes csapott össze, és a legnagyobb küzdelmet az AS Saint-Etienne-Lille OSC mérkőzés hozta. A találkozón a rendes játékidőben nem született gól, viszont a vendégek a 81. percben Yoan Cabaye kiállítása miatt emberhátrányba kerültek, így a hosszabbításban elsősorban védekezésre kényszerültek. Sikerült is kibekkelniük a Zöldek rohamait, majd a 124., vagyis a hosszabbítás ráadásában egy ellentámadás végén Matt Moussilou a kapuba fejelte a mindent eldöntő találatot, és a Lille ment tovább.

Egy gól döntött a Le Mans UC és az RC Lens találkozóján, és itt is a vendégek kerültek ki győztesen: a Sang et Or Olivier Thomert 77. percben elért találatával ment tovább. A bajnokságban utolsó RC Strasbourg valósággal legázolta az AS Nancyt, a végeredmény 4-0 lett az elzásziak javára, de a meccsre kevesebb, mint ötezer drukker volt kíváncsi - érdekesség egyébként, hogy a klub a pontvadászatban aratott egyetlen győzelmét is a Nancy ellen szerezte. Lehet, hogy mindig velük kellene játszaniuk...