Vágólapra másolva!
Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke fegyelmi eljárást indít Kisteleki István ligaelnök ellen, mivel "a szövetség hivatalos ülésén és nagy nyilvánosság előtt is több alkalommal sportszakemberhez méltatlan, becsületsértő magatartást tanúsított az MLSZ elnökével és elnökségével szemben." 

Bozóky a keddi rendkívüli elnökségi ülés után beszámolt arról, hogy Kisteleki felrúgta a székét, majd lecsalózta az elnökséget, s távozott a tanácskozásról. A szerdai rendkívüli közgyűlés után Kisteleki erről úgy vélekedett, őszinte reakció volt tőle, s nem tudja megítélni, hogy ezen múlt-e Bozóky Imre elnök, Puhl Sándor alelnök és Kutasi Róbert elnökségi tag általa kezdeményezett visszahívásának sikertelensége.

"Meglep a hír. A szerdai rendkívüli közgyűlésen napirend előtti felszólalásomban mindenkit megkövettem, s olyan hangnemet kértem mindenkitől, amely méltó a labdarúgáshoz. Úgy láttam, Bozóky elnök úr is a teremben van" - mondta Kisteleki.

Lothar Matthäus két év alatt összesen 250 millió forintot kapott a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül, míg a válogatott menedzserének, Pellady Péternek a cége 74 millióval gazdagodott. Többek között ez derült ki abból a független könyvvizsgálói jelentésből, amelyet több sajtóorgánum is nyilvánosságra hozott. Kisteleki István ligaelnök kedden az MLSZ elnökségének rendkívüli üléséről távozva arról számolt be, hogy a felügyelő bizottság által készíttetett könyvvizsgálói jelentés 200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós jogtalan elszámolást állapított meg.

A nyilvánosságra került adatok szerint a válogatott szövetségi kapitánya nettó 200 ezer eurót (50 millió forint) keresett legálisan, 200 millió forintot pedig különböző szerződéseken keresztül utalt ki neki az MLSZ. Pellady Péternek, a válogatott marketingmenedzserének cége, a Derball Kft. harmincszázalékos jutalékot kapott, tavaly 109 080, idén 186 000 eurót (összesen 295 080 eurót, vagyis mintegy 74 millió forintot) vehetett fel. A könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat tartalmaznak.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára elmondta, hogy az elnökség még nem döntött arról, felbontja-e a szerződést a Derball Kft.-vel, bár a téma kedden szóba került. A főtitkár az adatokkal kapcsolatosan leszögezte: mivel bizalmas anyagról van szó, aki nyilvánosságra hozta, szabálysértést követett el.

Forrás: EPA
Lothar Matthäus


Az alapszabály szerint a szövetségnek 30 napon belül kell reagálnia a jelentésre. A könyvvizsgálói cég szerint a "megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és rámutatnak a jogi kontroll teljes hiányára".

A jelentés szerint a Matthäus lakásával kapcsolatos minden költséget a Derball Kft. visel, de állítólag a szövetség rendezte be a német szakember bérleményét tízmillió forintért. Az MLSZ két céggel, a Kentaro AG-val és a Derball Kft.-vel kötött szerződést a televíziós jogok, valamint egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro a hozzá befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett Matthäusnak utalta. A szerződés a kereskedelmi jogok értékesítésére kizárólagosságot biztosított úgy, hogy kikötötte: "az MLSZ nem jogosult önállóan szerződni".

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint "felbecsülhetetlen erkölcsi és anyagi károkat okoz a sportág számára" a könyvvizsgálói jelentés egyoldalú tálalása. Az MLSZ a nyilvánosságra hozott anyaggal kapcsolatban leszögezi, hogy a "megállapodásnak megfelelő, szabályos kifizetéseket eszközölt, adó és minden egyéb közteher fizetési kötelezettségének eleget tett."

Kisteleki István
Kisteleki István


"Minden olyan tett, amely a fenti határidőig a belső vizsgálat egyoldalú tálalásával jár, a tagság és a közvélemény megtévesztésére irányul, és felbecsülhetetlen erkölcsi és anyagi károkat okoz a sportág számára" - áll az MLSZ közleményében. "Az MLSZ kötelessége, hogy saját szabályzatai és a jogszabályok segítségével minden eszközzel fellépjen a vitás kérdések rendezését torz megközelítésben tálaló személyek ellen. Egyszersmind megengedhetetlen, hogy egy szűk csoport hatalmi vágyainak szolgálatában rendcsinálási ideológiaként tűnjön fel a futball morális, financiális ellehetetlenítése és az ország jövőjét befolyásoló labdarúgó-világesemények kikezdése."